Hatay’daki sel felaketinde acı bilanço: 2 kişi hayatını kaybetti, okullar tatil edildi!
Hatay’daki sel felaketinde acı bilanço: 2 kişi hayatını kaybetti, okullar tatil edildi!
İçeriği Görüntüle

Türk siyasi tarihinde eşi benzeri görülmemiş hukuki ve siyasi bir gelişme yaşandı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36’ncı Hukuk Dairesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) hem 38’inci Olağan Kurultayı hem de 21’inci Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davada ezber bozan bir karara imza attı. İstinaf mahkemesi, her iki kurultay hakkında da hukuken geçersizlik anlamına gelen ‘mutlak butlan’ kararı verdi.

Bu tarihi kararla birlikte, kurultaylarda alınan tüm kararlar ile yönetim değişiklikleri iptal edilirken; Kemal Kılıçdaroğlu ve dönemin parti organlarının görevlerine iade edilmesine hükmedildi.

Lütfü Savaş İlk Açıklamayı Eskişehir’de Yaptı

CHP’yi ve Türkiye gündemini derinden sarsan bu davayı açan isim olan eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kayınvalidesinin cenaze töreni için geldiği Eskişehir’de basın mensuplarının karşısına geçerek kararı değerlendirdi. Kararın bir sevinç çığlığıyla değil, büyük bir sorumlulukla karşılanması gerektiğini belirten Savaş, "Bu karar tüm milletimize, Türkiye'deki tüm siyasetçilere ve siyaset mekanizmasına hayırlı uğurlu olsun" dedi.

"Partimizin Üzerinde Şaibe Kalsın İstemedim"

Davanın açılış sürecini ve arkasındaki gerekçeleri anlatan Lütfü Savaş, kurultay sonrasında delegeler arasında ciddi spekülasyonlar yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "şaibeli kurultay" hitaplarının ardından bu adımı atmaya karar verdiğini belirtti. Savaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bu parti Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş meydanlarında, Türkiye'nin siyasi mektebi olacak diye kurmuş olduğu bir parti. Ben de bir Atatürk sevdalısı olarak partimin üzerinde böyle bir şaibe kalsın istemedim. Varsa bir şaibe, bununla ilgili insanların ayıklanması, yoksa da partimizi hiç kimsenin kirletmemesi gerektiğini düşündüm. Bugün bu dava sonuçlandı. Gerçekten de belki de Türk siyasi tarihinin en önemli davasıydı. Bu davadan sonra Türkiye'de siyasi arınma anlamında birçok ilki yaşayacağız."

"Kimse Sevinç Çığlıkları Atmasın, Sorumluluk Zamanı"

Kararın ardından parti içi ayrışmaların derinleşmemesi gerektiği uyarısında bulunan Savaş, hem mevcut yönetimin yanındaki isimlere hem de Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlere itidal çağrısı yaptı:

"Cumhuriyet Halk Partisi ailesi için hiçbirimizin sevinmemesi, sevinç çığlıkları atmaması gerekir. Bugünden itibaren hepimizin çok daha büyük bir sorumlulukla Cumhuriyet Halk Partisi'ni tabana nasıl indiririz, geleceğe nasıl hazırlarız ve umutsuzluk taşıyan toplumun umutlarını tekrardan nasıl yeşertiriz diye düşüneceği bir zaman."

"İhraç Kararım İptal Oldu, Esas Sorumluluk Kılıçdaroğlu'nda"

Mevcut genel merkez yönetimi tarafından paylaştığı bir sosyal medya mesajı nedeniyle partiden ihraç edildiğini hatırlatan Lütfü Savaş, mahkemenin "mutlak butlan" kararıyla geçmişe dönük tüm yönetimsel kararların boşa düştüğünü ve partiye hukuken geri dönmüş olduğunu ima etti.

Yarından itibaren parti içinde nasıl bir yol haritası izleneceğine dair soruya ise Savaş şu yanıtı verdi:

"Geçmişte alınan bütün kararlar iptal edildiği için tabii ki gururla ben şu anda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetine sahip çıkması gerekenlerden bir tanesiyim. Ama buradaki esas sorumluluk taşıyan kişi Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu. O nasıl bir planlama ve program yapacaksa tabii ki biz de onlara uymak ve daha güzel günler için yanında olmak zorundayız. Slogan şu olmalı: Eski iyileri yeni iyilere taşımak, Türkiye'nin bütününü kucaklayacak bir politika oluşturmak lazım."

Tarihi CHP Mahkeme Karar Kartı:

Kararı Veren Merci Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi
Dava Konusu 38. Olağan Kurultay ve 21. Olağanüstü Kurultay İptal İstemi
Hukuki Hüküm Mutlak Butlan (Tamamen Geçersizlik)
Siyasi Sonuç Kemal Kılıçdaroğlu ve eski parti organları göreve iade edildi
Davacı Siyasetçi Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin verdiği bu şok kararın ardından, genel merkez yönetiminin ve göreve iade edilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun resmi olarak nasıl bir kurumsal aksiyon alacağı ve Türkiye'nin ana muhalefet partisinde hukuki sürecin nasıl işletileceği merakla bekleniyor. Gelişmeleri anlık olarak aktarmaya devam edeceğiz.

Muhabir: Betül Çiloğlu