Atatürk Kongre Merkezindeki programlara Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Ensar Vakfı İl Temsilcisi İbrahim Durgut, İHH Şube Başkanı Ahmet Ertürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Program ilk önce AKÜ İslami İlimler Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Macit’in  ‘Dünya tarihini yeniden düşünmek’ konulu konferansıyla başladı. 

Macit, 18. Asır itibariyle Avrupa’da ortaya çıkan modernitenin ortaya koymuş olduğu ilim anlayışı ve tarih perspektifinden değil de kendi medeniyetimizin, kendi inancımızın, kendi değerlerimizin, kendi tarihimizin tecrübesinde konuyu ele alarak, bakış açımızı bir mukayese ve vizyon ortaya koymaya çalışacağını belirtti.
‘Okuduğumuz tarih maalesef bize ait olan bir tarih değil’ diyen Macit, şöyle konuştu:

“Köklü felsefi arka planlama olduğu, arkasında Hıristiyan ve Avrupa tarih tecrübesin olduğu bir çerçevenin etkisi altındayız. Protestan tarihçilerin Hıristiyan ilahiyatına göre yapmış olduğu bir tasnifle karşı karşıya bulunuyoruz. Hz. İsa’nın doğumunu merkeze alan, dünyanın altı günde yaratılmasını esas alan altı devir çerçevesinde bir dönemlendirmenin aslında biz farklı bir durumundayız. Almış olduğumuz eğitimlerde bunun etkisini  rahatlıkla ifade edebiliyoruz. Halbuki Ortaçağ denildiğinde Avrupa için bir karanlık dönem diye ifade edilebilirken, İslam dünyasına baktığımız zaman da ise, pek çok alanda zirvesini yaşamıştır.” 

“İslam dünyasında üç karşılaşma vardır”

Macit, İslam dünyasının 18. Asırda sonra arayışa girdiğini belirterek, hali hazırda arayışlar çağında olduğumuzu kaydetti.

‘Biz daha İslam çağının arayışlarını ortaya koyuyoruz’ diyen Macit, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu dört dönem içerisinde İslam, kendi dışındaki medeniyetlerle üç büyük karşılaşma gerçekleştirmiştir. Bunların ilki klasik çağ dediğimiz dönemde eski Yunan düşünce ve felsefe ilmi karşılaşmasıdır. İkinci karşılaşma klasik çağın sonunda İslam dünyasındaki parçalanmışlık zamanda Kudüs’te Asur İmparatorluğunu kurduğu dönemdir. Bu dönem İslam dünyasındaki tıkanıklıklara ve etkileşime çok büyük bir darbe vurmuştur. Bu askeri ve siyasi karşılaşmadır. Aksi gibi İslam dünyasında yenilenmeyi de beraberinde getirmiştir. Bunun dışında Avrupa’da sanayi devrimini de içine alan bir şekilde yenilenmiştir. Bu da sonuç olarak üçüncü karşılaşmayı ortaya çıkarmıştır. Üçüncü karşılaşmada Avrupa’yla olan karşılaşmadır. Sadece ilmi, siyasi ve askeri karşılaşma değildir. Hayatın bütün alanlarıyla ilgili karşılaşmadır. Bu gün içinde olduğumuz dönem bunun en belirgin halidir.” diye konuştu.

Konferansın akabinde Macit’e Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra programın ikinci etabında Grup Yürüyüş’ün bir birinden güzel eserlerinin oluşturduğu konserle devam etti.