İhsaniye Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda düzenlenen programa Kaymakam Alper Taş, İl Genel Meclis üyeleri Hilmi Tiril, İrfan Seçen, Hamit Çakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdoğan Güngören, İlçe Özel İdare Müdürü Halil Saygı, Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Küçük ve çok sayıda çiftçi katıldı.

İhsaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, siyez buğdayının verim kalitesi ve önemini içeren sunumu çiftçilerle paylaştı.

Programın açılış konuşmasını yapan İhsaniye Kaymakamı Alper Taş, geçen yılda ilçede bir arazide yapılan deneme ekiminden yüksek miktarda verim elde ettiklerini söyledi.

"Siyez buğdayı İhsaniye'de markalaşacak" projesini kısa sürede uygulamaya geçirdiklerini dile getiren Taş, şunları kaydetti: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz proje ekibimiz tarafından sahada çeşitli araştırmalar yapıldı. Bu araştırmaların akabinde arazide kolay yetişebilen, makinede hasada uygun ve getirisi yüksek olan buğdayların atası olarak bilinen siyezin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Hatta geçen yıl bir köyümüzde 4 dekar bir arazide deneme yapılmış ve dekar başına yaklaşık 350 kilogram ürün elde edilmiştir. Bunun dışında siyez buğdayı, iç piyasada sürekli aranılan ve kilogram fiyatı yüksek olan bir üründür. Normal buğdaya göre fiyatı dört kattan fazladır."

"Siyez buğdayı ilçemize değer katacak"

Taş, proje kapsamında siyez buğdayını ilçenin çeşitli noktalarında yaygınlaşmasını sağlayarak, hem tüketicilere sağlıklı bir ürün sunmayı hem de çiftçilerin kalkındırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Hitit uygarlığıyla başlayan siyez buğdayının yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu aktaran Taş, "Siyez buğdayının İhsaniye’de markalaşması için yapılan projede herkese büyük görevler düşüyor. Bu ürünün tanıtımı için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Siz değerli çiftçilerimizde bu ürünü yetiştirirken gereken özeni göstereceğinizden şüphemiz yoktur. Siyez buğdayı projemizi sahiplenerek, ilçemize güzel bir değer katacağımızı ümit ediyoruz. Projede etkin çalışma gösteren bütün herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.