Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen Romataid Artrit hastalığının her yaşta görülebilen ve daha çok kadınlarda rastlanılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Sallı, iltihaplı eklem romatizmasının genetik bir hastalık olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) sebebi tam olarak bilinmeyen iyi tedavi edilmediği ya da geç tanı konulduğu zaman eklemlerde hasara, deformitelere ve şekil bozukluğuna yol açabilecek kronik bir romatizmal hastalıktır. Hastalık her yaşta, görülebilmesine rağmen tipik başlangıç yaşı 30-50 yaş arasıdır. Kadınlarda daha sık görülmektedir ve genel olarak sıklığı yüzde 1 civarındadır”

“Sabahları el uyuşukluğuna dikkat”

Hastalığın belirtilerinin el ve parmaklarda yaşanan ağrı ve şişlikle kendini gösterdiğini dile getiren Sallı, “Özellikle el bilek ve el parmak eklemlerinde olmak üzere tüm eklemleri etkileyebilen ağrı ve şişlik en temel bulgusudur. Sabah uyanıldığında özellikle ellerde hissedilen sabah tutukluğu, elleri açıp kapatmada güçlük hissi ve yavaş yavaş açılması hatta gün boyu sürmesi yine sık bir belirti olarak karşımıza çıkar. Eklem bulguları ortaya çıkmadan önce halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibi hastalığa özgü olmayan genel bulgular da görülebilir. Ayrıca eklem dışı bulguları da mevcuttur. En sık eklem dışı bulgusu göz de kuru göz şeklinde kendini gösterir” diye konuştu. 

“Erken tanı tedavide önemli”

Hastalığın belirlenmesi için, kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını aktaran Sallı, yeni cihazlarla artık daha erken tanı konulduğunu ifade etti. Sallı, “iltihaplı eklem romatizması tedavisinde son 10 yıl içerisinde çok ciddi gelişmeler olmuştur. Ancak erken ve doğru tanı oldukça önemlidir. Kullanılan çeşitli ilaçların yanı sıra uygun diyet, sigaranın bırakılması, düzenli ve doğru egzersizlerle eklemlerin korunması ve gerekli durumlarda cihazlamalar yardımıyla şekil bozukluklarının önlenmesi de tedavide yer almalıdır. Özellikle el eklemleri olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik ve sabah tutukluğu mevcudiyeti ihmal edilmemelidir. İltihaplı eklem romatizması dâhil farklı romatizmal hastalıkların araştırılması ve erken tanı için mutlaka hekime başvurulması gereklidir” dedi.