Elde edilen başarıdan memnun olduklarını belirten Belediye Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas, her çalışmada üzerine koyarak daha iyisini yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevine getirildiği 2009 yılından itibaren gerek oyuncu kadrosu, gerek senaryolar ve gerekse Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın destekleriyle Afyonkarahisar’da tiyatro kültürünün gelişmesine önemli katkılar sağladıklarını belirten Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas, Afyonkarahisar halkının da gösterdiği yoğun ilginin kendilerine daha fazla istek ve şevk verdiğini ifade etti. 

“YETENEKLİ ARKADAŞLAR GELSİN BİRLİKTE OYNAYALIM”

Geçtiğimiz yıllarda da bir sezonda 2 büyük oyun sergilediklerini ancak bu yıl daha planlı bir çalışmayla ilk olarak Aralık ayında Yılmaz Erdoğan’ın senaryosunu yazdığı ‘Haybeden Gerçeküstü Aşk’ adlı oyunu sahneleyen Belediye Şehir Tiyatrosu Mart ayında da ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ isimli ikinci büyük oyunu ile tiyatro sevenlerin doldurduğu salonlarda sahneleniyor. Belediye Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas; “Belediye Şehir Tiyatrosu olarak her yıl Eylül ayında oyuncu seçmeleri yapıyoruz. Seçme yapmaktaki amacımız ise kendimden örnek verecek olur isem 1999-2000 yıllarında tiyatro yapmak istemiştim ancak bunun için bir alan bulamamıştım. Benim gibi tiyatro yapmak isteyen biri varsa Belediye Şehir Tiyatrosu aracılığı ile ona imkan sağlayalım düşüncesiyle yaptığımız bir uygulamadır. Gelsinler performanslarını sergilesinler, tiyatroya eğilimi ve yeteneği varsa gelsinler birlikte oynayalım istedik ve seçmeler yapmaya başladık” dedi.

“ÜÇÜNCÜ OYUN İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Afyonkarahisar Belediye Şehir Tiyatrosu bünyesinde oyun sahneleyen kadronun gönüllülük esasına göre gayret ve çaba sarf ettiğini belirten Hasan Hüseyin Elmas; “Keyifli ve uyumlu çalışmanın sonucunda da ortaya çok güzel işler çıkarmayı başarıyoruz. Seçmeler sonrasında oluşturduğumuz bir kadro ile hummalı bir çalışma sonucunda 3-4 ay içerisinde bir oyun sahneleyebiliyoruz. Bu yıl Aralık ayında ‘Haybeden Gerçeküstü Aşk’ adlı oyunu ilk kez sahnelemiştik. 17 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde de ‘Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz’ adlı oyunun galasında protokol üyelerimizin de katılımı ile ilk kez sahneledik. Bu yıl için bir de sürpriz yaparak bir çocuk oyunu ile ilgili senaryo çalışmalarını sürdürüyoruz. Kısa bir süre içerisinde de senaryosunu tamamlayıp yıl içerisinde sahnelemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“İZLEMEK İSTEYENLER GELSİN KÖK YASTIK ATARIZ GERİ GÖNDERMEYİZ”

Sahnelediği bütün oyunlarda kapalı gişe olarak ifade edilen seyirci kitlesini yakalayan Belediye Şehir Tiyatrosu ile sanata ve tiyatroya ilgi duyan ancak izleme imkanı bulamayan çok sayıda seyirciyi salonlara çekmiş olmanın kendileri için başarı olduğunu belirten Sanat Yönetmeni Elmas; “Belediye Şehir Tiyatrosu’nun oynadığı tüm oyunlar ücretsiz olarak izlenebiliyor. Afyonkarahisar’da tiyatro kültürünün oluşması için yaptığımız çalışmanın da karşılığını dolu salonlarda kopan alkışlarla alıyoruz. Kapalı gişe oynuyoruz ama izlemek için gelen hiçbir seyircimizi de geri çevirmiyoruz. Seyirci fazla olsun hiç önemi yok onlar için sandalye çıkartırız, kök yastıklarla salonu dizayn ederiz yeter ki gelsinler ve izlemek istesinler. Kapalı gişe oynamamızın nedeni ise biz büyük bir aşkla ve şevkle gece gündüz çalışıyoruz. Yoğun çalışmaların sonunda sahneye koyduğumuz oyundaki performansımız, duygumuz ve enerjimiz de seyircilere geçince başardığımızı hissediyoruz. İzleyenlerin anlattıklarından etkilenen insanların da içinde uyanan istek salonlarımızın dolmasına vesile oluyor” dedi.

