Merkezin toplantı salonunda Saraçoğlu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang'a merkez ve Türkiye'nin bitki florası hakkında bilgiler veren Eroğlu, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler bakımında Kıta Avrupa'sından daha zengin bir ülke olduğunu, yaklaşık 17 bin tür bulunduğunu, bununda da 4 bine yakının endemik tür olduğunu söyledi.  Tıbbi ve Aromatik bitkilere Cumhurbaşkanı ve eşinin de büyük önem verdiğini belirten Eroğlu, bu alanda çalışma yapmak için Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin kurulduğunu dile getirdi.

"Nuhun Gemisi'ne ilk kayıt Eber Sarısı"

Bu merkezin Afyonkarahisar'da kurulmasının önemli bir nedeninin olduğunu söyleyen Eroğlu, "Afyonkarahisar iklimlerin kesim noktasıdır. Yılların kavşak noktası olduğu gibi, iklimlerin de kavşak noktası. Farklı iklimlerin etkisinden dolayı  burada bitki türü sayısı fazla. Bu konuda kayıt tutabilmemiz için 'Nuhun Gemisi' projesi kapsamında bir veri tabanı hazırlattım. Burada bir milyondan fazla türü kayıt ediyoruz. Hatta ilk türü de Eber sarısı olarak ben kayıt ettim. Bu endemik bir tür ve sadece Afyonkarahisar'da yetişiyor. Bu merkez aynı zamanda çevreci bir merkez. Burası kendi ısısının büyük bir kısmını yani yüzde 65'ini kendisi temin ediyor. Burada bulunan seralarda tıbbi ve aromatik açıdan değerli bitkileri üretiyorlar" dedi.

a1-213.jpg

"AKÜ'den tam destek"

Tıbbi ve aromatik bitkilerin tüm  dünyada milyar dolarlarla ölçülen bir pazarı olduğunu belirten Eroğlu, "Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Üniversitemizin çok büyük katkısı var. Bu konuda üç yıl AKÜ ile beraber çalıştay yaptık. Türkiye'deki bu konuda uzman kişileri topladık. Bu senede Konya'da Uluslar arası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler kongresi tertip ettik. Çok başarılı muhteşem bir kongre oldu.  Bin 500 kişinin katılımı sağlandı. Ayrıca AKÜ tarafından Afyonkarahisar'ın Biyolojik Çeşitliliği konusunda bir kitap hazırlandı. Bunun yanında 16 tıbbi ve aromatik bitki hakkında tanıtım kitapçıkları yapıldı.  Bu konuda önemli bir adım atmamız lazım. Bu konuda çok geç kalmışız. Bu yüzden bizden önceki dönemler için, bakanlıklar için sizden özür diliyorum. Yaptığımız çalıştaylarda nerede ne yetişecek diye planlamalar yapmamız gerekiyor. Eylem planları hazırladık. Bizim bakanlık olarak 38 tane eylem planımız var. Sakız ağacından tutun, türf mantarına kadar 38 eylem planımız bulunuyor. Bu konuda da eylem planı yapacağız. Hangi bitkiyi tıbbi oylayarak kullanacağız, hangisini nasıl pazarlayacağız, fikir üreteceğiz. Mükemmel bir çalışma yapalım dedik. Bu konuda ilk toplantımızı geçtiğimiz hafta gerçekleştirdik. 30 kişilik bir çalışma grubu kurduk.  Bu konu çok önemli bir pazar." diye konuştu.  Konuşmaların ardından Eroğlu, konukları Saraçoğlu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ile merkez içinde incelemelerde bulundu.