Afyon Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında bir fotoğraf sergisi açıldı. Serginin kurdelesi Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve il protokolü tarafından kesildi. Emirdağ işgal günleri ve milli mücadelede gösterilen direnişi fotoğraflarla anlatan sergiyi gezen il protokolü sergide bulunan fotoğraflar hakkında bilgiler aldı. 

“Tüm Emirdağlıları kucaklıyorum”

Serginin açılışının ardında Milli Mücadelede Afyonkarahisar – Emirdağ Paneli geçildi. Burada bir konuşma gerçekleştiren Afyonkarahisar Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Ünal Özdağ, bu tip etkinlikleri sürekli yapacaklarını söyledi. Gerçekleştirilen ‘Emirdağ Günü’ etkinlikleri hakkında bilgiler veren Özdağ şunları kaydetti: “Belediyenin bünyesinde Kent Konseyi faaliyetleri 10’uncu senesini yaşıyor. Kültür sanat dalının başkanlığını yürütüyorum. Çeşitli faaliyetler, toplantılar yapıyoruz. Bir ay önce bir toplantıda Muhtarımız Neşe Yılmaz, böyle bir toplantı tavsiyesinde bulundu. Böyle bir organizasyon yapma kararı aldık. Şimdi toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Açıkçası bu kadar katılımın olacağını beklemiyordum. Şimdi sizleri görünce şaşırdım. Tüm Emirdağlıları kucaklıyorum. Demek ki biz il ve ilçe olarak iyi kaynaşacağız. Bunda sonrada bu tip toplantılara devam edeceğiz. Diğer ilçelerimizle de çalışmalarımız devam ediyor.” 

“Tarihimizi bizden sonra gelen kuşaklarında öğrenmesin”

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da bu tip faaliyetlerin tüm ilçelerle yapılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Gerçekten tüm ilçeleriyle bu tür etkinliklerin yapılması lazım. Biz İnşallah bu toplantıları yapacağız. İnşallah yapacağımız toplantılara halkımızı da davet edeceğiz. Emirdağlılar için bir ilk oldu. Şehrimizin her noktasında müthiş bir tarih ve kültür var. Bunların tamamının ortaya çıkarılması gerekiyor. Ben az önce Ahmet Urfalı hocamızın rehberliğinde fotoğraf sergisini gezerken Emirdağ hakkında birçok bilgiye vakıf oldum. Dolayısıyla ülkemizin tarihinde neler yaşandığını bizim kuşaklarımız ve bizden sonra gelecek kuşakların çok iyi bilmesi gerekiyor. Tarih ders alınması için bizlere gerekli.”  

Emirdağlıların gösterdiği direniş anlatıldı

Açılış konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kutlu yaptı. Panele Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Osman Köksal, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş konuşmacı olarak katıldı. 

“Ulusal direnişin ardından milli devletin temeli atıldı””

Panelde konuşan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, Kurtuluş Savaşında ’da kurulan ‘Ulusal Direniş Hareketi’nin önemine değindi. O dönelerde Emirdağ’da kurulan bir direniş hareketinden de bahseden Yakut şöyle devam etti: “Emirdağ’da bir cemiyet kurulmuştur. Emirdağlılar yine orada Kuvayı Milli Birlikleri bir direniş hareketi sergilemişlerdir. Bunlar tarihteki hakikatlerdir. 22 Eylül 1921’de Sakarya savaşında sonra Emirdağ’ın kurtuluşu sağlanmıştır. Bu Emirdağ’ın kurtuluş savaşında kurulan ulusal direniş hareketi aslında bizim milli devletimizin temelinin atılmasını sağlamıştır.” Toplantı sonunda Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Panel konuşmacılarına plaket takdim etti.