“SEYİRCİ BEĞENMEZSE ALKIŞLAMAZ HATTA GELMEZ”

Seyircinin dünya üzerindeki en doğru kesim olduğunu dile getiren Belediye Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas; “Seyirci salona geldiğinde beğenirse alkışlar, beğenmezse alkışlamaz ve bir daha da gelmez. Bizim bugüne kadar sahnelediğimiz oyunlar hep kapalı gişe oyunlar oldu. Her oyunda üzerine daha iyisini koyma adına çaba harcadık ve zaman içerisinde tüm oyunlarımıza gelen, tüm oyunlarımızı bilen ve yeni oyun ne zaman diye soran bir kitlemiz de oluştu. Bu tepkileri aldıkça da daha fazla aşkla ve muhabbetle oynayarak üzerine daha iyisini katmaya devam ediyoruz. Rabbim de bizlere nasip ediyor ve çabamız da seyirciye geçiyor. Kapalı gişe oynamamızın nedeni budur diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.

“YENİ YÜZLERE VE YETENEKLERE FIRSAT VERMEKTEN YANAYIM”

Belediye Şehir Tiyatrosu oyuncu kadrosunda Afyonkarahisarlı oyuncuların bulunduğunu, bir bölümünün ise üniversite öğrencisi olması ve bu nedenle de oyuncu sirkülasyonu yaşandığını belirten Genel Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas, yeni oyuncularla çalışmanın zorlukları olduğuna da değindi. Elmas; “yaptığınız işte bildiğiniz insanlarla çalışırsınız ve neler yapabileceğini bilirsiniz. Birkaç yıl beraber oynadığınız rol arkadaşınız arkadaşınızın neler yapabileceğini bilirsiniz. Birçok kast ajansının aynı kadro ile 25 film çektiği dönemleri yaşadık ve hala yaşıyoruz ama ben yeni insanların da tiyatro sahnesinde yer almasını ve şans bulmasını arzu ediyorum. Yeni bir ekip ile çalışmak biraz uğraştıran bir durum. Ekibe yeni katılan kişinin oyunculuğunu bilmiyorsunuz, karakterini bilmiyorsunuz, nasıl bir yapıya sahip olduğunu bilmiyorsunuz. Sonuç itibariyle 3-4 ay prova dönemi ve 2-3 ay oyunun sahnelenmesi derken 6-7 ay beraberiz. Sorun çıkarmayacak huzuru bozmayacak uyumlu ekip arkadaşları bizim kadromuzda her zaman yer bulabilir” dedi.

“EN ÜCRA KÖYDEKİ 15 ÇOCUK İÇİN SAHNE KURUP OYNAMAK İSTİYORUM”

Kendisinin kaleme aldığı ve önümüzdeki günlerde senaryosunu tamamlayacağı bir çocuk oyunu olduğunu belirten Afyonkarahisar Belediye Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hasan Hüseyin Elmas, gönlündeki hayalini de paylaştı. Elmas; “Tiyatro benim hem mesleğim hem de sevdam. Gönlümden geçen şey herkesin tiyatroyu izlemesidir. Özellikle çocukların tiyatro izlemesini çok istiyorum. Bunun için de bir çocuk oyunu senaryosu yazıyorum. Bu oyunun senaryosunu tamamlayıp sahneleme fırsatı bulduğumuz takdirde gönlümden geçen hayalimi gerçekleştirip köy köy dolaşarak en ücra köyde yaşayan 5-10-15 çocuğu tiyatro ile buluşturacağım. Hayalim ve isteğim bu yönde. Bugüne kadar Belediye Başkanımızdan da her konuda desteğini alıyoruz. Tiyatro adına da güzel şeyler çıkarmak istiyoruz. Güzel şeyleri çıkarmak için sizin varlığınız yetmiyor. Bizim her projemizde ve her talebimizde başkanımız bizim hep yanımızda oldu. Çocuk oyununu Ramazan ayına yetiştirebilirsek çok daha iyi olur elbette ama en kötü ihtimalle Ramazan sonuna yetiştirmek ve yaz döneminde köy köy dolaştırmayı arzu ediyorum. Gidelim en ücra köyün meydanına sahne kuralım ve 15 çocuğa tiyatro izletelim” ifadelerini kullandı.