Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen etkinlikte, halkımızın organ bağışı konusunda dikkatini çekmek, konuyla ilgili farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Açılan stanttı ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, organ bağışına dikkat çekti. Her haftanın organ bağışı haftası olması gerektiğini ifade eden Müdür Yemenici şunları kaydetti: “Çünkü gerçekten binlerce vatandaşımız organ bekliyor. Biz bu haftalar sayesinde farkındalığı arttırmak vatandaşlarımızın bilincini artırmak maksadıyla böyle törenler yapıyoruz. Fakat geldiğimiz noktada biz yeterince organ bağışı alamıyoruz. Arkadaşlardan istatistik aldım. Geçen yıl 2016 yılında 5 vatandaşımızın beyin ölümü gerçekleşmiş yani bu 5 vatandaşımızın organları alınabilirken maalesef birinci derece akrabaları organ bağışında bulunmadılar. Şimdi 5 vatandaşımızın organlarını almış olsaydık uygun görünen organları özellikle böbrekler 10 vatandaşımızın hayatını biz hayatını kurtarabilirdik. İlimizde yaklaşık 500 diyaliz hastası var. Bunlar organ beklemektedir. Onun için organ bağışına biraz daha ilgimiz fazla olması gerekiyor.” 

“Organ bağışının dini sakıncası yoktur”

Organ bağışı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasının olduğuna dikkat çeken Yemenici: “Organ bağışının dini olarak herhangi bir sakıncası yoktur. Ne olur lütfen beyin ölümü gerçekleşen hekimlerimizin organ bağışı yapabilir dediği hastalarımızın birinci derece akrabaları vefat eden kişilerin organlarını bağışlasınlar. Organ bağışı bekleyenlerin hayat standartlını yükseltesinler. Bence en büyük hayır organ bağışlama hayrıdır. Organ bağışını Türkiye’de arttırmalıyız. Sadece Kasım aylarında bunu gündeme getirmekle değil her han bunu biz yapmalıyız” dedi.

“Herkes organ bağışlayabilir”

Organlarını bağışlayan Nilüfer Ağar’da, herkesi organ bağışına duyarlı olmaya davet etti. İzmir’de oturduğunu şuanda Afyonkarahisar’da kızının yanında olduğunu kaydeden Ağar: “1985 yılın Ege Üniversitesin ’de organlarımı bağışlamıştım. Burada organ bağışını standını görünce geldim ve tekrar bağışladım. Herkes organ bağışına muhtaç olabilir. O yüzden ben de organ bağışında bulundum. Bizler öldükten sonra organlarımız bir işe yaramıyor en azından bizler öldükten sonra başka canlara faydalı olsun. Ben böyle düşünüyorum ve herkesi organ bağışına davet ediyorum” diye konuştu.  Öten yandan stant görevlileri tarafından vatandaşlara şapka ve lokum hediye edildi.