Halk arasında köpek kisti olarak bilinen karaciğer kist hidatiği, hayvandan insana geçen ve ölüme kadar götürebilen ciddi bir hastalık. Karaciğer kist hidatiği insandan insana bulaşmıyor ancak, sarılıktan ölümcül alerjik reaksiyonlara kadar birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesine başvuran 75 yaşındaki Mevlüt Bilensoy’da kist hidatiği teşhisi konulmasının ardından Genel cerrahi Uzmanı Op. Dr. Faruk Özkul tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

“HAYVANCILIK BÖLGELERİNDE SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIKTIR”

Afyonkarahisar’ın Işıklar Beldesi’nde ikamet eden ve uzun yıllar hayvancılıkla uğraşan 75 yaşındaki Mevlüt Bilensoy yaşadığı sağlık problemi üzerine geldiği Özel Fuar Hastanesi’nde yapılan tetkiklerinde karaciğerinde kist hidatiği teşhisi konulması ile başlayan süreci ve operasyona ilişkin bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Faruk Özkul; “Kist Hidatiği hastalığı özellikle hayvan yetiştiriciliğinin bol olduğu yerlerde görülen halk arasında ise köpek kisti olarak bilinen bir hastalıktır. Hayvan yetiştiriciliğinin bol olduğu bölgelerde ve özellikle Afyonkarahisar Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesinde sık rastlanılan bir hastalık. Aslında parazitel bir hastalıktır ancak akciğer ve karaciğere ilerleyici revizyon yapmasından ve tahriş etmesinden dolayı kötü seyir gösterir. Hastamız da yaklaşık 20 yıl önce Afyonkarahisar’a bağlı Işıklar kasabasında hayvan yetiştiriciliği yapmış ve o zamandan kalan karaciğerdeki kisti ilerlemiş. Hastamızın 75 yaşında olması ve ek hastalıkları olan şeker, kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkları nedeniyle karaciğeri tahrip etmesi üzerine hastanemize başvurdu. Bizde hastamızı yapılan tetkikler sonrasında gerçekleştirdiğimiz başarılı bir cerrahi operasyon sonrasında bu derdinden kurtarmış olduk. 

“ERKEN TANI VE TEŞHİS TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ”

Yaklaşık 2 saat süren bir cerrahi operasyonla Mevlüt Bilensoy’u sağlığına kavuşturduklarını dile getiren Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Faruk Özkul; “Operasyonumuzda öncelikle kisti boşaltıyoruz daha sonra bir parazitin ölmesi için özel solüsyonları karaciğer kistinin içerisine koyuyoruz. Bu işlemle paraziti öldürüyoruz ve sonrasında da bu bölgeyi kapatıp içeriden dışarıya doğru drenaj sağlıyoruz. Mevlüt Bilensoy’a da bu operasyonumuzu uyguladık. Hastanemize yatalak pozisyonda gelen hastalarımızın birçoğu da bu operasyonla ayağa kalkıyor. Hastamız Mevlüt Bilensoy’da hastanemize yatalak olarak geldi ve karaciğerinin sağ bölümü tamamen kist ile kaplıydı ve o bölümünü kaybetmişti. Gerekli cerrahi müdalenin ardından kistli bölgeyi tamamen temizledik artık karaciğerinin sol kısmı ile yaşamını idare etmek zorunda. Bizim için erken tanı konulması ve müdahale edilmesi önemli. Mevlüt amcamızın 20 yıllık bir hikayesi var. Bu konuda tüm hastalarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Erken teşhisin bu hastalığın tedavisinde çok önemli yeri var” diye konuştu.

“MUTLULUKTAN AĞLAMAMAK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTUYORUM”

Kist Hidatiği teşhisi konulan ve cerrahi operasyonla karaciğerinin bir bölümü alınarak sağlığına kavuşan 75 yaşındaki Mevlüt Bilensoy’da kendisinin sağlığına kavuşmasında rol oynayan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Faruk Özkul’a, operasyonda görev alan personeller ile hastane yetkililerine teşekkür etti. Uzun yıllar çektiği acı ve ızdırabın sona ermesinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Mevlüt Bilensoy ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu ifade etti.