Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Ahmetpaşa Belediye Başkanı Eyüp Yakan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerde rakibini geçerek yeniden kasabanın belediye başkanı seçildi. Yaptığı hizmetler ile Ahmetpaşa halkının güvenini kazanan Başkan Yakan, Anahaber Gazetesi Muhabiri İbrahim Artıç’a özel açıklamalarda bulundu. 2019 yılından bugüne Ahmetpaşa halkı için gece gündüz çalışan Başkan Yakan, “Seçildiğim ilk yıllarda kasabamızı ve halkımızı düşünerek çalışmalarımıza başladık. İlk olarak kasabamızın ne ihtiyacı varsa ilk önceliğimizi ona verdik. Kasabamızı çalışmalarımızla bölgede örnek bir belde haline getirdik” dedi.     

KASABAMIZIN İHTİYACINA GÖRE PROJE YAPTIK

2019 yılında nasıl bir belediye devir aldınız?

2019 yılında borçlu bir belediye devir aldık. O günden bugüne hem borç ödedik hem de yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Şu anda kasasında para bulunan bir belediye haline geldik. İlk aylarda devir aldığımız belediyeyi belirli bir düzene koymayı başardık. Daha sonra kasabamızda neye ihtiyaç varsa ona göre yatırımlarımızı ve projelerimizi yönlendirdik.

SAĞLIK OCAĞIMIZI YENİDEN YAPTIK

Kasabada sağlık yatırımlarını oldu mu?

Göreve gelir gelmez kasaba vatandaşının sağlığını ele aldık. Kasabamızda bulunan sağlık ocağı bakımsız bir şekildeydi. Dışarıdan görünen sağlık ocağı ama içi kötü haldeydi ve en önemlisi de sağlık ocağımızda doktor yoktu. İlk olarak sağlık ocağını tadilatla başladık ve yeniden yaptık. Boyasını, kaloriferini ve yapılması gereken ne varsa yaptık. Daha kullanılır bir hale getirdikten sonra kasabamıza doktor ve hemşire getirdik. Şu anda 5 yıldır sağlık ocağımız kasaba halkına hizmet veriyor.

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİMİZ BELEDİYEYE AYLIK 300 BİN TL KATKI SAĞLIYOR

Belediyenizin geliri var mı?

İlk dönemimizde projelerimiz arasında olan güneş enerji sistemini kurmak için ihaleye çıktık. Gerçekleştirdiğimiz ihale sonunda 1 milyon 500 bin TL teklif veren firmaya belirli şartlarla ihaleyi verdik. En kısa zamanda yapımı gerçekleşti. Şu an belediyemize güneş enerji sistemi aylık 300 bin TL getiri sağlıyor.

HOCA EVLERİ YAPTIK

Kasabada camileriniz ne durumda? Herhangi bir ihtiyacı var mı?

Kasabada bulunan camilerimizde maalesef hocamız yoktu. Hocaların kasabamıza gelmemelerinin sebebi ise ikamet edecekleri bir konut yoktu. Hemen işe koyularak iki tane hoca evi yapımına başladık. İki mahalleye camiinin yanına iki adet konut kazandırdık. Daha sonra hocalarımızı getirterek göreve başlattık.

KASABAMIZA PARKLAR KAZANDIRDIK

Kasabada yeşil alan çalışmalarınız oldu mu?

Kasabamızda ikamet eden vatandaşlarımızın oturabileceği parklar yoktu. Vatandaşlarımızı ve çocuklarımızı düşünerek iki adet park yapımı gerçekleştirdik. Parkımızın içine vatandaşlarımızın daha rahat edebilecekleri banklar ve oturma alanları yaptık. Çocuklarımızı düşünerek son sistem oyun alanları yapımı gerçekleştirdik. Yapımını gerçekleştirdiğimiz parklar cıvıl cıvıl çocuk sesleri ile şenleniyor. Bunu görmek bizi mutlu ediyor.

AHMETPAŞA HALKINI KALİTELİ SUYA KAVUŞTURACAĞIZ

Kasabada içme suyu sıkıntısı var mı?

Başkan Yakan, kasabanın su ihtiyacını karşılamak amacıyla 3 adet su kuyusu açtık. Kasabamızın her bölgesinde denememize rağmen kaliteli bir suya ulaşamadık. Açtığımız kuyulardan çıkan su arsenik ve demir içerikli olduğundan içilebilir bir seviyede değildi. Biz belediye olarak su konusunda pes etmedik. Halen çalışmalarımız devam ediyor. Su sorununu Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak beye ilettik. Sağ olsun hemen ilgilendi. Bölgede bulunan Akyar Barajını değerlendirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle hem kasabamızın hem de bölgemizin içme suyu sorununu çözmüş olacağız. Barajın şu anda ihalesi gerçekleştirdi ve çalışmaları devam ediyor. Ahmetpaşa haklına kaliteli suyu en kısa zamanda bulup kavuşturacağız.

