Adalet Bakanı Akın Gürlek’in kişisel verilerine yönelik hukuksuz sorgulama skandalında sıcak bir gelişme yaşandı. Afyonkarahisar’da gözaltına alınan Çobanlar İlçe Tapu Müdürü M.D., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
ADLİYE ÇIKIŞI SESSİZ KALDI
12 Şubat 2026 günü saat 15.38'de gerçekleştirdiği sorgulama nedeniyle gözaltına alınan M.D., sabahın erken saatlerinde Afyonkarahisar Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Tapu Müdürü, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Adliye çıkışında gazetecilerin "Neden sorgulama yaptınız?" sorusunu cevapsız bırakan M.D., polis eşliğinde araca bindirildi.
"MERAKIMDAN YAPTIM" SAVUNMASI
M.D.’nin ifadesinde, Adalet Bakanı’nın tapu kayıtlarına bakmasını "tamamen merak" olarak nitelendirdiği öğrenildi. Ancak savcılık makamı, sorgulamanın saati, yöntemi ve sonrasındaki irtibat trafiği nedeniyle bu savunmayı inandırıcı bulmayarak dosyayı genişletti.
SİYASİ İRTİBAT VE "KONUM BİRLİKTELİĞİ" DOSYADA
Soruşturma dosyasında yer alan ve M.D.'yi tutuklamaya götüren en güçlü iddialar ise şunlar:
-
Aracı İsim ve Siyasi Temas: M.D.'nin, A.S. isimli bir şahıs üzerinden eski CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan ile irtibatlı olduğu öne sürülüyor.
-
Sorgulama Sonrası Gizli Görüşmeler: Tapu sorgulamasının yapıldığı tarihten sonra M.D. ile eski il başkanı Erhan'ın defalarca bir araya geldiği, bu buluşmaların teknik takip sonucu "konum birliktelikleri" ile somutlaştırıldığı iddia edildi.
İKİ AYRI SUÇTAN TUTUKLANDI
Mahkeme, M.D.'nin eylemini şu iki ağır suç kapsamında değerlendirdi:
-
Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirilmesi: Bakan Gürlek’in KVKK kapsamında korunan verilerine izinsiz erişim sağlanması.
-
Görevi Kötüye Kullanma: Kamu görevlisinin kendisine verilen yetkiyi, yasal sınırların dışına çıkarak şahsi veya siyasi amaçlarla kullanması.




