Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi geliştirdiği ‘Münazarayla Okula Devam’ projesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği ‘yenilikçilik ödüllerinde’ sıralamaya girdi. Öğrencilerin gelişimlerini ders dışı farklı etkinliklerle desteklemek, okulda geçirdikleri zaman süresini artırmak, devamsızlığı azaltmak ve okul terkini önlemek için üretilen proje eğitim camiasında ilgi uyandırdı. Herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulmasının yapıldığı projede öğrenciler hem beyin fırtınası yapıyor hem de eğlenceyle kendini geliştiriyor. Proje şöyle çalışıyor; Münazara Ligi için karşılıklı üçer kişilik iki grup kuruluyor, gruplardan birisi işlenecek konuya olumlu, diğeri ise olumsuz yönden savunma yapıyor. Yani, bir grup “tez”, diğer grup ise “antitez” sunuyor. Bu sayede iki grup kendilerine tanınan süre içerisinde tüm bilgilerini yarıştırıyor.  Ayrıca, münazara yapacak kişileri değerlendiren bir “jüri” seçimi oluyor. 

“Yazılı metine bakılmaz”

Hayata geçirdikleri proje hakkında bilgiler veren Afyonkarahisar Meslek Teknik Anadolu Lise Müdürü Osman Tezgiden: “Münazaraya katılacak kişilerle, jüri üyeleri münazara tekniği konusunda bilgilendiriliyor. İki grup da kendi aralarında iş ve konu bölümü yapıp münazara gününe kadar hazırlıklarını tamamlaması gerekiyor. Konuşmacılara, araştırma için en az 1 hafta süre veriliyor. Bazı zamanlarda bu sür daha kısa da olabiliyor.  Gruptaki her kişi savundukları konunun değişik alt konuları hakkında konuşmak zorunda. Birden fazla kişi, aynı alt konuyu savunamaz. Münazarada yazılı metne bakarak okuma olmaz. Savunulan konu; sözlü olarak ele alınmalıdır” dedi.

“Lig’de zaman çok önemli”

‘Münazarada etkili savunmanın önemli olduğu gibi, belli zaman içinde konuşmak da önemlidir’ diyen Tezgiden: “Bu nedenle konuşmacılara eşit zaman dilimleri verilmelidir. Bu zaman, genellikle 5-15 dakikadır. Ayrıca, münazarayı izleyen grup da çok önemlidir. Konuşmacılar; konularını savunurken izleyicilerin büyük bir sessizlikle konuları dinlemesi gerekmektedir. Konuşmacıların tutarsız bir düşüncesi, yanlış yerde yapılmış bir mimik hareketi izleyicilerde tepkiye neden olmamalıdır. İzleyiciler savunulan düşüncenin doğruluğunu ya da yanlışlığını onaylayacak davranışlardan uzak durmalıdır. Ancak, böylece jürinin doğru ve tarafsız değerlendirmesi mümkün olur” ifadelerini kullandı.

Final ligi gerçekleşecek

2016-2017 yılı eğitim- öğretim döneminde münazara ve jüri eğitimi verilmiş lise öğrencileri arasında düzenlenen Münazara Ligi’nin final maçı bugün saat 10.00’da Afyon Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.