Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar ve Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte sundukları Geçmiş Zaman Olur Ki programında yerel tarih konuşulmaya devam ediyor.

‘Kusura kalma beyim ben gidemem Afyon’dan’ isimli şiiriyle herkesin yakından tanıdığı Afyonlu Şair Ali Türk Keskin’in yaşamından bahseden Özpunar, “1913 yılında doğan Ali Türk Keskin, zamanın ünlü Çukur Medresesi Müderrislerinden Necati Hoca’nın oğludur. İlk ve orta eğitimini Afyon’da tamamlamıştır. Lise eğitimine Afyon Lisesi’nde başlayan Keskin, daha sonra öğrenimine bir süre ara vermiştir. Dönemin sosyal, kültürtel, folklorik çalışmaların merkezi olan Halkevi’nin edebiyat, tiyatro ve şiir dallarındaki çalışmalarına katılmıştır. İlk şiirlerini bu dönemlerde kaleme almıştır. Daha sonra lise eğitimini Ali Çetinkaya’nın yardımıyla İstanbul Vefa Lisesi’nde tamamlamıştır. Memuriyet hayatına 1939 yılında başlamıştır. Aynı yıl ilkokul öğretmeni Rukiye Hanım ile evlenmiştir. 50 yıla yakın Afyon basın, edebiyat, şiir alemine günlük Sebat Gazetesi sahipliği, yazar, şair ve edip kişiliğiyle hizmet eden şairimiz aynı zamanda Yeni Sabah, Cumhuriyet, Milliyet gazetelerinin temsiliklerini de başarı ile yürütmüştür. Keskin’in Bir Su Gibi İçtim isimli bir romanı, Benim Sesim ve Kusura Kalma Beyim isimli şiir kitapları vardır. Ali Türk Keskin 1986 yılında ilimizde vefat etmiştir. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.

a2-191.jpg

“Basın yayına ilgisi nedeniyle okulda duvar gazetesi çıkarmıştır”

Edebiyat dünyamızda, ‘Memleket Şairi’ olarak bilinen Osman Attila’nın 1922 yılında Afyonkarahisar’da dünyaya geldiğini kaydeden Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, “Attila, ilköğrenimini İmaret Camii’nin arkasındaki meydanda bulunan ve 1950 yılında yıkılan Gedik Ahmet Paşa Mektebi’nde, orta ve lise eğitimini ise Afyon Lisesi’nde okudu. Okula devam ettiği yıllarda ağabeyinin ilimizde yayınlanan Haber Gazetesi’nin baş mürettipliğini yapması nedeniyle ağabeyine yardım etmiştir. Basın yayına ilgisi nedeniyle okulda duvar gazetesi çıkarmıştır. İlk yazısı 1934 yılında yayınlanan Afyonkarahisar folkloru ile ilgili bir inceleme yazısıdır. Daha sonra Son Posta gazetesinde ve Afyon Halkevi’nin yayın organı Taşpınar dergisinde yazılar yazmıştır. Sadece ilimizdeki yayın organlarında değil ülke çapında yayınlanan Ülkü, Çığır, Yücel, Bozkurt gibi çeşitli dergilerde makale ve şiirleri yayınlanmıştır. 1939 yılında Ankara’ya gider ve memuriyete başlar. Daha sonra kısa bir süre Afyonkarahisar’a dönerek Taşpınar dergisinin yayın ve yönetimi ile ilgilenir. 1965 yılında siyasete atılır ve Adalet Partisi’nden milletvekili seçilir. 1965-69 yılları arasında milletvekili olarak ilimize hizmet eder. Kitaplığındaki beş bin kitabı yapımında emekleri olan Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi’ne bağışlar. 20 Nisan 1978 günü Ankara’da hayata gözlerini yumar ve memleketi Afyonkarahisar’a defnedilir. Rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

a3-020.jpg

“Rahmet ve saygıyla anıyoruz”

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir ise Osman Attila’nın, ‘Belki çoğunuz beni Ankaralar da sanır/ Afyon’da bir dam çökse yüreğim parçalanır’ dizeleriyle iline olan derin sevgisini ve özlemini dile getirdiğini kaydederek hem Attila’yı hem de Keskin’i rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi.