Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen program, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından şehitler için okunan duanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaptığı konuşma dev ekrana yansıtılarak alanda bulunan vatandaşların da konuşmayı takip etmesi sağlandı. 

a2-098.jpg

“Milletin devlete olan güvenini sarsmışlardır”

Milli İradeye sahip çıkılan 15 Temmuz’un yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını da belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. “FETÖ üyesi hainlerin darbe girişimine göğüslerini siper eden başta onurlu Türk Askerleri ve Polis Teşkilatı ile canını vatan için vermeye hazır olan kahraman Türk Halkına minnettarız” diyerek sözlerine başlayan Başkan Çoban; “40 yıldır dejenere edilmiş sahte ve sapkın bir dini cemaat görüntüsü altında Anadolu insanımızın halisane dini duygularını istismar etmiş kabiliyetli çocuklarını çaresizlikten faydalanarak devşirmiş ve süfli emellerine alet etmiş bir hareket bugün elhamdülillah darmadağın edilmiştir. Siyasi yelpazede el atmadıkları parti kalmamış, en marjinal siyasi, etnik, mezhep, meslek ve spor dallarında dahi örgütlenmişlerdir. Toplumun güven duyduğu kurumlarda yuvalanarak insanımızın adalete, devlete, orduya, yargıya, bürokrasiye, eğitim sistemine velhasıl kamusal işleyişe olan güvenini kökünden sarsmışlardır. Toplumsal işleyişi bozan, devlet geleneklerini alt üst eden bu yapı geleceğimiz ve varlığımız için en önemli tehdit haline gelmiştir. Siyasiler ve bürokratlara hain emellerine ulaşabilmek adına iftiralar atmaktan, kumpaslar kurmaktan çekinmemişlerdir” dedi.

“40 yıllık planlar halkın göğsünde sönmüştür”

FETÖ’cü hainlerin yalnızca sınav sorularını çalmakla kalmadığını, eşit şartlarda yarıştıklarını zanneden gençlerin hayallerini de çaldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Kendisine gönüllü tabi olmayan işadamlarımızı, bürokrasideki uzantıları eliyle tehdit etmekten çekinmemişlerdir. Doğa üstü güçler atfettikleri terörist başını İslam inancıyla bağdaşmayan uluhiyet vasıfları ile yüceltmişler icat ettikleri sahte dinin sahte peygamberi ardına düşüp sadece ülke insanının geleceğini değil kendi dünya ve ahiret hayatlarını da bertaraf etmişlerdir. Ülke siyasetinde 1970’li yıllardan beri her türlü melanetin mimarlığını yapmış bu kanser uruna neşteri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan vurmuştur. Bugüne kadar bir çok siyasetçi, komutan, emniyet ve yargı mensubu, düşünür, basın mensubu ve aydın yıllar boyu bu tehtidi dile getirmeye çalışmış ne yazık ki bir çoğu olağan dışı şekillerde ölümü tatmışlardır. Devlet büyüklerinin iyi niyetini suiistimal eden dış güçlere yaslanmış bu örgüt gittikçe pervasızlaşmış, gözünü kan bürümüş hain ve süfli niyetleri 15 Temmuz gecesi büyük Türk Milleti’nin iman dolu göğsünde paramparça olmuştur. 40 yıllık plan ve tuzaklar silahsız ergen çocukların kadın ve yaşlıların bedeninde sönmüştür. Yaşanan olaylar bizlere yeniden kardeş olduğumuzu hatırlatması açısından hayra vesile olmuştur. Allah bu birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi bozmasın” diye konuştu.

“Türkiye sadece türkiye değildir çok derin bir tarihtir”

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programda mehteran takımı ile Grup Yürüyüş tarafından da konser verdi. Konserin ardından ise Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz bir konuşma yaptı. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, geçen yıl halkın, her bölgede darbecilerin karşısına çıktığını söyledi. Milletin ölümü, gazi ve şehit olmayı göze alarak darbecilerin karşısında durduğunu aktaran Tutulmaz, "Aslında o gün bir destan yazıldı. Yalnız darbe girişimi gibi gözüken bu girişimin arkasında stratejik olarak farklı amaçlar vardı. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Türkiye sadece bir Türkiye değildir, göründüğü gibi değildir. Bizim tarihimiz hem insanlık tarihi açısından, İslamiyet tarihi açısından önemli bir tarihtir çok derin bir tarihtir. Derin tarihin üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır" ifadelerini kullandı.

