Açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Jandarma Komutanı Albay Tolga Yağan, İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu ile AKÜ akademik ve idari personeli katıldı.

“ÇOK YÖNLÜ İŞ BİRLİKLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Programın açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyon Kocatepe Üniversitesinin gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde çok yönlü faaliyetlerini sürdüren klasik bir kampüs üniversitesi olduğunu söyledi. AKÜ’nün akademik ve idari personelinin taleplerini dikkate alarak bu doğrultuda da bazı faaliyetleri gerçekleştirmeye çalıştırdıklarını belirten Karakaş, “Bu faaliyetleri gerçekleştirirken çok yönlü iş birliklerine de önem veriyoruz. Özellikle üniversite-şehir iş birliği bizim üniversite yönetimi olarak öncelikli politikalarımızdan biridir. Bu doğrultuda çok yönlü etkinliklerimizi ve iş birliklerimizi sürdürüyoruz. Başta valiliğimiz, belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, özel sektör, sanayi ve medya gibi alanlarda çok yönlü iş birliklerini sürdürüyoruz. Bu doğrultuda hem birçok etkinlik yapıyor hem de üniversitemize yeni tesisler kazandırıyoruz” diye konuştu.

EN FAZLA İŞ BİRLİĞİ YAPILAN KURUM AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ

AKÜ’nün en fazla iş birliği yaptığı kurumların başında Afyonkarahisar Belediyesinin geldiğini kaydeden Karakaş, Afyonkarahisar Belediyesi ile yapılan iş birliklerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bu kapsamda üniversitemizin karşısındaki alanına RC Araç Pistlerinin yapımını gerçekleştirdik. 2 pist halinde gerçekleştirilen bu tesiste; hem ulusal hem de uluslararası yarışlar yapılıyor. Bu özelliğe sahip tek kampüs üniversitesiyiz. Bu açıdan Sayın Belediye Başkanımıza tesisin üniversitemize kazandırılmasında vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca çiftliğimizde yem depolarının yapımında desteklerini gördük. Yine yaptığımız protokollerle bilimsel, sanatsal ve sportif bir çok faaliyeti üniversite mekanlarında kulüp ve topluluklarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Üniversitemizde her hafta belediyemiz, valiliğimiz ya da sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bilimsel, sanatsal ve sportif etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bugün Belediyemiz, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Üniversitemiz ortaklığında bir protokol imzaladık. Spor turnuvası başladı ve devam ediyor.”

HOBİ BAHÇELERİ 22 BİN 402 METREKARELİK BİR ALANDA

Vali Yiğitbaşı, Sandıklı’da vatandaşları dinledi Vali Yiğitbaşı, Sandıklı’da vatandaşları dinledi

Hobi bahçelerinin de Afyonkarahisar Belediyesi ile yapılan protokol kapsamındaki iş birliğinin sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden Karakaş,  “Bu tesis Üniversitemize tapulu 22 bin 402 metrekarelik bir alana inşa edildi. Her biri 100 metrekare olmak üzere toplam 115 adet hobi bahçesi bulunmaktadır. Bu hobi bahçeleri akademik, idari, sürekli işçi ve engelli personelin başvuru sayısına göre belirlenen kontenjanlara göre 5 yıllığına hak sahiplerine teslim edildi. 5 yıl sonra çekilecek yeni bir kura ile de bu döngü oluşturulacak” dedi.

“HOBİ BAHÇELERİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN TALEBİYLE YAPILDI”

Daha sonra konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Afyonkarahisar Devlet Parkına 229 hobi bahçesi yaptıklarını belirterek, halktan gelen talep sebebiyle bunun yeterli olmadığını belirtti. Zeybek, AKÜ akademisyenlerinin belediyeden hobi bahçesi talepleri olduğunu ve bu konuda bir yer gösterdiklerini anlatarak, “Üniversitemize ait atıl vaziyette olan boş bir alan vardı. Hocamızdan ilave bir hobi bahçesi yapmak için burayı talep ettik. Hocamız ‘buradan öğretim üyesi arkadaşlar da yararlanabilir mi’ dediğinde ben de burası hocalarımıza uzak olur, mümkünse bunu üniversitenin içerisinde yapalım dedim” dedi. Zeybek, “Üniversitemiz çiftliğinde saman depolarının yapılması aynı zamanda bizim Atık Su Arıtma Birliğinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş panelleri koymak istediğimiz bir alanı bize verdi. Bu alanlara karşılık hem Üniversite-Belediye iş birliği sayesinde bu alanı yaparak öğretim üyelerinin kullanımına açmış olduk” diye konuştu.

