Afyonkarahisar'da, haftada iki defa gerçekleştirilen mezatlara getirilen güvercinler, 20 lira ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor.

Afyonkarahisar'da, haftada bir gerçekleştirilen mezatlara getirilen güvercinler, 20 lira ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor. Kadınlar Çarşısı'nda faaliyet gösteren Türkiye Güvercin Federasyonu İl Temsilciliği, Afyonkarahisar'ın ilçe, belde ve köylerindeki kuş yetiştiricilerini, her hafta düzenlediği mezat şöleninde bir araya getiriyor. Tarihi çarşıda, ortalama 200 civarında kuş yetiştiricisinin katıldığı şölende, güvercin başta olmak üzere keklik, bıldırcın, muhabbet kuşu, kanarya gibi pek çok evcil kuş türü satılıyor. Kümesindeki kuş çeşitliliğini artırmak isteyen ve kuş merakı olan kişileri buluşturan şölende en fazla ilgiyi, güvercinler görüyor.

20 liradan 5 bin liraya kadar güvercin satılıyor

Dernek faaliyetleri hakkında bilgiler veren Afyonkarahisar Güvercin, Keklik ve Kanarya Yetiştiricileri ve Sevenleri Dernek Başkanı Mustafa Gezgin: “Kuş severleri haftada iki defa bir araya topluyoruz. Kuş severlerle bir araya geliyoruz. Kuş severler İhtiyaçlarını gideriyorlar. 3 ayda bir yemek organizasyonu düzenliyoruz. Salı ve Cuma günleri yaklaşık 200 kişi toplanıyoruz. Burada herkes kuşlarını sergiliyor. 20 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar kuşlar alıcı buluyor. Afyon’da 2500’e yakın güvercin sever var. Biz her kuş severi derneğimize bekliyoruz” dedi. 

“Yetkililer merdiven altı satıcılar için önlem alsın”

Derneğin önünde her gün güvercinlerin vatandaşlar için sergilendiğini ifade eden Başkan Gezgin, hem temsilcilik hem de Afyonkarahisar Güvercin, Keklik ve Kanarya Yetiştiricileri ve Sevenleri Derneği Başkanlığı görevlerini yürüttüğünü söyledi. Şölene, Afyonkarahisar'ın pek çok yerinden, kuş merakı olan ve yetiştiren kişilerin katıldığını belirten Gezgin: “Bu işi merdiven altı yapanlar var onlara rağbet edilmemesi lazım. Köylerde dernekleri izinleri olmadan mezatlar yapılıyor. Bunlar yasal değil. Yetkililerden yaşanan bu sorunlar için önlem almalarını istiyoruz.”

“Güvercin insana bir huzur ve rahatlık verir”    

Güvercin sever Recep Elçi, 5 yaşından beri güvercin yetiştiriciliğiyle ilgilendiğini ifade etti. Afyonkarahisar’da yaklaşık 2 bin 500 güvercin severin bulunduğunu ifade eden Elçi: “Afyonkarahisarlılar kuş türlerinden daha çok güvercine ilgisi var. Çok çeşit güvercinlerimiz var. Haftada 2 gün mezat yapıyoruz. Sosyal dayanışma içerisinde 2-3 ay da bir araya geliyoruz. Kuş alacak olan da satacak olanda buraya gelir. Afyonkarahisar’da kuşun merkezi burası. Güvercin bakımı ne kadar zor olsa da kolay yanları da vardır. Güvercinin barınacağı yer çok önemlidir. Çünkü güvercinin ayağının toprağa temas etmesi gerekiyor. Bahçelerde bakılması daha güzel olur. Güvercin bilinçsiz yetiştirilirse ıstıraba dönüşebilir. O yüzden güvercini kurallara uygun yetiştirilmesi gerekiyor. Gün boyu topladığı stresi güvercin bakarak atabilirler. Güvercin insana bir huzur ve rahatlık verir.”