Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi alt yapısıyla mekanik donamıyla bünyesinde eğitim gören öğrencilere birçok avantaj sağlıyor. Türkiye’de 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan 21 Teknoloji Fakültesinden biridir. Kurulduğu yıl öğrenci alma hakkı tanınan 7 Fakülteden biri olma özelliği taşıyan Teknoloji Fakültesi, 2010–2011 öğretim yılı güz döneminde Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği bölümlerine ilk öğrencilerini almıştır. 

3 yıl içinde tüm bölümler eğitime başladı

7 yıldır mühendis yetiştiren Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, fakülte hakkında bilgiler verdi. “İlk olarak otomotiv, makine ve metarulji ve malzeme mühendisliği bölümlerimize öğrenci aldık. 2012 yılında Elektrik- Elektronik mühendisliği bölümümüze Normal ve İkinci öğretime öğrenci aldık. Aynı zamanda ilk 3 bölüme ikinci öğretim için de öğrenci kaydettik. 2013 yılında ise son bölümümüz olan mekatronik bölümüne öğrencilerimizi aldık” dedi.

244 mühendis mezun verdi

Teknoloji Fakültesinde şuanda 2 bin 182 öğrencinin eğitim aldığını ve bu öğrencilerin 229’nun bayan olduğunu kaydeden Teknoloji Fakültesi Dekanı Yalçın, şuana kadar 245 mezun verdiklerine dikkat çekti. Dekan Yalçın şunları kaydetti: “Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliğinde 560, Otomotiv Mühendisliğinde 500, Mekatronik Mühendisliği 310 ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde 243 öğrencimiz aktif olarak eğitim görmektedir. Geçen yıl Elektrik-Elektronik- Mühendisliği ilk defa mezun verdi. Dolayısıyla o bölümden 10 öğrencimiz mezun oldu. Makine Mühendisliğinden 92, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden 55 ve Otomotiv Mühendisliği Bölümünden 87 öğrencimizi mezun ettik. Yani 35’i bayan olmak üzere toplam 244 öğrencimiz Fakültemizden mezun oldu.”

“74 yüksek lisans öğrencisi mezun oldu”

Fakültenin 3 bölümünde yüksek lisans ve doktora programlarının olduğunu dile getiren Yalçın: “Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümümüzde de yüksek lisans programımız var. Yani öğrencilerimizin fakültemizde lisansüstü eğitim alma avantajları da bulunmaktadır. Şu an aktif 203 Yüksek Lisans, 19 Doktora öğrencimiz Lisans Üstü eğitim görmektedir. Bu zamana kadar 74 yüksek lisans öğrencisi mezun oldu. Şuan yüksek lisans ve doktora programlarımız devam ediyor. Burada nitelikli tez çalışmaları ve tez projeleri sürdürülüyor” diye konuştu.  

“Zengin laboratuvarlara sahibiz”

20’yi aşkın laboratuar ve bir dış uyulama atölyesine sahip olduklarını kaydeden Yalçın; “Fakültemiz yeni olmasına rağmen alt yapısı çok zengin bir fakültedir. Mühendislik Fakültesi ile ortak kullandığımız bir merkezi laboratuvarımız var. Bu binada, her bölümümüze ait her biri 100’er metrekare alana sahip 4’er tane laboratuvarımız mevcut. Ayrıca bizim Otomotiv Mühendisliği bölümüze ait dış uygulama atölyemiz var. Dolayısıyla alt yapısı zengin bir fakülteye sahibiz. Öğrencilerimizin her birine ayrı ayrı deney yaptırma imkânı sağlayabiliyoruz.” 

“Teknoloji fakülteleriyle açığı kapatıyoruz”

Öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye gayret ediyoruz’ diyen Yalçın: “Mühendislik Fakülteleri varken Teknoloji Fakülteleri neden kuruldu diye düşünülür hep. Mühendislik Fakültesinden mezun olan öğrencilerin beceri eksikliğinden şikâyet edilir. İşte Teknoloji Fakülteleri tam da bu eksiği kapatmak için kurulmuştur. Fakültemizde öğrencilerimizi uygulama becerisi yüksek, özgüveni tam ve işletmeye en kısa sürede adapte olabilecek şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uygulama becerisi daha fazla oluyor”

Teknoloji fakültelerinin en büyük avantajlarından birinin yaz stajının dışında olan iş yerlerinde eğitim programlarının olduğunu ifade eden Yalçın: “Biz öğrencilerimizi 7’inci yarıyılda işletmelere gönderiyoruz. İş yeri eğitiminin yapılabileceği işletmelerde bazı şartlar arıyoruz. Bu işletmelerin uygun olup olmadığına bünyemizde oluşturduğumuz komisyonumuz karar veriyor. Belirlenen işletmelerde mutlaka mühendisin olması gerekiyor. Dolayısıyla öğrencimiz tam 14 hafta iş yerinde mühendisliğin inceliklerini öğrenmiş oluyor. Teorik ve uygulamayı fakültemizde öğrenirken, mühendislik tecrübesini de işletmelerde kazanmış oluyorlar. Mezun oldukları zamanda hiçbir şekilde terettüt etmeden bir işe başlayıp adapte olabiliyorlar. İş yerinde mühendisin gözetiminde oluyor öğrencimiz. Ayrıca öğretim elemanlarımız işletmeleri ziyaret edip öğrencileri çalışırken denetliyor.”

“3 öğrencimiz ili bölümünden mezun oldu”

Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin çift anadal ve yandal yani diğer bir yakın bölümde eğitim görme avantajlarının olduğunu dile getiren Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zamana kadar 3 öğrencimiz çift anadal eğitiminden yararlanarak iki bölümü birden bitirdiler. Mezun ettiğimiz öğrencilerimizin iyi yerlere yerleştiği haberlerini alıyoruz. Çoğu öğrencilerimizle de görüşmeye devam ediyoruz. Biz öğrencilerimizden Araştırma görevlisi de olsun isteriz. Akademik bir kariyer hedefleyen öğrencelerimiz olsun istiyoruz. Fakat öğrencilerimiz fazla akademik kariyeri hedeflemiyor.”