“AFYONKARAHİSAR’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ORANI YÜZDE 57 ARTTI”

Zeybek, görev süresince Afyonkarahisar’da kişi başına düşen yeşil alan oranını yüzde 57 artırdıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Göreve geldiğimiz andan itibaren yeşille halkımızı buluşturmaya devam ediyoruz. Göreve geldiğimiz andan bugüne kadar yüzde 57 oranında yeşili arttırdık. Yani Afyonkarahisar değil inşallah Yeşilhisar yapmaya gayret sarf ediyoruz. Biz su zengini bir il değiliz. Bunun da farkındayız. Elimizdeki imkânları verimli kullanmak üzere gayret sarf ediyoruz. Sadece üniversite ile değil tüm resmi kurumlarla olan iş birliklerine de her daim önem veriyoruz. Resmi kurumlardaki birim amirlerimizle ikili ilişkiler sayesinde Afyonkarahisar’a hizmet etmeye gayret sarf ediyoruz. Bu ikili ilişkiler uyum başarıyı getiriyor. Ben Milletvekillerimize, Sayın Valimize, bize destek veren Bakanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Hobi bahçelerinin öğretim üyesi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Hoşça vakit geçirmelerini sağlamada bir katkımız olursa ne mutlu bize.”

“HOBİ BAHÇELERİ KURUMLARARASI İŞ BİRLİĞİNİ ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR”

Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise hizmete giren hobi bahçelerinin kurumlararası iş birliğinin ne denli önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Yurdunuseven, hizmete girecek olan Hobi Bahçeleriyle kurumlararası iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bir süre önce açılışını yaptığımız RC Araç Pistlerinden sonra bugün Afyon Kocatepe Üniversitesinin hobi bahçeleri açılışında bir aradayız ve mutluyuz” dedi. Belediyeciliğin sadece yol veya kanalizasyon yapmaktan öte olduğunu vurgulayan Yurdunuseven, “Sosyal anlamda da önem arz etmekte. 20 yıldır belediyelerimizde sosyal belediyecilik anlayışının çok üst düzeyde olduğunu söylemek istiyorum. Sosyal belediyecilik anlamında, sosyal yardımlar anlamında belediyelerimiz birbirileri ile yarışıyorlar” diye konuştu. Yurdunuseven, toprağın insanın rahatlamasına vesile olduğunu belirterek, “Topraktan geldik ve toprağa döneceğiz inancıyla toprak her zaman bizim için bir rahatlama alanıdır. Mesleğimiz itibariyle olduğunuz zamanlarda elinize aldığınız bir kürek veya çapa ile toprakla baş başa olmak insanı gerçekten rahatlatıyor. Hobi bahçelerinin kazandırılmasında emek veren Üniversitemize ve Belediyemize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“TOPRAĞA DOKUNMADAN YAŞAMAK İNSAN İÇİN PSİKOLOJİK EKSİKLİK”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ise şehirde, apartman dairelerinde yaşamanın  insanlar için büyük bir mahrumiyet getirdiğini belirterek, “Şehirde yaşamak, şehirde yaşayan insanların apartman dairelerinde yaşaması gerçekten aslında büyük bir mahrumiyet de getiriyor. Bunu özellikle pandemi döneminde çok fazla hissettik. Toprağa dokunmadan, yeşili görmeden, yeşille hemhal olmadan yaşamak, zamanı geçirmek gerçekten şehir insanı için büyük bir psikolojik eksiklik diye düşünüyorum” dedi. Toprakla hemhal olmanın çocuklar ve gençler açısından bir eğitim imkanı olduğunu ifade eden Yiğitbaşı, “Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin toprakla, tarımla; bir meyvenin veya sebzenin nasıl özenle, ihtimamla, yavaş yavaş, emek vere vere büyütüldüğünü; onları aslında sevgiyle, şefkatle bir canlı olarak nasıl yetiştirebildiğimizi sonra onlardan mutfaklarımızda nasıl muhabbetli güzel sofralara dahil edebildiğimizi göstermek büyük bir eğitim imkanıdır. Dolayısıyla bu 115 hobi bahçesinin ben bu açıdan çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“ÇOCUKLAR PEK ÇOK ŞEYİ MARKETLERDE YETİŞİYOR ZANNEDİYOR”

İnsanların bir meyve veya sebzenin tohumdan başlayarak nasıl yetiştirildiğine şahitlik etmesinin anlamlı ve kıymetli olduğunun altını çizen Yiğitbaşı, “Topraktan geldik ve toprağa döneceğiz. Bir insanın tekâmül sürecinde, olgunlaşmasında bir meyvenin, bir sebzenin nasıl yetiştiği ve var olduğu, toprağa ekilen tohumların zaman içerisinden nasıl emek ve sabırla büyütüldüğünü görmesi ve bizzat müşahede etmesi bence çok anlamlı ve kıymetli. Artık çocuklarımız adeta her şeyi marketlerde yetişiyor zannediyor, öyle büyüyorlar. Dolayısıyla buradaki imkân bence eğitim açısından da, olgunlaşma ve tekâmül açısından da insanlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize çok şey katacaktır. Şehrimiz için böyle işbirliklerini devamını diliyor, her iki kurumumuza katkıları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Tören İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu’nun yaptırdığı duanın ardından kurdele kesilmesiyle sona erdi. >>İBRAHİM ARTIÇ