“Benim gözümde bütün Türkler gazidir”

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı İstanbul’da darbecilere karşı direnirken yaralanarak gazi olan 2’si Afyonkarahisarlı, 1’i ise Bitlisli olan 3 gazi de o gün yaşadıklarını anlattı. 15 Temmuz gecesi İstanbul’da hain darbeci askerlere karşı durmak isterken açılan ateş sonrası yaralanan Afyonkarahisarlı Gazi Abdullah Çay, Bütün Türkiye’nin kendilerinin gözünde “gazi” olduğunu ifade etti. Çay; “Bizler elhamdülillah gazilik ecrine erdik fakat Türkiye üzerinde oynanan oyunları gördü ve Türk milleti bu hain darbe girişimini engellemiştir. Bayrağımız dik durmuştur, ilelebet de dik duracaktır. Biz bugün gazi yarın ise şehit olmak amacı ile bu duygu ve düşüncelerle ‘vatan imandandır amaçlı’ yollara çıktık. Bütün Türkiye’mizi önce şehitlerimizi daha sonra bizi bağrına bastığı için Türk halkına teşekkür ediyorum. İnşallah bir daha darbeler olmaz ve darbeler olmayacaktır, diye düşünüyorum” dedi.

a3-014.jpg

“Türkiye bayrağı altında yaşamaktan gurur duyuyorum”

İstanbul’da 15 Temmuz gecesi tıpkı Abdullah Çay gibi açılan ateş sonrası gazi olan ve ailesinde 14 gazi bulunan Bitlisli Abdülmüttalip Azbay ‘da duygularını paylaştı. 15 Temmuz’un güzel duygularını yaşamak için Afyonkarahisar’a geldiğini kaydeden Azbay çok önemli mesajları da Afyonkarahisar’dan verdi. Azbay, “Ben Bitlisliyim ve Türkiye Bayrağı altında yaşayan bir kürdüm ve bununla gurur duyuyorum. Biz hepimiz biriz, biz hepimiz kardeşiz, bizi hiç kimse ayıramaz. Bunu her zaman söylüyorum ve söyleyeceğim. Bizim tek bir vatanımız var ve tek bir bayrağımız var. Bu bayrağı asla indiremezler. Onları tek hedefi var bizi yıldırmak ama bizi yıldıramazlar. Birlerce, milyonlarca şehit vereceğiz ama bu bayrak hiçbir zaman gökten inmeyecek, bu vatan bölünmeyecek” dedi. Kendisinin yaralandığı geceden 2 gün sonra oğlu olduğunu da belirten Abdülmüttalip Azbay, yeni doğan oğluna da 15 Temmuz’un kahraman şehitlerinden Ömer Halis ismini verdiğini de belirtti. 

“Sabaha kadar buradayım”

Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı dolduran coşkulu kalabalık, 15 Temmuz’u asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını dile getirdi.

 Bedensel engelli Esra Işık, 15 Temmuz ruhunu tekrar yaşamak için burada olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Biz engelli vatandaşlar olarak, geçen yılda yaklaşık bir ay boyunca sabahlara kadar demokrasi nöbetimizi tuttuk Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. Bugün 15 Temmuz’un birinci yıl dönümü dolayısıyla Allah nasip ederse tekrar sabaha kadar nöbetimizi tutacağız.  Burada sabahlayacağız. Maalesef ülkemizde çok üzücü bir hadise oldu. Şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin.”

Işık, FETÖ hainlerine seslenerek, “Hiçbir zaman vatanımızı milletimizi bölemeyeceksiniz. Tek yürek ve tek bilek halinde ülkemiz ilelebet yaşayacak inşallah.”dedi.

“Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın

‘Aradan bir yıl geçmesine rağmen 15 Temmuz için bugün Afyonkarahisar halkı yeniden tek vücut oldu’ diyen Mustafa Çetin de  İyi günde, kötü günde birliğin pekiştirildiğini vurguladı.
Afyonkarahisar’daki coşkulu kalabalığın birlik ve beraberlik içerisinde mahşeri atmosferin olduğunu belirterek, “Allah’ım bu hain girişimleri nasip etmesin inşallah. İnsanlarımız bugün Afyonkarahisar’da birlik ve beraberlik içerisinde. Ve devletine, milletine ve halkına sahip çıktı ve sahip çıkmaya devam ediyor. Allah’ımız bu mutluluğumuzu, huzurumuzu bir daha bozmaz. Böyle kalkışmalar inşallah olmaz diyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Vatandaşlar cumhuriyet meydanında sabahladı”

15 Temmuz gecesi Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ülke genelindeki ilk selanın okunduğu  hatırlatılarak 1’inci yılında da yine şehrin tamamına ulaşacak şekilde sela okunarak dua edildi. Planlanan programın bundan sonraki bölümünde belli bir program olmaksızın isteyen her vatandaşa mikrofondan hitap etme imkanı verilirken olası olumsuzluklar için İtfaiye ve İl sağlık Müdürlüğü ekipleri hazır bekletilirken 5 kişilik çadır hastane de alana yakın bir bölgeye konuşlandırıldı. Sabah ezanına kadar devam eden nöbet sabah ezanını müteakip kılınan namazın ardından sona erdi.