İlkokul 5. Sınıftan sonra öğrenciler normal yazıya geçtikleri için uygulanabilirliği de yoktu.” dedi.

Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, ‘Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ilkokullarda bitişik el yazısının kaldırılacak ‘açıklamalarını Anahaber Gazetesine değerledirdi.

Yeni dönemle birlikte ilkokula yeni başlayan öğrencilerin alfabeyi öğrenirken rahat edeceğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu: “2005 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tarafından ülkemizdeki bütün okullarda bitişik eğik el yazısı uygulaması başlamıştı. O günden bu güne ilkokullardaki öğrencilerimiz bitişik eğik el yazılarıyla öğrenim görüyorlardı. O dönemde uygulanmaya başlayan bu sistem, öğrencilerimizin yazı yazmalarında sıkıntılar doğurduğunu gördük.”

“Öğrencilerin başarı grafiğini etkiliyordu”

Çelik, bitişik eğik el yazısının kolay öğrenilebilen bir yazı stili olmadığını belirterek, “6 yaşındaki çocukların bu yazı stiliyle yazmaya çalışmaları onların başarı grafiğinde ciddi düşüşler gösteriyordu. Çocuklar yazmakta zorlandıkları için kendilerini başarısız hissetmeye başladılar. Ondan dolayı bu yazı stiline karşı velilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz kaldırılmasına dönük şikayetleri vardı. Bu talepler bizlere de geliyordu.”  dedi.

“Bitişik el yazısının uygulanabilirliği yoktu”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın önümüzdeki yıl ilkokullarda bitişik eğik el yazısı uygulamasının kaldırılacağı açıklamasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Onun yerine dik el yazısına tekrar döneceğiz. Bu uygulama hem öğretmenlerimiz hem de velilerimiz açısından çok olumlu karşılandı. Bitişik eğik el yazısı geçmiş dönemlerde öğrencilerin bitişik yazmalarına rağmen 5. Sınıftan sonra tekrar dik yazı yazmaya başlıyordu. Ve bu yazma mücadelesinden hiçbir sonuç alınamadığını gördük. Öğrenciler bitişik eğik el yazısıyla, ilkokulda bu sistemle yazmalarına rağmen ortaokulda ve lisede normal yazıya dönüyorlar. Bitişik el yazısının hayatta uygulanabilirliği de yok. Ülkemizde bütün yazışmalarda normal dik yazı sitiyle yazılıyor. Bitişik el yazısı pek kullanılmıyor. Onun için bitişik el yazısı, öğrenciler açısından bir işkenceydi. Veliler de öğrencilerin yazmış olduğu yazıları okuyamıyorlardı. Öğretmenlerimiz de okuyamıyordu. Hatta öğrencilerimiz de ne yazdıklarını da okuyamıyordu. Bu yeni sistemle birlikte inşallah, normale dönmüş olacağız. Bu düzenleme gayet olumlu karşılanmış ve olması gereken olmuştur.” diye konuştu.