TEKSTİL FABRİKASI İNŞA ETTİK

Kasabada istihdama yönelik yatırımlarınız oldu mu?

2 bin 550 metrekare bir tekstil fabrikası yapımı gerçekleştirdik. Şu anda burası hazır vaziyette. Uygun bir yatırımcı bularak burayı kiraya vereceğiz. Böylelikle kasabamızda istihdam sorununu böylelikle çözmüş olacağız. Kasaba halkımız çalışarak hem kendi ekonomisine hem de ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacak.

Eskişehir ile Afyonkarahisar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konuşuldu Eskişehir ile Afyonkarahisar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konuşuldu

ALTYAPIMIZDA HİÇBİR SORUN YOK

Kasabanın altyapı durumu nasıl, yeterli geliyor mu?  

2019 yılı öncesinde bir mahallemizde 4 kez kanalizasyon çalışması yapılmış ama başarılı olamamışlar. Biz göreve geldiğimizde bu kanalizasyon işini hemen ele aldık. İlk olarak kafamıza göre değil de proje yaptırarak ilerledik. Yaptık oldu diyerek değil, harita mühendisleriyle ve üniversitelerle çalıştık. Çalışmamızın sonunda yapımını gerçekleştirdik. 5 yıldır tıkır tıkır çalışıyor ve hiçbir sorun yok.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE AYLIK 750 TL YARDIM VERİYORUZ

Eğitime desteğiniz var mı?

Belediye olarak eğitime çok önem veriyoruz. Lise öğrenimi gören 120 öğrencilerimize her ay 750 TL nakit ödeme gerçekleştirerek öğrencilerin eğitimine destek oluyoruz. Bizden aldığı nakit destek pek bir şey değil ama hiç değilse gençlerimizin okumasında bir nebze de olsun yardım ediyoruz. Sinanpaşa ilçesi de dahil olmak üzere 10 kasabada yok iken bizde 4-6 yaş arası okul var. Projelerimiz arasında olan 4-6 yaş arası çocuklarımızın eğitim ve öğrenim hayatına başlamaları için okul yapımı gerçekleştirdik. Öğretmenlerimizi getirterek eğitim ve öğrenim hayatına çocuklarımızı başlattık.

İHTİYAÇ SAHİPLERİ İÇİN AŞEVİ KURDUK

Yardıma muhtaçlar için bir faaliyetiniz var mı?

Kasabamızda yaşlı ve bakıma muhtaç olan aileler için aşevi kurduk. Burada iki öğün yemek yapıyoruz. İhtiyaç sahibi aileler buradan yemeklerini alıp temel ihtiyacını karşılıyorlar. Kasabamızda yoksul olan aşağı yukarı 30 aileye sosyal yardım yaparak hayata tutunmalarını sağlıyoruz.

PARA SIKINTISI OLMAYAN TEK KASABAYIZ

Belediye ekonomi sıkıntısı çekiyor mu?

Afyonkarahisar’da aşağı yukarı 60 kasaba var. Her kasabanın borcu varken bizim tam tersine kasabamızda paramız var. Şuan için maddi bir sıkıntımız yok, olacağını da zannetmiyorum. Yatırımlara göre devletin hiçbir kuruşu heba etmeden harcama yapıyoruz. Devletin parası çok bereketli inanın azalacağına tam tersine artıyor. Yeter ki güzel işler, doğru ve planlı yatırım yapın.

KASABAMIZ HALKINI DOĞALGAZA KAVUŞTURDUK

Doğalgaz çalışmaları ne durumda?

Projelerimiz arasında olan kasabamıza doğalgaz getirmek vardı. Çalıştık, yaptığımız istişareler sonucunda 2023 yılında doğalgazı kullanacaktık. Deprem olması sebebiyle yatırımların deprem bölgesinde yoğunlaşması sonucunda 2024 kaldı. BOTAŞ bütçeyi ayırdı. Şu anda Anıtkaya’dan Sinanpaşa ’ya doğru doğalgaz boru hattının çalışmaları devam ediyor. İnşallah 2024 yılında kasabamız halkını doğalgaza kavuşturacağız.

5 YIL SONRA CAZİBE MERKEZİ OLAN BİR AHMETPAŞA KASABASI GÖRÜYORUM

5 yıl sonra Ahmetpaşa’yı nerde görüyorsunuz?

Şu ankinden daha güzel kasabamız cazibe merkezi olmuş, daha yaşanılabilir bir kasaba bırakmak için çalışıyoruz. Kasabamızda arsa fiyatları şu anda Afyon merkezle yarışır durumda. Doğalgazda gelince daha da güzelleşecek ve insanların ilgisini çekecek. Bölgede bulunan 10 kasaba içerisinde gerek yatırım, hizmet ve yaşanıla bilirlikte ilk sarıdayız. 5 yıl sonra tek hayalim daha güzel bir Ahmetpaşa bırakmak. Çalışmalarımızla halkımızın hizmetlerimizden memnun olduğunu düşünüyoruz. >>İBRAHİM ARTIÇ