Ülkemizde ve Asya’da yetiştirilen, yüz yıllardan beri oldukça bilindik bir ürün olan anason bitkisinin toplumda alkol ve uyuşturucu maddesi olarak anlaşıldığını belirten aktar Zafer Murat Çakır, anason bitkisinin bir çok sağlık probleminin şifa kaynağı olduğunu söyledi.

Halk dilinde alkol ve uyuşturucu madde olarak bilinen Anason bitkisi hakkında bilinmeyenleri anlatan aktar Zafer Murat Çakır; “Bitki türü olarak maydanozgiller familyasından gelen anason bitkisi 50 santimetreye kadar uzayabilen yuvarlak yaprakları ve beyaz çiçekleri bulunan bir bitki türüdür. Vermiş olduğu meyveler ise küçük boyutlardadır. Toplanma süreçleri Temmuz ve Ağustos aylarına denk gelen bu bitkinin meyvelerinden “anethol” içeriği elde edilebilir” dedi.

“Birden fazla sağlık probleminde rahatlatıcı özelliğe sahiptir”

Anason bitkisinin bu kadar revaçta olmasının ana nedenini de aktaran Zafer Murat Çakır; “Anason bitkisi tamamen ilginç kokusu ve ilginç tadından dolayı çok revaçta olan bir bitkidir. Bu sebepten de bazı içeceklerde ve yiyeceklerde aroma verici olarak kullanılabilmektedir. Sadece yiyecek ve içeceklerde de değil, anasonun güzellik salonlarında ve masaj yapan salonlarda oldukça sık kullanılan bir rahatlatıcı ürün olduğu bilinen bir gerçektir. Bunun dışında anason bitkisinin insan sağlığına da oldukça ferahlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Vertigo hastalığı, öksürük problemleri, romatizma hastalığı, astım vb. nefes problemleri, mide problemleri vb. pek çok sağlık probleminde rahatlatıcı ve doğal bir çözüm ürünü olarak kullanılması mümkündür. Özellikle kadınlar için adet döneminde yaşanan ağrıları gidermesi ve söktürücü bir etki göstermesi yönünden regl öncesi ve regl süresince kullanılması önerilen ürünler arasındadır. Bunun dışında anasonun afrodizyak etkisinin olması, doğal bir cinsel kuvvet verici olarak tercih edilmesine yol açmaktadır” diye konuştu.

Anason bitkisinin faydaları

Anason bitkisinin insan sağlığına faydalarının neler olduğuna ilişkin de bilgiler paylaşan Zafer Murat Çakır; “Anason kullanıldığı zaman iştahı açarak yemeklere olan tiksintiyi ortadan kaldırır. Mide ve bağırsaktaki gazların gidererek hazmı kolaylaştırır. Nefes darlığı olan hastalarda kullandıklarında rahat bir nefes almalarını sağlar. İshal ve kusmaları önler. Yatıştırıcı özelliği sayesinde gerginliği alır, sinirleri keser. Öksürük şikayetlerine de iyi gelmektedir. Kan dolaşımını arttırarak, düzenli çalışmasını sağlar, kalbi kuvvetlendirir. Fakat aşırı kullanıldığı zaman vücutta uyuşukluğa neden olur” dedi.

“Geceleri tüketilmesini öneriyoruz”

Anason ürününün kullanım şekillerine bakıldığında en sık olarak çayının yapılıp içildiği belirten aktar Zafer Murat Çakır; “Bunun dışında da ikinci sırada gargara şeklinde kullanımının tercih edildiği görülmüştür. Anasonlu çayın yapılış şekli oldukça basit olup, anason tohumlarından ya da taze yapıdaki kuru yapraklarından faydalanılarak yarım tatlı kaşığı miktarındaki yaprağın ya da tohumun 10 dakika boyunca kaynatılıp demlenmesiyle son bulmaktadır. Çayı tüketirken ılık olmasına özen gösterilmelidir. Uyku problemi yaşayan bireylerin bu ürünün uyku getirici etkiye sahip olmasından ötürü özellikle geceleri tüketmeye özen göstermeleri önerilir.