Tespih çekmek hem namazlardan sonra hem de günlük hayatta yapılan bir ibadettir. Ellerden düşmeyen tespihler çeşitliliği ile göz doldururken elden ele dolaşmaya devam ediyor. Hobi olduğu kadar ticaretinin de yapıldığı tespihlerin meraklıları gün geçtikçe artıyor. Çeşitli şehirlerde haftanın belli günleri pazarı tespih pazarı kurulurken, internet üzerinden de canlı mezatlar gerçekleştirilir. Afyonkarahisar’da ise devam eden tespih kültürünün yanı sıra çeşitli şehirlerden gelen esnaflar kahvehanelerde hobi ve ticareti aynı anda gerçekleştiriyor.

AFYONKARAHİSAR GİBİ MİSAFİRPERVER BİR ŞEHİR YOK

Tespih satmak için Gaziantep’ten gelen Mustafa Güçer, tespih satmak için şehir şehir dolaştığını ve Afyonkarahisar halkı ve esnafından çok memnun olduğunu söyledi. Güçer, “Tespih satmaya şehir şehir dolaşıyoruz. Ben bu tespih işine gönül verdim. 6 Şubat depreminden dolayı dükkanımız yıkıldı. Bizde böyle şehirleri dolaşarak tespih, saat ve antika eşyalar satıyorum. Hemen hemen bütün illeri dolaştım ama Afyonkarahisar halkı kadar misafirperver bir halk yok. Afyonkarahisar’a esnafı güler yüzlü, ve çok candan davranıyor insanlara. Tespih satışları çok olmamasına rağmen biz bu hobi tüccarlığından vazgeçemiyoruz.”

EN DEĞERLİ TESPİH ESKİ OLANDIR

Taklalar atıp şarampole giren araçtan burnu dahi kanamadan çıktı Taklalar atıp şarampole giren araçtan burnu dahi kanamadan çıktı

Tespih satmak için Batman’dan Afyonkarahisar’a gelen esnaf Mehmet Şerif de, bir tespihin değeri eski olmasından anlaşıldığını ve ne kadar eski ise o kadar değerli olduğunu söyledi. Şerif: “Türkiye genelinde geziyorum.  Eski bir esnafım ben. Tespih satışları her şehirde aynı biraz durgun çünkü hayat pahalı. Benim tezgahımda yaklaşık 2500’ e yakın tespih var. Bunları sınıflandıracak olursak, ateş kehribar, sıkma kehribar, zar kehribar, oltu tespihler, ağaç tespihler daha birçok çeşit var. Ama en değerli tespihler eskilerdir. Tespih ne kadar eski olursa o kadar değerli olur. Yeni olan teşbihler ise sınıfına göre fiyatlandırılır. Benim Batman’da dükkanım var ama ben böyle alıştım şehir şehir geziyorum hem ticaret yapıyorum, hem de eski olan nadir tespihleri alıyorum. Afyonkarahisar’a sık sık gelmeye çalışıyorum. Afyonkarahisar’ın vatandaşından ve esnafından çok memnunum” dedi.

HER ÖNÜNE GELEN TESPİH ALINMAZ

Haftanın 6 günü Afyonkarahisar’da kahvehanede tezgah açtığını söyleyen Nusret Yıldırım ise, tesbih alacakları sahte ürünlere karşı uyardı. Yıldırım: “Ben 15 yıldır tespih işiyle uğraşıyorum. Bu kahvehanede benim bir tezgahım var. Eskiden bende şehir şehir gezip tespih toplardım, şimdilerde ise sağlık sorunlarım nedeniyle gidemiyorum. Kendime ait değerli tespihlerim var. Tespih alacaklara tavsiye vermem gerekirse, her önüne gelen tespihi almasınlar. Tespih işinde de sahtecilik başladı. Birçok ürünü eski diye satmaya çalışıyorlar. Tespih alacaklar anlamıyorlarsa bile bir bilene danışıp öyle alsınlar” dedi.  >>İBRAHİM ARTIÇ