Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği normlarına uygun olarak iki yıldır sürdürülen “Yeraltı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirilmesi Çalışması” tamamlandı. İlk kez Gediz Havzası’nda uygulanan proje ile havzanın yer altı su kütleleri mercek altına alınarak incelendi. Bu çalışma neticesinde Gediz Havzası’nda tespiti yapılan 76 yer altı su kütlesinden 34’ünün kötü, 42’sinin ise iyi durumda olduğu belirlendi.

Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ve Yeraltı Suyu Direktifi ışığında hazırlanan Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmeliğin uygulama adımları ülkemizde ilk kez Gediz Havzası’nda uygulandı.

Bu çerçevede havzada iki yıl önce başlatılan Yeraltı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirilmesi Çalışması önemli neticelere ulaşıldı. Ulaşılan bu neticeler ise geçtiğimiz günlerde Manisa’da yapılan projenin kapanış toplantısında Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı tarafından bütün paydaş kurum ve kuruluşlarla paylaşıldı.

Su kaynaklarının korunması için önlemler belirlendi

Proje ile havzada yeraltı sularının miktar ve kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi yönünde ileriye dönük planlamalara temel teşkil edecek çalışmalar yürütüldü ve havzada yaşayan halkın temel ihtiyacı niteliğinde olan suyun kişilere sağlıklı ve düzenli olarak sağlanması yönünde gerekli adımların atılması için bir altlık oluşturuldu.

Ayrıca proje ile hem yeraltı su seviyesindeki düşümler, hem de su kalitesindeki bozulmalar incelenerek Gediz Havzası’nda sanayiden kaynaklanan kirleticilerin, düzensiz çöp alanlarının, madencilik, jeotermal, sanayi vb. faaliyetlerin, tarımsal gübre ve ilaçların yeraltı sularına etkileri ortaya konularak bu su kaynaklarının korunması için gereken önlemler belirlendi.

Yeraltı su kütleleri miktar ve kalite bakımından incelendi

Havzada yer altı su kütlelerini belirlemeye yönelik çalışmalar da bu proje ile gerçekleştirildi. Bu çalışmalarla 76 su kütlesi belirlendi ve bu kütleler hem miktar hem de kalite bakımından incelendi. Miktar açısından yapılan incelemelerde 56 su kütlesi iyi, 20 su kütlesi kötü olarak tanımlandı. Bu kütleler kalite bakımından incelendiğinde ise 51 su kütlesi iyi, 25 su kütlesi zayıf olarak tanımlandı.

Yeraltı suyu durumunun nihai olarak değerlendirmesi sonucunda da Gediz Havzası’nda yer alan 76 yeraltı suyu kütlesinin 34 tanesinin kötü durumda, geri kalan 42 tanesinin ise iyi durumda olduğu belirlendi.

Alınacak tedbirlerin uygulayıcıları belirlendi

Konu ile alakalı değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu sonuçlar ile yeraltı suyu kütlelerinde belirlenen baskı, etki ve risk durumları karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Yer altı sularını kirleticilerin formasyon kaynaklı veya insani kaynaklı olma durumlarına göre tedbirler programını hazırladık. Söz konusu tedbirler programında bu tedbirlerin uygulayıcısı kurum ve kuruluşları da belirledik” diye konuştu.

Diğer havzalarda da çalışmalar yürütülüyor

Havza bazlı çalışmaların ülkemizdeki diğer bazı havzalarda da uygulandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bazı havzalarımızda ise bu çalışmaları başlatacağız. Gediz Havzası bu projenin ilk uygulandığı havza olması açısından önemli. Bakanlık olarak suyumuza sahip çıkıyor ve korumak için her türlü tedbiri alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.