Afyon Haber

Bakan Kacır’dan Avrupa’ya “Sucuk” çıkarması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Afyonkarahisar'dan bir geleneksel lezzetin daha Avrupa Birliği’nde (AB) coğrafi işaret alarak tescillendiğini duyurdu. Bakan Kacır, "Uluslararası coğrafi işaret tescilinde bu hafta ikinci kez, yine Afyonkarahisar’la ilgili güzel bir haberi paylaşıyoruz. Afyon Sucuğu, Avrupa Birliği’nde tescillenen 35’inci coğrafi işaretli ürünümüz olarak kayıtlara geçti" açıklamasında bulundu.

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde yine Afyon’a özgü Afyon Pastırması’nın tescillendiğini hatırlatan Bakan Kacır, yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Ülkemizin yerel değerlerini ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabetçi ve güçlü bir konuma taşımaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

Böylece Afyonkarahisar, yalnızca Türkiye'de değil, Avrupa’da da coğrafi işaretli ürünleriyle dikkat çeken şehirlerden biri haline geldi. Afyon Sucuğu’nun AB'den tescil alması, bölge üreticileri ve gastronomi turizmi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

AB Tescilli Ürünler Arasında Öne Çıkan Lezzetler

Avrupa Birliği’nde bugüne kadar Türkiye'den tescillenen coğrafi işaretli ürün sayısı 35’e ulaştı. Bu liste, Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Safranbolu Safranı, Ezine Peyniri, Giresun Tombul Fındığı ve Erzincan Tulum Peyniri gibi pek çok yerel değeri içeriyor.

Son olarak listeye giren ürünler arasında Afyon Pastırması ve Afyon Sucuğu öne çıkarken; tescilli diğer ürünler arasında Aydın Memecik Zeytinyağı, Silifke Yoğurdu, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu ve Milas Zeytinyağı gibi ürünler de yer alıyor.