Emekli aylığının hesaplama yönteminin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ege, emekli aylıklarının gün geçtikçe küçüldüğünü kaydetti. Yüzde 5,89’luk zam oranın emekli için yetersi olduğunu dile getiren Ege; “ Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanundaki aylık hesaplama yöntemiyle emekli aylıklar devamlı küçültülmektedir. Karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesapla asistemi getirilmelidir. İşçi ve bağ kur emeklisine verilen yüzde 5,89 zam yeterli değildir” dedi.

“Adaletli bir sistem değil”

Emekli aylığında uygulanan sistemin adaletsiz olduğuna dikkat çeken Ege: “Türkiye ekonomisi büyürken emekli aylıkları devamlı küçülmektedir. Bundan dolayı da gün geçtikçe makas açılmaktadır. Bin lira maş alana yüzde 5,89 uygulandığında 59 TL zam yapılmış 3500 TL alana 207 TL zam yapmış olursunuz. Bu adaletli bir sistem değildir. Az alana az çok alana çok bu sistem hatalıdır. Derneğimizin bütün gayreti bu adaletsizliğin kaldırılıp seyyanen zam sistemine geçilip emekli aylığı az alanı koruyucu sistem olması yönündedir” diye konuştu.

“İşçi emeklisi üvey evlat muamelesi görüyor”

İşçi emeklilerinin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirten: “Bir ailede evlatlar arasında ayrım yapamazsınız, yaparsanız o evde geçim olmaz devamlı kavga olur. Memur emeklisi öz evlat işçi bağ kur emeklisi üvey evlat muamelesi görmektedir. Bu husus mutlaka düzeltilmelidir. Kamu çalışanları adına yapılan toplu sözleşme hükümlerindeki zamlar memur emeklisine uygulanırken işçi ve bağ kur emeklisine ise 6 aylık TÜFE artışları uygulanıyor.  1500 TL maaş alan memur emeklisine 113 TL zam yapılırken 1500 TL maaş alan işçi ve bağ kur emeklisine 88 TL zam uygulanmaktadır. İşçi ve bağ kur emeklisi bu cendereden kurtarıp eşitliği ön görecek hak kayıplarını giderecek adaletsizliği önleyecek norm ve standart birliğine gidilecek değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Bu yapıyla devam edilecek olursa kısa zamanda bu çatı emeklimizin başına göçecektir” şeklinde konuştu.