Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan kronik hastalıkları olanları polen alerjisine karşı uyardı.

Bahar hastalığı olarak da bilinen ve uzmanlarca çayır çimen grubunda değerlendirilen polenler genellikle mevsim geçişlerinde görülüyor. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda da çimenlerde polen miktarının artması polen alerjisi ve astım rahatsızlığı bulunan insanlarda kâbusa dönüşüyor. Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Şahan polen alerjisi konusunda uyarılarda bulundu.

“MEVSİM GEÇİŞLERİ ALERJİNİN SIK GÖRÜLDÜĞÜ ZAMANLARDIR”

Bahar alerjisi olarak ifade edilen polen alerjisinin hava koşullarıyla da etkisinin arttığına dikkat çenek Uzman Dr. Sami Şahan, mevsim geçişlerinde hava sıcaklığının belirsizliği ve rüzgarın da ciddi anlamda polen alerjisi olan hastalarda etkili olduğunu söyledi. Mevsim geçişlerinde doğadaki bitki örtüsünün değiştiğini kaydeden Uzman Dr. Sami Şahan; “Mevsim geçişleri sırasında alerjen yükü de değişiyor. Kronik hastalığı olanlar, astımı olanlar ve alerjisi olanlar için bu dönem özellikle bu rahatsızlıkların ateşlendiği dönemdir. İlkbahar ve sonbahar alerjik yönden de çok etkili bir dönemdir. Ruhsal hastalıkları bile bu dönemler etkiler. Kış döneminden ilkbahara geçerken baharda ilaçların dozunda artırım yapmak gerekebilir çünkü insanın ruh hali bile değişiyor. Kronik hasta olanların ilaçlarını aksatmadan kullanması gerekiyor” dedi.

 “SABAH VE AKŞAM SAATLERİNDE PENCERELERİNİZİ AÇMAYIN”

“Polen alerjisi olanlar ve astımı olan hastaların özellikle bu dönemde dikkat etmeleri gerekiyor” diyerek kronik hastaları ve alerjisi olanları uyaran Uzman Dr. Sami Şahan “Polen konsantrasyonunun olduğu saatler sabah ve akşam saatleridir. Örneğin kişi evini havalandırmamalı, sabah saatlerinde spor yapmaya kalkmamalı, göz ve burun alerjisi olanlar polenlerin içeri girişini engellemek için burun kanatlarının etrafına vazelin sürebilir. Eğer göz alerjisi varsa yine gözlük takabilir. Bunlar polenlerin vücuda girişini azaltan şeylerdir. Dışarıdan içeri girdiğiniz zaman mutlaka üzerinizdeki kıyafetlerinizi değiştirin, dışarıdaki polen konsantrasyonunu eve taşımamak için duş alın ve saçlarınızdaki polenleri ev ortamına taşımayın. Bu yüzden evde alerjik şikayetlerin devam etmemesini istiyorsanız bu tedbirleri uygulayın. Alerjik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız da bahar mevsimi geldiğinde doktoruna gelerek ilaçlarını yazdırmalı ve düzenli şekilde kullanarak önlemlerini almalıdır” diye konuştu.

“BEN HİÇ OLMADIM DEMEYİN BİR ANDA ALERJİ OLABİLİRSİNİZ”

Polen alerjisinin her an ortaya çıkabilecek bir durum olduğunu belirten Uzman Dr. Sami Şahan; “Bazı kişiler hiç alerji problemi olmadığı halde bir anda alerji olabilirler yani ne zaman çıkacağı belli olmaz. Onun belli bir uyanma dönemi vardır, o döneme geldikten sonra bir bakarsınız bu sene yoğun bir alerji olabilirsiniz. Bunu bir piknikte yaşayabilirsiniz, özellikle ilkbaharda çayır çimen grubu sevenler daha çok alerjiye müsaittir. Yani buradan kastım pikniğe gitmeleri doğada vakit geçirmeleri alerjiyi ortaya çıkarabilir. Bu insanlar çok fazla çimlerde ve yeşillikle temas etmeyecek. Onun dışında doktorunun verdiği burun spreyi şeklinde olan ilaçlar var. Bunlar kullanılarak önlem alınabilir” ifadelerini kullandı.  

“BELİRTİLERİ GÖZLEMLENDİĞİNDE MUTLAKA TEST YAPILMALI”

Polen alerjisine yakalanan bir kişinin alerjiye yakalandığını nasıl anlayacağına ilişkin de bilgiler verdi. Dr. Sami Şahan; “Bahar mevsimi ile beraber kişi dışarı çıktığında geçmeyen öksürükler, gözde sulanmalar, burunda tıkanma ve kaşıntı, koku alamama gibi rahatsızlıkları varsa kişi bu noktada alerjik bir vaka olabilir. Bu yüzden de alerji testi yaptırmak zorundadır. Bu kişi gerçekten alerji mi, yoksa başka bir durum mu var, testte ortaya çıkar. Astım toplumda yüz kişiden 5 ila 10 kişi arasında görülür. Esasen bu az bir oran değildir. Astım rahatsızlığı olan insanlarda da polen alerjisi hayati risk taşıyacak boyutlara gelebilir. Vücut tepkime verdiği anda doktorunuzla mutlaka görüşerek muayene olun” uyarısında bulundu.