SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Sırbistan ve Arnavutluk'ta yaşayan Türk seçmenler, 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bu ülkelerdeki Türk diplomatik misyonlarında hafta sonu oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) yapılan açıklamada, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği (Bosna Hersek), Üsküp Büyükelçiliği (Makedonya), Priştine Büyükelçiliği ve Prizren Başkonsolosluğu (Kosova), Belgrad Büyükelçiliği (Sırbistan) ve Tiran Büyükelçiliğinde (Arnavutluk) sandık açılacağı belirtildi.

Batı Balkanlar'da en fazla Türk vatandaşının yaşadığı Bosna Hersek ve Makedonya'daki kayıtlı seçmenler 16-17 Haziran'da, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova'dakiler ise 17 Haziran'da oy kullanabilecek. Bu yıl Sırbistan'da ilk kez sandık açılacak. Bu ülkelerde 8 bine yakın kayıtlı seçmen bulunuyor.

- Büyükelçilerden seçmene çağrı

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, 2 bin 500 civarında kayıtlı seçmenin bulunduğu Bosna Hersek'te, seçime yoğun bir katılım olmasını temenni etti. Bosna Hersek'teki Türk seçmenin büyükelçilikte yerel saat ile 09.00-21.00 arasında oy kullanabileceğini ifade eden Koç, oy vermenin vatandaşlık görevi ve sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Koç, son halk oylamasından daha fazla katılım beklediklerini ifade ederek "Temennimiz bu sayının daha da artması ve siyasi sahiplenmenin, siyasi bilincin bir anlamda sandıkta oy kullanarak gerçekleşmesinin de sağlanması." dedi.

7 Ekim'de Bosna Hersek'te de seçim yapılacağını aktaran Koç, hem Türkiye'de hem Bosna Hersek'te yapılacak seçimlerin hayırlı sonuçlar getirmesi, bu ülkelerde istikrarlı, güçlü hükümetler ve yapılar kurulmasını sağlaması temennisinde bulundu.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara da bu ülkede yaşayan seçmenlerin büyükelçilikte kurulacak sandıklarda yerel saat ile 09.00-21.00 arasında oy kullanabileceğini aktardı.

Makedonya'da yaşayan Türk seçmenlerin beşinci kez büyükelçilikte oy kullanacağını anımsatan Kara, Makedonya'da kayıtlı 2 bin 518 Türk seçmenin yanı sıra başka bir ülkede yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların da oylarını burada kullanabileceğini söyledi.

Vatandaşların rahat ve güven içinde oy kullanmaları için tüm gerekli tedbirlerin alındığını dile getiren Kara, "Oy vermek demokratik bir hak ve aynı zamanda bir vatandaşlık görevidir. Bu çerçevede, bütün vatandaşlarımızı demokratik haklarını kullanmaya ve ülkemizin geleceğine katkıda bulunmaya davet ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

- Son halk oylamasında katılım yüzde 47 oldu

Türkiye'de 1 Kasım 2015'te yapılan son Milletvekili Genel Seçiminde daha önce sandık kurulmayan Sırbistan dışındaki dört ülkede ortalama yüzde 50 civarında katılım olmuştu.

16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında ise bu dört ülkedeki katılım oranı ortalama yüzde 47 oldu.

Batı Balkanlar'daki Türk Seçmen Hafta Sonu Sandığa Gidecek

Batı Balkanlar'daki Türk Seçmen Hafta Sonu Sandığa Gidecek

Batı Balkanlar'daki Türk Seçmen Hafta Sonu Sandığa Gidecek