Turizm sadece konaklama yerine değil, yaklaşık olarak esnafın değişik kesimlerine etki eden bir gelir kaynağıdır’ dedi. 

15-22 Nisan ‘Turizm Haftası’ etkinlikleri kapsamında Anıt Park önünde çeşitli etkinlikler gösterime sunuldu. İlk olarak Mehteran Takımının gösterisi beğeniyle izlendi. Daha sonra program Afyon Kocatepe Üniversitesi Folklor Kulübü’nün yöresel oyunlarıyla devam etti. Çok sayıda Afyonkarahisarlı ve otel temsilcilerinin katıldığı program Mehteran Takımı eşliğinde yürüyüşle devam etti. Taş Medreseye kadar süren yürüyüşün ardından İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yağlı boya resim sergisinin açılış gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Vali Aziz Yıldırım, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve il protokolü tarafından kesildi. Daha sonra sergiyi gezen protokol buradaki eser hakkında bilgiler aldı.  

“134 bin turist ağırladık”

Resim sergisinin gezilmesinin ardından burada bir tören gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda İl Kültür Turizm Vekili Mehmet Tanır bir konuşma gerçekleştirdi. Kuru çalışmaları hakkında bilgiler veren Tanır, herkesin turizm haftasını kutladı. Tanır şunları kaydetti: “Turizm bireysel anlamda eğlence anlamına gelebileceği gibi sektörde bir ekonomik getirinin sağlanması kazanç kaynağı olarak da değerlendirilebilir. Destinasyon aslında bir varış noktası demekle birlikte ulaşımıyla, iletişim ağlarıyla, sunmuş oldukları ürünlerle birlikte bir çekim merkezi bir cazibe merkezi demektir. Aynı kültür iklim ve doğa koşullarına sahip doğal ve kültürel zenginlikleri olan müşterilerine sunabilecek o bölgeye özgü aktivitelerin olduğu konaklama, beslenme, ulaşım ve iletişim olanaklarına sahip olan coğrafi olarak üstünlükleri bulunan marka mekanladır. Dolaysıyla Afyonkarahisar’ı bir marka olarak bir destinasyon olarak düşündüğümüz zaman bu faktörlerin hepsini birlikte sağlamak gerektiğine inanıyoruz. Şuanda termal turizm anlamında termal turizm tesislerimiz nu anlamda önemli bir görevi yerine getiriyor. Turizm sadece konaklama yerine değil, yaklaşık olarak esnafın değişik kesimlerine etki eden bir gelir kaynağıdır. Afyonkarahisar genelinde konaklama tesis sayısı 123, yatak kapasitesi, 4122’dir. Geçen yıl itibariyle 134 bin civarında bir turist aldık.”

“Termal turizmin başkenti konumundayız”

Müdür Tanır’ın konuşmasının ardından bir konuşmada Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım gerçekleştirdi. Vali Yıldırım: “Bir kültür ve turizm şehri olan ilimizde Turizm haftasını kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Turizm; bizlere farklı kültürleri, gelenekleri, değerleri görmeyi sağlayarak dünya barışına katkı veren boyutuyla birbirimizi tanımayı sağlar. Afyonkarahisar konumu ve yer altında bulunan zengin kaynakları sayesinde bacasız sanayi olarak tabir edilen turizm sektöründen önemli ölçüde pay almaktadır. Kültür varlıkları ve doğal güzellikleri ile kültür turizm alanında etkili bir konumda olan ilimiz açısında en önemli turizm değeri termal turizm ve buna bağlı olarak sağlık turizmidir. Kara, hava ve demiryolu ulaşım ağlarının oldukça elverişli olmasının yanında çok sayıda konaklama tesisi ve kür merkezinin varlığı, ilimizi bir anlamda ‘Termal Turizm Başkenti’ konumuna getirmiştir” dedi. 

“Afyonkarahisar’ı dünya çapında bir marka haline getirmek için çalışıyoruz”

‘Uygarlık uğrak yeri ve bir kültür mozaiği olan ilimiz mevcut doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle turizm alanında farklı ve haklı bir yere sahiptir’ diyen Vali Yıldırım: “Valiliğimiz, ilimizin bu özelliklerini tüm dünyaya gerektiği tanıtımı kapsamında turizmi çeşitlendirme amacıyla 12 aya yayarak Afyonkarahisar’ı dünya çapında bir marka haline getirmek üzere büyük bir duyarlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.

Ziyaret yerlerini artırma çalışmaları sürüyor

Konaklama ve ziyaret edilebilecek yerlerin artırılması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde termal turizmin başkenti olarak önemli bir yere sahip olan ilimize gelen yerli ve yabancı konuklarımızın daha fazla konaklamaları için ziyaret edebilecekleri yerlerinin sayılarının arttırılmasının yanı sıra mevcut tesislerimizin de hali hazırdaki durumlarını daha üst seviyeye çıkarmaları gerekmektedir. Bu kapsamda başta valiliğimiz olmak üzere Belediyemiz, Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız turizm sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılarımız üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapma gayreti içerisindeler. Bu vesileyle, ilimizin tanıtımına katkıda bulunan kamu ve özel sektör temsilcilerine gönülden teşekkür ediyorum.” 

Derece girenle ödüllendirildi

Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış oldukları oratoryo gösterime sunuldu. Program İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı fotoğraf ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllendirilmesiyle son buldu.