Cami çevresinde hizmet veren esnafın, vatandaşların ibadetine açılan cami sayesinde İmaret Camii’nde yaşanan sıkışıklık biraz olsun azaldığını ifade etti. Osmanlı döneminin son barok eserlerinden biri olan Yoncaaltı Camii'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. 2 buçuk yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından cami ibadete açıldı. Tarihi dokusu bozulmadan restore edilen caminin açılışı çevre esnafın da yüzünü güldürdü.

106 yıl sonra restore edildi

1840 yılında Süleymanoğlu Hacı Ahmet Ağa tarafından yaptırılan Yoncaaltı Cami 70 yıl sonra çıkan bir yangında harabeye dönmüş. Aslına uygun bir şekilde yeniden yaptırılan cami, Müslümanlar tarafından 106 yıl bu şekilde kullanılmış. 2016 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tekrar restore kararı çıkan yapının üst katı ibadethane ve derslik, alt katıysa dükkanlardan oluşuyor. 

“Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkına bilgiler veren Yoncaaltı Cami Koruma ve Yaşatma Dernek Başkanı Sabri Özteke, 2015 yılı Mayıs ayında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade etti. Kütahya Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün camiyi teslim ettiğini aktaran Özteke şunları kaydetti: “ 2 buçuk yıl süren restorasyonun ardından camimizi ibadete açtık. Ben camimizin restorasyonun emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” 

Tarihi dokusu korunarak restore edildi

Caminin tarihi özelliklerinin korunarak restore edidiğini aktaran Özteke: “Caminin iç kısmında yer alan sıvaların tamamı kazınarak aslına uygun sıva ile sıvanmaya başlandı. Caminin yukarı kısmına bir takım tadilatlar yapıldı. Çatı ahşabında çok büyük tahribatlar vardı. Bu tahribatların tamiri yoluna gidildi. Caminin aslına uygun biçimde tamiratı yapıldı. Şuan camimiz ilk yapıldığı haline dönüştürüldü” dedi. 

Caminin zemin katında bulunan dükkanlar kiralanacak

Caminin zemin katında bulunan dükkanların Kütahya Vakıflar Genel Müdürlüğünce ihale usulüyle kiralanacağını aktaran Dernek Başkanı Özteke; “Camimiz alt tarafından bulunan dükkanlar kiralanacak. Biz şunu istiyoruz camimizin bahçesinde yer ayarlayabilirsek vatandaşlarımızın abdest alması için bir şadırvan yapmak istiyoruz” diye konuştu.