Türkiye’de bilinirliği fazla olmayan Sepsis’in tanınırlığının artırılması ve farkındalık yaratılması için hastane de çalışan doktor ve hemşirelere seminer verildi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans salonunda konferans veren Türkiye Yoğun Bakım Derneği üyesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Semiha Orhan, 100’e yakın hastanede görevli doktorlar ve hemşirelere Sepsis’i anlattı. Sepsis’in Türkiye’de pek bilinmediği belirtilirken, görülme sıklığı bakımından tanı koymadaki farkındalığın oluşması halinde ölümlerin azaltılabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. 

“SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK”

“Sepsis, enfeksiyona karşı vücudun verdiği cevabın organlara zarar vermesiyle ortaya çıkıyor” diyen Orhan; “Organ yetmezlikleri ve özellikle de erken tanınıp tedavi edilmezse ölüme yol açar. Aşı, antibiyotik ve yoğun bakım uygulamalarındaki tüm ilerlemelere rağmen enfeksiyondan ölümün en sık nedenidir. Sepsis olan hastaların yüzde 30-60’ı hastanede ölüyor. Dünyada her üç saniyede bir kişi sepsis nedeniyle kaybediliyor. Sepsis, yüksekten düşme, trafik kazası, miyokard enfarktüsü, ağır enfeksiyon, bir grip virüsü, yine basit veya zor bir ameliyat gibi her hangi bir nedenle vücutta ciddi bir stres yaratan olaylar sonrasında gelişebilir” şeklinde konuştu.

“ORGAN YETMEZLİĞİ OLAN HASTALAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA”

Sepsis’in tedavi sürecinde gençlerin tedaviye daha erken cevap verdiğini ama yaşlılarda iyileşme oranlarının düştüğünü söyleyen Orhan; “ Organ yetmezliği olan bir hastanın Sepsis’e yakalanması halinde hemen erken müdahale edilmesi gerekiyor. Bunların etkisiyle bağışıklık sistemi olumsuz yönde çalışarak bir veya daha fazla organ yetmezliğine neden olabiliyor. Enfeksiyonun uzantısı olmayabilir. Bazen Sepsis’e enfeksiyonda eşlik eder. Bağışıklık sisteminin baş edememesi değil, bağışıklık sisteminin aşırı aktivasyonu veya yanlış kodlanması sonucunda oluşan savunma amaçlı bir takım maddelerin organizmayı hasarlandırması söz konusudur” ifadelerini kullandı.