Afyonkarahisar İhsaniye Kaymakamı İsmail Bildirici, bölgenin parlayan yıldızı haline gelen Frig vadisi hakkında Anahaber gazetesine açıklamalarda bulundu. Bildirici, Frig vadisinin 3 bin yıllık bir bölge olduğunu söyleyerek buranın turist destinasyonunun da giderek arttığını söyledi.

TERMAL DENİLİNCE İLK AKLA GELEN GAZLIGÖL

Gazlıgöl beldesinin termal denilince ilk akla gelen yer olduğunu söyleyen Kaymakam Bildirici, “15 bin yatak kapasitesiyle bölgede misafirlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz” dedi.  Kaymakam Bildirici;” İlçemizin en çok bilenen bölgesi Gazlıgöl ve Yaylabağı termallerinin olduğu bölgedir. Ulusalda ve globalde herkesin bildiği ve ziyaret ettiği bir bölge. Gazlıgöl bölgesinde bulunan termal otellerde toplam 15 bin yatak kapasitemiz var. Tatil ve yaz aylarında yüzde yüz doluluğa ulaşıyoruz. Bölgede bulunan işletmeler tanıtımlarını ellerinden geldiği kadar yapıyorlar. Valilik ve kaymakamlık olarak da bizler sürekli desteklerimizi bölgeye ve işletmelere veriyoruz. Gazlıgöl’ün bir diğer özelliği ise Kızılay maden suyunun da çıkması. Bu anlamda Gazlıgöl yer altı kaynakları bakımından dolayı çok değerli bir bölge.  Geçmiş dönemlerde çok aşırı su kullanıldığı için su seviyesinde düşmeye sebep olundu. Onun için su tüketiminin denetlenmesi ve profesyonel bir şekilde kullanılması çok önemli. Hedefimiz Gazlıgöl’ü ve termal suyumuzu daha tanınır bir hale getirmek” dedi.

BÖLGE’DE KURU TARIM DAHA ÖNEMLİ

İhsaniye bölgesinde kuru tarıma daha çok önem verilmesini söyleyen Bildirici, “Afyonkarahisar’da ve bölgemizde sondaj yani yeraltı suyuyla tarım yapılıyor. Ülkemizin geneline bakacak olursak eğer, su sıkıntısı var. Afyonkarahisar gibi akarsuyun olmadığı bölgelerde vatandaşların biraz daha susuz tarıma geçmelerini düşünüyorum. Su kaynakları her yıl azalıyor. Önceden 20-30 metre aşağıdan çıkan su kaynakları şimdi ise 200-300 metre daha da derinden çıkıyor. Bölgemizde en çok ekimi yapılan ürün patates. Patates üretimi de haliyle çok sulama ile yapılıyor.  Çiftçinin de kazanması ve patates üretiminin kontrol altına alınması lazım” ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ EMRE GÖLÜ ETRAFINA KONAKLAMA,  KAMP VE KARAVAN ALANI YAPMAK

Kaymakam İsmail Bildirici, Bölgede en büyük turizm potansiyeli Emre gölü olduğunu ikinci bir balon firmasının uçuşa başlayacağını ve Emre gölü etrafına konaklama ve kamp alanı yapmak istediklerini belirtti. Kaymakam Bildirici, “ Emre gölünün aşağısında peyzaj ve mesire alanları yukarısında ise sosyal tesisler yapılmış. Emre gölü çevresine çok güzel bir yatırım yapılmış ve çok değerli bir bölge. Emre Gölü’ne 3-4 yıl önce balon firması getirilmiş. Şu an aktif olarak her sabah hava durumuna göre kalkış yapıyor. Aynı zamanda bölgeye yakın ikinci balon firmamızda geldi. Gelen firma balonlarını ve gerekli izinlerini aldılar en kısa zamanda uçuşa başlayacaklar. Yeni gelen balon firmasının bölgesi Bayrameliler köyü mevkiisi ama bizim için bölgeye değer katacağını düşünüyorum. Emre gölü mevkiisi’nde at çiftliğimiz vardı yarım kaldı. Çiftliği tamamlamak için bakanlığa dilekçemizi yazdık. İnşallah valilik ve kaymakamlık olarak bizlerde takip ediyoruz. Emre gölü mevkiisinde bizim en çok istediğimiz konaklama, kamp ve karavan alanlarının olmasını istiyoruz. Özellikle kamp, karavanla ilgili kurumlardan olumlu dönüşler aldık. Kamp, karavan bölgemize kesinlikle yapılması gerekiyor. İnsanların bölgeye geldiğinde doğayla zaman geçirmesi ve eğlenebilecekleri güzel bir destinasyon noktası aslında. Bölgeye ayrıca konaklama tesisleri, bungalov ve tiny house tarzında konaklama tesisleri olmasını istiyoruz ki, balon uçuşları ve bölgede bulunan vatandaşlar daha çok desteklensin” dedi.

