Afyonkarahisar’da Evlilik Sayıları Artışa Geçti! TÜİK Verilerine Göre Afyonkarahisarlıların "Evet" Karnesi
Afyonkarahisar’da Evlilik Sayıları Artışa Geçti! TÜİK Verilerine Göre Afyonkarahisarlıların "Evet" Karnesi
İçeriği Görüntüle

Teklif yasalaşırsa, “hobi bahçesi” adı altında bölünerek satılan arazilerdeki ruhsatsız yapılar için yeni bir dönem başlayacak. Hazırlanan düzenleme ile tarım ve orman arazilerinde yaşanan tapu ve kadastro sorunlarının çözülmesi hedeflenirken, tarım alanlarının konut amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Son yıllarda özellikle şehir çevrelerinde küçük parsellere bölünerek satılan tarım arazilerinin üzerine yapılan ruhsatsız yapılar, yeni teklifin ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Yetkililer, tarım topraklarının korunmasının yalnızca mülkiyet meselesi değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim açısından stratejik bir konu olduğuna dikkat çekiyor.

ELEKTRİK VE SU BAĞLANTISI YASAKLANABİLİR

Teklifin en dikkat çeken maddelerinden biri ise altyapı hizmetlerine yönelik düzenleme oldu. Tarım vasfını koruyan ancak üzerine kaçak konut yapılan parsellere şehir şebekesinden elektrik ve su bağlantısı yapılmasının engellenmesi planlanıyor. Bu kapsamda ruhsatsız yapıların bulunduğu alanların kamu altyapı hizmetlerinden yararlanmasının önüne geçilecek.

Böylece fiilen konut olarak kullanılan ancak imar izni bulunmayan yapıların yaşam alanı olarak kullanılmasının zorlaştırılması hedefleniyor.

100 BİN TL’YE KADAR CEZA

Tarım arazilerini bölerek satışa sunan ve kaçak yapılaşmaya zemin hazırlayan kişi ve kuruluşlara yönelik denetimlerin artırılması öngörülüyor. Yeni düzenleme ile bu faaliyetleri gerçekleştirenlere 100 bin TL idari para cezası uygulanması planlanıyor.

Teklifin Meclis sürecinde netleşmesi beklenirken, yasalaşması halinde özellikle tarla alıp üzerine ruhsatsız ev yapanları yakından ilgilendiren ciddi yaptırımlar devreye girecek. Gözler şimdi düzenlemenin ne zaman Genel Kurul gündemine geleceğinde.

Muhabir: MEVLÜT TINAS