Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansta Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akdağ konuşmacı olarak yer alırken konferansa, akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı. Çocuk edebiyatının çok hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Erhan Akdağ, “Çocukların yaptığı her şey çok kıymetlidir. Fakat yazdıkları her yazıyı edebi eser olarak kabul etmek mümkün değildir. Eğer çocuğun yazdıklarını sanatsal ürün olarak kabul edecek olursak o zaman sanatın estetik yönü ortadan kalkmış, edebi yönü zayıflamış olur” dedi. Çocuk kitaplarının satış oranının normal kitapların satışlarına göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Akdağ, “Bir keresinde çocuk kitapları basmayan bir yayınevinin çocuk kitaplarını sattığını fark ettim ve neden satıldığını sorduğumda çok fazla maddi getirisi olduğu cevabını aldım” diye konuştu.

Emirdağ Belediyesi yaz spor okulları’nda eğitimler devam ediyor Emirdağ Belediyesi yaz spor okulları’nda eğitimler devam ediyor

“GÜNÜMÜZDE KİTAP ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK FAZLA”

Çocuk Edebiyatı Vakıflarının çocuklar için yaptıkları etkinliklerin önemine değinen Akdağ, “Vakıfların birçok kurum ve kuruluşlarla görüşüp çocuk haklarının anayasadaki eksikliklerinin giderilmesi hususunda yaptıkları çalışmalardan tutun çocuklar için yayınladıkları kitaplara, düzenledikleri etkinliklere kadar çok önemli çalışmaları bulunmaktadır. Ben buna şapka çıkarmak istiyorum” ifadelerini kullandı. Kitap çeşitliliğinin günümüzde fazla olmasının yeni nesil çocuklar için büyük bir şans olduğunu sözlerine ekleyen Akdağ, “Bizim zamanımızda kitap çeşitliliği yoktu. Şimdi öyle değil. Hangi ilde olursanız olun bir kitapevine gittiğinizde karşınıza çok sayıda örnek çıkıyor. İmkân bol, kitap bol. Üç boyutlu kitaplardan tutun kokulu kitaplara kadar kitap bulunmaktadır” dedi. Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesinde çocuk kitap okuma bölümünün bulunduğunu ve yakın zamanda bu bölümün daha dikkat çekici hale getirildiğini ifade eden Akdağ, “Çocuklar okul dışında veya evde oturmak yerine buraya gelip, kitap alabiliyor, vakit geçirilebiliyor. Bu çok güzel bir örnektir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK EDEBİYATININ İÇERİĞİ VE NİTELİĞİ MUAMMA”

Kitapevlerinin, kitap çeşitliliğinin çok fazla olmasıyla beraber içeriklerinin nitelik açısından yeterli olmadığını belirten Akdağ, “Her gün yüzlerce kitap basılıyor. Bunu kim nasıl takip edebilir ki? Muzır Neşriyat adı altında kitaplar bulunmaktadır. Fakat bunlar hala piyasada çok fazla var. Bu kitapları ancak birilerinin alıp, okuyup şikâyet etmesi gerekiyor ki fak edilsin. Başka türlü takip etmek çok zor” dedi. Türkiye’de nitelikli bir çocuk kütüphanesinin bulunmadığını söyleyen Akdağ, “Çocuk kütüphanesinden kastım tüm çocuk kitaplarının yer aldığı Türk Edebi Merkezinin bulunmamasıdır. Ankara bizim merkezi bir ilimiz. Birçok araştırmacımızın, yazarımızın rahatlıkla gidebileceği bir şehir. Buraya böyle bir merkez çok yakışır” diye konuştu.