Çocukların gizlediği dijital zorbalığa dikkat Çocukların gizlediği dijital zorbalığa dikkat

FRİG VADİSİ İÇERİSİNDE BULUNAN SAKLI TARİH

Kaymakam Bildirici, Üçlerkayası mevkiisinin gün geçtikçe daha çok rağbet gördüğünü ve ziyaretçi sayısının arttığını söyledi. Kaymakam Bildirici,” Burada taşınmaz kültür varlıklarımız ve güzel tesislerimiz var. Aynı Frig vadisi içerisinde bulunuyor. Burada bulunana peri bacaları özellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Her geçen gün Üçlerkayası mevkiisine ilgi giderek artıyor ve bizde desteklerimizi sürdürüyoruz” dedi.

MALTAŞ ETRAFINA İŞLETMELER YAPILACAK

En çok çalışmayı Frig vadisi bölgesinde yaptıklarına değinen Bildirici, “Göynüş vadisi olarak bilinen içerisinde Aslantaş, yılantaş ve maltaş olduğu tarihi yapılar daha bulunuyor. Kayıhan Kasabası sınırları içerisinde bulunan ve maltaş olarak bilenen eski bir sunak. Frigler dönemde yaşayan insanlar tanrılarına kurbanlarını armağan ettiği bir tapınak. Maltaş gün yüzüne çıkarıldı ve insanların ziyaret edebilmeleri için yollar açıldı. Maltaş’ın karşısına küçük işletmeler yapıp Kayıhan beldesine devir edeceğiz. Belediye ise buranın işletmesini, peyzajını ve takibini yapacak. Maltaş ve çevresi insanların tarihi mekâna gelip çay ve kahvelerini içecekleri güzel bir mekân olacaktır” ifadelerini kullandı.

DEMİRLİ KÖYÜNDE KADINLAR PAZARI HER GÜN HİZMET VERİYOR

Kaymakam Bildirici, Demirli köyü ’ne yapılan kadınlar pazarının her gün açık olduğunu ve amaçlarının tur düzenleyerek daha çok popüler hale getirmek istediklerini söyledi. Kaymakam Bildirici, “ Göynüş vadisinin hemen üzerinde bulunan Demirli köyü var. Demirli köyüne geçen yıl sonbahar ’da pazar açılışını gerçekleştirdik. Burada yeni bir konsepte giderek milli eğitim olgunlaşma enstitüsünde protokol yaptı sayın valimiz. Demirli köyünde bulunan dükkanlarını işletmelerini ve takibini onlar yapıyor. Burada bulunan 10 tane dükkân var. Çevre ilçelerden halk eğitimlerin ve kadın kültür evlerinde üretilen ürünler, etiketleriyle birlikte kimler ürettiyse onların ismi yazarak satışa sunuluyor. Dükkanlar haftanın her günü sabah 10’da açılıyor ve gün boyu hizmet veriyor. Amacımız bu bölgeye turları çekip, daha da popüler hale getirmek” dedi.  

AYAZİNİ ZİYARETÇİ REKORUNU KIRDI

Tarihe ışık tutan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir yer Ayazini köyü ’nün ziyaretçi rekorunu kırdığını söyleyen Kaymakam Bildirici, “Yaklaşık yine 3-4 yıl önce çalışmalar başlatılmış ve halen çalışmaları devam eden bir kültürel miras Ayazini. Bölgenin girişinde karşılama merkezi dediğimiz bir yapı yapıldı. Yapılma amacı ise insanların ilk başta buraya gelip bölgeyi, Frigleri ve bölge coğrafyasını görebileceği interaktif bir müze. Oradan başlayarak Meryem Ana Kilisesi, mağalar ve mezarlar bulunuyor. Devamında ise köy içi dediğimiz sokak sağlıklaştırması yaptığımız eski evlerden oluşan turizme kazandırılan caddelerimiz ve evlerimiz var. Buralarda butik dükkanlar, hediyelik eşyalar ve yöresel lezzetler var. Ayazini bölgesinde 30 kadar dükkanımız var. Biz burayı biraz daha genişletmeye çalışıyoruz. Ayazini bölgesinde bulunan diğer bir değer ise avdalaz kalesi. Avdalaz kalesine yürüyerek çıkabiliyoruz. Avdalaz kalesinin altında kurbağalı dere diye bir yerimiz var. Eskiden orası konser alanıydı ve şimdi de konser alanı olarak kullanıyoruz. Ayazini’den yukarıya avdalaz kalesine giden bir yolumuz var. Burayı yürüyüş yolu olarak kullanıyoruz ve burayı genişletiyoruz. Frigya bölgesini arefe gününden itibaren dört gün boyunca 52 bin kişi ziyaret etti. Neredeyse her gün 10 bin kişi ziyaret anlamına geliyor. Bu rakamlarda bu zamana kadar en yüksek rakamlar anlamına geliyor. Bölgemiz konumu itibariyle gayet iyi yerde. Eskişehir’e 1 buçuk saat Kütahya’ya 1 saat onunda avantajı var. Tarihi Frig bölgesine tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” dedi. >>İBRAHİM ARTIÇ