Kış mevsiminin yaklaşması ve havaların soğumasıyla birlikte özellikle İlçe, belde ve köylerde ikamet eden vatandaşlar hazırlıklarını tamamlaya başladı. Kışlık odun ve kömürlerini alan vatandaşlar, ardından Sobacıların yolunu tutuyor. Havaların soğumasıyla birlikte işlerinin arttığını ifade eden soba satıcısı Bekir Duyur,  genelde doğalgaz olmayan ilçe ve köylerde yaşayan vatandaşların soba aldıklarını söyledi. Satışlardan memnun olduğunu kaydeden Duyur, yağışlarla beraber satışlarda biraz daha artış olacağını düşündüklerini dile getirdi.

 

SOBANIN KALİTESİ CAN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

 

Fiyatların geçen yıla göre çok fazla artış göstermediğini ifade eden Buyur: “Özellikle köyler, ilçeler ve doğalgaz girmeyen evlerimizde soba kullanılıyor. Elimizde her türlü soba mevcut. Şehir merkezinde yaşayanlara eskisi kadar satamıyoruz. Bizde elimizden geldiği kadar başka imalatlarla halkımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Kış mevsimi soba sektörünün canlanmasına neden oldu. Soba alacak olan tüketicilerin mutlak surette sobanın fiyatından çok kalitesine önem vermelidirler. Standartlara uygun olarak üretilmeyen sobalar ölümle sonuçlanabilecek kazalara sebebiyet verebilirler. O nedenle tüketici soba alırken sobanın kalitesine önem vermelidirler” dedi.

 

BACA TEMİZLİĞİNİZİ YAPTIRIN

 

Her kış mevsimi sonunda bacaların mutlaka temizletilmesi gerektiğini dile getiren Duyur: “Temizlenmeyen sobalar kış mevsiminde tüter. Gece olur ve fark edilmezse bunun sonucu ölüm olabilir. Baca içinde kalan kurum dura dura çirk haline geliyor. Kış ayında da soba kuvvetli yandığı zaman bu durum ya bacının yanmasına sebep oluyor ya da tütmesine neden oluyor. O yüzden sobayı yakmadan önce mutlaka baca temizliği yaptırılması lazım” diye konuştu.

 

200 TL İLE 1500 TL ARASINDA SATLIYOR

 

Vatandaşlara daha çok uzun ömürlü soba tavsiye ettiklerini dile getiren Duyur; “Vatandaşların gücü yetmediği için genelde ucuz sobalara yöneliyor. Ucuz sobaya yöneldiği zaman sobayı yakamıyor ya da soba kısa sürede deforme oluyor. Sonra da şikâyetler başlıyor. Aldım ama dayanmadı diyorlar. Bizim tavsiye ettiğimiz sobaları satın alsalar 15 yıl kullanırlar rahat. Bana gelen müşteriler söylüyor senin sobanı 15 yıldır kullanıyoruz diyorlar. O yüzden kaliteli soba almakta fayda var” ifadelerini kullandı. Öte yandan Duyur, normal bir sobanın 200 TL’den başlayıp 1500 TL’ye kadar çıktığını söyledi.