Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar İl Müdürlüğü girişimcilere hibe ve sıfır faizli kredi vermeye devam ediyor. Hafta içi çevre illerden gelen kurum yetkilileri Afyonkarahisarlı girişimcilerin projelerini dinledi. KOSGEB’den destek alabilmek için işlerini ve projelerini anlatan girişimcilerin yüzde 90’nı bayanlarda oluşuyor. Konuyla ilgili bilgiler veren KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürü Cemil Bahçe, kendilerine birçok girişimcinin başvurduğunu söyledi. 2 gündür çevre illerin kurum müdürleriyle birlikte değerlendirme kurulunun devam ettiğini ifade eden Bahçe: “Girişimcilerden İşi yapabilip yapamayacakları konusunda bize kendilerini tanıtmasını istiyoruz. Bunun tanıtımlarından sonra da bizden istedikleri destekleri vermeye çalışıyoruz. Uygun olmayanları da kendilerine söyleyip daha farklı destek almak için talepte bulunmalarını söylüyoruz. Şuanda tüm sektörlere destek var. Yani alkollü iş yerleri ve gayrimenkul sektörü hariç tüm sektörleri destekliyoruz.  Masa, sandalye, bilgisayar ve raf gibi demirbaş konusunda ne lazımsa destek veriyoruz. Bayan girişimcilere yüzde 90 erkeklere ise yüzde 70 destek sağlıyoruz. 50 bin TL’ye kadar hibe 100 bin TL’ye kadar da sıfır faizli kredi veriyoruz” dedi.

“Afyon’da talep yüksek”

Kurul Üyelerinden olan Eskişehir KOSGEB Müdürü Kadir Evren de, Afyonkarahisar’daki destek almak isteyen giricileri değerlendirmede kurul üyeliği yaptığını ifade ederek şunları kaydetti: “Afyon’daki ticaret ve sanayi alanında yapılabilecek işlere destek veriyoruz. Afyon’a hayırlı uğurlu olsun. Şuada Türkiye genelinde böyle bir istek ve arzu var. Bu arzı Afyon’da gayet iyi durumda. 2 gündür burada kurul yapıyoruz 40 yakın başvuru değerlendiriyoruz. Az bir rakam değil. Daha da artacağını düşünüyorum.”

“Girişimcilere başarılar diliyoruz”

Yine Değerlendirme Kurul Üyelerinden KOSGEB Isparta İl Müdürü Yurdun Yıldırım, girişimcilerin heyecanlarına ortak olduklarına dikkat çekerek şunları kaydetti: “İmalatçı kardeşimiz bize başvuru yapmış onun iş planını değerlendireceğiz. KOSGEP 2010’dan sonra girişimcilik anlamında bir seferberlik başlattı. Türkiye genelinde umumi bir seferberlik söz konusu. Tabi bundan bölgemizde istifade ediyor. Afyon’da da bu seferberliğe katılan birçok girişimcimiz var. Ben buraya kurul üyesi olarak 1 buçuk yıldır geliyorum. Başka illere nazaran daha iyi durumda. Afyon’un yetenekli iş anlamında katma değere yüksek ürünler yapma anlamında ciddi bir atılım yaptığını görüyoruz. Girişimcilerimize başarılar diliyoruz.” 

“Girişimciliğe ilgi çok fazla”

KOSGEB Afyonkarahisar İl Müdürlüğü’nden Uzm. Yrd. Murat Akgül, Afyonkarahisar’da girişimciliğe ilginin yüksek olduğuna dikkat çekti. Akgül şöyle devam etti: “Ortalama Afyon üzerinde baktığımız zaman hem girişimcilik eğitimleri bakımından hem destek başvuruları açısından hakikaten yüksek rakamlar var. Yine destek oranları keza öyle. Burada özellikle bayan girişimciler olsun diğer girişimciler olsun ciddi şekilde talep var. Bu talepleri alıp değerlendiriyoruz.”

“KOSGEB’in girişimciye faydası çok”

Girişimci Elif Acar, mermer atıklarını değerlendirmek için KOSGEB’e başvurduğunu kaydederek şöyle devam etti; “Mermer atıkları çok oluyor. Mermer atıklarını süs yapıp satmak için bu şekilde bir iş yapma kararı aldım. Tecrübem var. 2 tane elemanımız var. Bir tornacı ve spiralcimiz var. Yeni yeni lavabo, fıskiye yapıp satmaya başladık. Şuana kadar 20 bine yakın ürün sattık. Sipariş geliyor sipariş üzerine yapıyoruz. KOSGEB’in bu desteğini çok iyi buluyorum. Siensi makinesi çok pahalı bir makine kendini geliştirmek ve büyümek için KOSGEB’in çok faydası oluyor.”

“Yoluma KOSGEB’le devam etmek istiyorum”

Girişimci Ayşe Başeğmez: “Renler bölgesine pide, ızgara salonu açmayı düşünüyoruz. Ben buraya KOSGEP’ten faydalanmak için geldim. KOSGEB olmasa bu iş yerini açma planı kuramazdım. Ben yoluma KOSGEB’le devam etmek istiyorum. Her bayan kendi ayakları üstünde durması lazım.”

“KOSGEB sayesinde büyüyeceğiz”

KOSGEB desteklerin girişimcilere çok faydası olduğunu kaydeden Girişimci Süleyman Şenol: “Bizim için güzel bir şey. İşimizi daha da ileriye götürmek için bize çok büyük destekleri olacak. KOSGEB sayesinde inşallah işimizi büyüteceğiz.”