Barış Manço Şölen Alanında düzenlenen törene; Afyonkarahisar Vali Yardımcısı V. Harun Reşit Han, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Genel Sekreter İhsan Ceran, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Zafer Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Osman Köprücüoğlu ile birlikte AKÜ yöneticileri, personeli ve öğrenciler katıldı. Eğitim-Fen Edebiyat Fakültesi önünden Barış Manço Şölen Alanına kortej yürüyüşü ile başlayan AKÜFEST’24, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın açış konuşmasıyla devam etti. AKÜFEST’in daha önce bahar şenliği olarak AKÜ’de geleneksel olarak kutlanıldığını ifade eden Karakaş, “Baharda; bilim, kültür, sanat, spor ve eğlence temalı bir etkinlikti. 2019 yılında Rektörlük görevini devir aldıktan sonra bunu biz festival konseptinde gerçekleştirme kararı aldık. İsmini de AKÜFEST yani bilim, teknoloji, sanat ve spor festivali olarak belirledik” diye konuştu.

“AKÜFEST GÜÇLENEREK DEVAM EDECEK”

Dünya ve Türkiye’nin önemli süreçlerden geçtiğini ve bu süreçte AKÜFEST etkinliklerine ara verdiklerini belirten Karakaş, “Pandemi döneminde bu projemizi hayata geçiremedik. Arkasından ülkemiz asrın felaketi olarak tanımlanan depremi yaşadı. Geçen yıl da deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçtiğimiz için bu etkinliğimizi gerçekleştiremedik. Sadece 2022 yılında AKÜFEST’22 etkinliklerini gerçekleştirdik. Bu 5 yılın içerisinde bugün açılışını törenle yapmış olduğumuz AKÜFEST’24 ile ikincisini gerçekleştirmiş olacağız.  Bundan sonraki yıllarda hem dünyamız hem ülkemiz umarız böyle felaketler yaşamaz ve biz de bu etkinliğimizi güçlendirerek devam ettiririz” ifadelerini kullandı.

TEMA; YAPAY ZEKA

Taytak’tan Kaymakam Arıkan’a ziyaret Taytak’tan Kaymakam Arıkan’a ziyaret

AKÜFEST’in içeriğinde bilim, teknoloji, kültür, sanat ve sporun olduğunu ifade eden Karakaş, AKÜFEST kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında şu bilgileri paylaştı: “AKÜFEST’in kapsamı içerisinde bilim var. Paneller, konferanslar ve benzeri programlarımız mevcut. Bu programların bu seneki ana teması yapay zeka olarak belirledik. Bu alandaki önemli isimleri üniversitemize davet ettik. 3 gün boyunca paneller ve konferanslar yapay zeka konsepti ile devam edecek. AKÜFEST’teki konferanslar kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve çevre günü ile ilgili bir programımız da var. Bunun yanında teknoloji AKÜFEST’in önemli bir ayağını oluşturuyor. Özellikle Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerimizin mezuniyet projeleri ile ilgili sergileri olacak. Bildiğiniz gibi üniversitemiz her yıl TEKNOFEST yarışlarına katılıyor. Bu sene de çok sayıda takımla bu yarışlara müracaatımız oldu. Ön elemeyi geçen çok sayıda takımımızın sergileri olacak. Dolayısıyla teknoloji boyutu da olan bir festival. Aynı zamanda sanat sergimiz var. Sanatın içerisinde eğlence de var. Konserlerimiz olacak. Hemen her gün konserler olacak. Akşamüzeri programlarda konserler var. Aynı zamanda spor da festivalin bir diğer ayağını oluşturuyor. Şimdiye kadar yapılan müsabakalar sonucunda dereceye giren öğrencilerimizi biraz sonra ödüllendireceğiz. Aynı zamanda festivalin içerisinde Üniversite Sporları Federasyonumuzun bir parkuru olacak orada da spor faaliyetleri gerçekleştirilecek. Dolu dolu bir festival gerçekleşecek.”

AKÜ, TAM AKREDİTE OLAN 3 ÜNİVERSİTEDEN BİRİ

Üniversite yönetimi olarak üniversite eğitimini sadece dersliklerde verilen dersler aracılığıyla öğretilen bilgi öğrenme süreci olarak görmediklerini ve Yükseköğretim Kalite Kurulundan 30 üniversite içerisinden tam akredite olan 3 üniversiteden birinin de AKÜ olduğunu kaydeden Karakaş, “Üniversiteye gelen gençlerimizi sosyal, kültürel açıdan da gelişimlerini sağlamak bilgi, sosyal ve kültürel yaşantı olmak üzere 3 ayak üzerine oturan bir eğitim kurumu olarak üniversiteyi değerlendiriyoruz. Bilgi öğrenme yaşantısı dersliklerde ve laboratuvarlarda etkin bir şekilde yürütülüyor. Bu konuda da öğrenci merkezli ve kalite odaklı bir anlayışla politikalarımızı belirliyor ve hayata geçiriyoruz. Bu anlamda 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kuruluna tam akreditasyon hedefiyle başvuru yapmıştık. 30 üniversite içerisinde Üniversitemiz tam akreditasyon alan 3 üniversite arasına girdi. Bu sürece katkı veren öğrencilerimizden başlayarak bütün hocalarımızı ve çalışanlarımızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİMİZİ SOSYAL VE KÜLTÜREL AÇIDAN DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Öğrencilerin bilgi yaşantısının ötesinde sosyal ve kültürel yaşantı alanlarını da sağlamlaştırma ve güçlendirme adına faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Karakaş,  konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemiz eğitim öğretim yılına başladığı günden itibaren bütün çok sayıda salonumuzda; paneller, konferanslar, çalıştaylar, ulusal ve uluslararası nitelikli sempozyumlar düzenleniyor. Sadece festival kapsamında değil, festivalin dışındaki dönemlerde de öğrencilerimizi kültürel açıdan geliştirme adına bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimizi sosyal açıdan geliştirmek için de faaliyetler yürütüyoruz. Bu anlamda da üniversitemizde 80’in üzerinde kurulmuş olan kulüp ve topluluklarımızı imkanlar halinde destekliyor ve onların faaliyetlerini arttırmaları yönünde gayret ediyoruz. Çünkü biz öğrencilerimizi özellikle sosyal ve kültürel açıdan kendilerini besleyebilecekleri en önemli mekanizmalar olarak kendilerinin bizatihi yöneticileri olduğu kulüp ve topluluklar üzerinden gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Daha doğrusu en önemli mekanizmanın bu olduğu kanaatindeyiz. Bundan dolayı da bu yapıları destekliyoruz. Öğrencilerimizi sosyal ve kültürel açıdan da geliştirmek istiyoruz. Çünkü kişiliklerinin gelişim süreçlerinin en önemli aşamalarını üniversitede geçiriyorlar. Dolayısıyla hayata güçlü bir şekilde hazırlanma yere sağlam bir şekilde basabilme geleceğe güçlü bir şekilde hazırlayabilme adına öğrencilerimizin bu açıdan gelişimi önemsiyoruz.” Karakaş konuşmasının sonunda AKÜFEST’in gerçekleşmesine katkı sunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Cengiz Üstün’e plaket takdim etti. >>HÜDAYİ ACAR