Emirdağ Belediyesi yaz spor okulları’nda eğitimler devam ediyor Emirdağ Belediyesi yaz spor okulları’nda eğitimler devam ediyor

Evlenecek kızların bir dönem çeyizlerinin olmazsa olmazı olan dikiş makineleri gün geçtikçe unutulmaya devam ediyor. Her geçen gün tozlu raflarda yerini alan tarihi dikiş makineleri artık birçok evde kullanılmıyor. Dikişe hevesi olan kadınlar ve terzi esnafı tarafından hala kullanılan makineler yeni dönem teknolojiyle üretilirken eskiye nazaran kullanımları daha kolay. Son dönemlerde üretilen modern makinelerde pedal yerine sadece düğme bulunuyor. Afyonkarahisar’ın tek dikiş makinesi ustalarından olan ve Burmalı Mahallesi Keçeciler Çarşısı’nda Özen Makine markasıyla hizmet veren işyerinin sahibi Mahir Avlağı, eskiye nazaran rağbetin az olduğunu ama hala birçok evde de dikiş makinesinin bulunduğunu söyledi. Elinde Alman marka pedallı dikiş makinesi olduğunu ifade eden Mahir Avlağı; “Elimde bulunan Alman marka ve tahminimce 200 yıllık olduğunu düşündüğüm makineme gözüm gibi bakıyorum. Her gelen müşterimizin de dikkatini çekiyor bu makine. Biz bunun tüm bakımlarını yapıyoruz merak edenler için çalıştırıyoruz. İş yerimizde biz bunu sergilemeye devam edeceğiz” dedi.   

İŞYERİMDE SERGİLİYORUM

Avlağı makinanın hala ilk günkü gibi çalışıyor olmasının görenler tarafından şaşkınlıkla karşılandığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Makineye yurt dışından teklif veriliyor. Şuan hiçbir arızası yok günlük kullanıyoruz. Masası, sehpası, çekmecelerine kadar her şeyi ilk günkü gibi özenle çalışır hale getirdik.  Buraya gelen müşteriler hayranlıkla bu makinaya bakıyor. Makinayı görenler satılık mı diye soruyorlar. Yurt dışından bile teklifler alıyorum. Bu kadar çok talep göreceğini ben tahmin edemezdim. Ederinden daha fazla teklif verenler var ama benim gönlümde paha biçilemez bir makine olduğundan satmayı düşünüyorum. Üzülerek gelen tekliflere geri çeviriyorum. Ben bu makinanın son sahibi olarak kalacağım tabi benden sonra evlatlarıma ve kalacak temennim odur ki onlarda satmasın değerini bilsinler.”

>>MEVLÜT TINAS