“Türkiye’de hayvan üretimi yok denecek kadar azaldı. Bakanlığımız ithal hayvan yerine öncelikle süt üretimi ve süt fiyatlarına el atmalıdır. Süt para ederse, hayvan üretimi artar. O da et fiyatlarına yansır. “ dedi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Afyonkarahisar’daki et piyasası ve kurbanlık hayvan fiyatları ne kadar olacağı merakla bekleniyor.

Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Kurban Bayramında ‘et fiyatları ve kurbanlıklar ucuzlayacak’ açıklamaları ve daha önceden alınan ‘dişi hayvanların kurban edilmesinin yasaklaması’

Afyonkarahisar’da piyasaya nasıl yansıyacak?

Afyonkarahisar’da et sektörü ve piyasanın ana arterleri kurban bayramı öncesi Anahaber Gazetesi sektörün nabzını tutuyor. Yazılar dosya haber şeklide devam edecek.

Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Göbel, Kurban Bayramında et fiyatların pahalı olacağını söyledi.

Göbel, ne kadar ithal hayvan Türkiye’ye girerse girsin, ülkenin et tüketimine yetmediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Türkiye’de büyük baş hayvan üretimi yok denecek kadar azaldı. Üretim çok düşük seviyelerde seyrediyor. Bu azalmanın en büyük sebebi ülkedeki süt fiyatlarının çok düşük olmasındandır. Süt fiyatları yüksek olsa, hayvan üretimi açığı rahat kapanır. Biz ülke olarak dökme suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Maalesef boğa altı düveyi, kesimlik havyaları ithal ediyoruz. Hal böyle olunca da buna hiçbir önlem almıyoruz. En kısa sürede hatta bugünden tezi yok önlemimizi alalım. Kendi hayvanımızı kendimiz üretelim zihniyeti yok bizde.”

“Bakanımız et için süt fiyatlarına el atmalıdır”

Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’dan çok ümitli olduklarını belirten Göbel, süt sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Süt para ederse, üretim olur’ diyen Göbel, şöyle devam etti:

“Yemin çuvalı olmuş 55 TL, süte bakıyorsunuz 1 TL. Marketlerden suyun litresini 1TL’ye satıyorlar. Üreticiden sütü de 1 TL’ye alıyorlar. Üreticilerimizde süt para etmediğinden dolayı damızlık hayvanlarını ellerinden çıkarıyorlar. Eski bakanımız Faruk Çelik Bey, dişi hayvanların kurbanlık olmasını yasaklamıştı. Bu önlem mantıklı ama kurbanlık hayvan toplayanlar işe 4-5 ay önceden başladılar. Paralarını bağladılar bu işe. Bu hayvanlar, bakıldı ve beslenildi. Şimdi bu arkadaşlar ne yapacak. Biz yasaklamayla bir yere varamayız. Ben hayvanıma sahip çıkmam lazım. Benim hayvanımdan para kazanmam lazım. O zaman bakanlık kestir dese de üretici zaten kestirmez. Benim borcum var ne yapayım. Kaç ay kimden para alayım. En azından önümdeki hayvanı kestiriyorum ve borcumu ödüyorum. Tamam kestirmeyeyim. Kestirmezsem baktığım hayvan para kazandırmıyor. Burada ciddi sıkıntı var.  Bakanlığımızın tek yapacağı şey, bütün destekleri süt üzerine yoğunlaştırmaktır. Süt eğer para ederse, hayvan üretim açığı en az 3 yılda kapanacaktır.”

“Afyonkarahisar 20 Milyon TL ithal hayvana para ödüyor”

Göbel, Türkiye’de et tüketiminin çok fazla olduğunu ifade ederek, fiyatının çok pahalı olmasından dolayı da çoğu insanın yiyemediğini kaydetti.

Birlik olarak yurtdışından gebe düve getirdiklerini aktaran Göbel, “Bu ithalat için Almanya’ya çıkardığım para 20 milyon TL. Bu para sadece Afyonkarahisar’dan giden miktar. Diğer illeri hesaplamıyoruz. Bu paraya yazık. Biz bu paraların ülkemizde kalmasını istiyoruz. Bu para üreticilerimize kalsın. Biz son yıllarda tarım ve hayvancılıkta ithalata muhtaç konuma düştük. Yeni bakanımızdan biz çok acil önlemler bekliyoruz. Ayrıca bakanımız, bu konuları masa başında oturanlar değil, sahadan insanlarla bu konuyu ele almalıdır. Bakanımız ayda bir defa, sektörle oturup konuşsa, bütün işler çözülür. Hayvancılığın derdi ne? Bu tam anlamıyla sektörle masaya yatırılmalı. Masa başıyla saha çok farklı.”

“Kurban alacaklar bütçeyi iyi yapmalı”

‘İthal hayvancılık Türkiye için geçici çözümdür’ diyen Göbel, ülkeye gelen bu hayvanların da yenmediğini vurguladı.
Göbel, sözlerini şöyle noktaladı:

“Türkiye’ye ithal et girdiği zaman sucuk, salam ve yemek fabrikalarına gider. Bizim halkımız o eti yemez. Bu kurban bayramında da bizim tahminiz et fiyatları yüksek olacak. Bu gün kıyma kasapta 36-38 TL arasında satılıyor. Yine 100 kilo civarındaki canlı hayvan 4 bin TL’dir. Kurbanlık alacak vatandaşlar bütçelerini iyi yapmalıdır. Düşük olmayacak. Yurt dışında biz damızlık hayvanı zor buluyoruz. Nasıl ithal et gelir biz tahmin edemiyoruz. Hele hele kurbanda ithal hayvanları halkımızın tüketebileceğini hiç sanmıyorum.” diye konuştu.