Akademisyen Süleyman Gücek’in öncülüğünde görme engelliler için kitap okuyan gönüllüler toplumda farkındalık oluşturmaya çalışıyor. 

Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde kitapların arasında görme engelliler için kitap okuyan AKÜ’nün çeşitli bölümlerinde okuyan 16 öğrencinin tek amacı; görme engelliler bir nebzede olsun fayda sağlayabilmek. Etkinliği organize eden AKÜ Akademisyenleri’nden Süleyman Gücek, toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Gücek, şöyle konuştu: “Üniversite öğrencilerimizle toplumda bir farkındalık oluşturmak istedik. Gönülleri ile görenlerle gözleriyle görenlerin buluşmasını sağladık. Güncel olan yani ses kaydı olmayan kitapların bazı bölümlerini onlar için okumaya çalışıyoruz.” 

a1-226.jpg

“Görme engellilerin kitap okuyacağı alanlar mevcut değil"

Etkinliğin çıkış noktası hakkında da konuşan Gücek, görme engellilerin kitap okuyacağı alanların azlığına dikkat çekti. Gücek şöyle devam etti: “Engelliler Meclisi’ni ziyaret ettiğimiz vakit bu proje ortaya çıktı. Maalesef görme engellilerin kitap okuyacağı alanlar mevcut değil. Bu eksikliği görerek bir şeyler yapmak istedik. En azından toplumda bir farkındalık oluşturmak istedik.” Dedi. 

“Görme engellilerin gözü olmaya çalışıyoruz”

Türkiye’de 240 bine yakın görme engelinin olduğuna dikkat çeken Gücek, lise ve üniversite düzeyinde görme engeliler için eğitim veren kuruluşun olmadığından yakındı. Gücek, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünya gelinde 40 milyona yakın görme engelli var. Türkiye’de bu rakam 240 bin civarında. Her bin kişiden 3 kişi hayatını görme engelli olarak devam ettiriyor. Türkiye’de ilkokul düzeyinde 16 tane okul bu alanda eğitim veriyor. Fakat lise ve üniversite düzeyinde ne yazık ki eğitim veren bir kurum mevcut değil. Her zaman kitap okuma oranını artıralım, kitap okumayı sevdirelim diyoruz. Sormamız gereken iki soru var burada. Görme engeli olup da okumaya hevesli olanlar var. Bir diğeri de görme engeli olmayıp da okumaya hevesi olmayanlar var. Bizde bu noktada onlar okumaya talip oldular. Bizde onların gözleri olmaya çalıştık.”

Engellilerle yaşamasını öğrenmeliyiz

Etkinliğe katılan öğrencilerden Sevgi Onat, yaşadıkları duyguları anlatarak şöyle konuştu: “Bugün ağabeylerimizle tanıştık. Onlara Kırk Pencereli Konak kitabını okuyorum. Hikayeyi okurken her zaman okuduğumuz gibi okumuyoruz. Bir sosyal etkinlik için başkalarının gözü olduğumuzu düşünerek okuyoruz. Bu daha güzel bir duygu. Kitabı benimseyerek okuyoruz. Kitapta çok güzel herkese tavsiye ediyoruz. Hiçbirimizin birkaç saniye sonra başımıza neler geleceğinden haberi yok. Bizlerde bunları yaşayabiliriz. Birilerine yardım etmek değil birileriyle birlikte yaşamak gerekiyor. Bunu öğrenmeliyiz.  Eğitim gören nesillerin daha bilinçli olması gerekiyor diye düşünüyorum.”