Afyonkarahisar ‘Kültür Sözlüğü’ kitabının Taş Medrese’deki tanıtım toplantısında Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Veli Cengiz, çok sayıda kitapsever katıldı.

Büyük ilgi gören tanıtım etkinliğinde konuşan  Tulay, eşinin Afyonkarahisarlı olması ve 2008 yılından bu yana Afyonkarahisar'da yaşıyor olması nedeniyle kendisinin de artık bir Afyonkarahisarlı olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, Afyonkarahisar'ın kültür ve sanat yaşamına ilişkin çok yönlü çalışmalar yaptığını ifade eden Ahmet Semih Tulay, Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü kitabının da bu çalışmaların bir parçası olduğunu ifade etti.              

Kitap yazmanın önemli olduğunu; ancak o kitabı yaşama geçirerek okuyucuya ulaştırmanın daha da önemli olduğunu vurgulayan Tulay, "Bu önemin farkında olan ve çalışmamın kitap halinde okuyucuya ulaşmasını sağlayan 'kültür ve sanat dostu' Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban'a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık Hanım'a ve tüm ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

 "Ansiklopedi yapılması için basamak olacağını düşünüyorum"

Kitabın, Afyonkarahisar'ın kültürel yaşamına dönük bir sözlük çalışması olduğunu kaydeden Yazar Ahmet Semih Tulay, "Ben bu kitabın, ileride yapılabilecek Afyonkarahisar ansiklopedisine basamak olmasını diliyorum. Çünkü Afyon, antik çağdan günümüze, arkeolojisi, sanatı, halk kültürü ve birçok konularıyla birkaç cilde sığacak bir kitap. Kitabı hazırlarken mümkün olduğunca kaynaklardan faydalandım. Belki atladığım ya da yazmayı unuttuğum kişiler olabilir. Ancak hiçbir çalışma dört dörtlük olamaz ve benim de böyle bir iddiam yok. Ama bu Afyon'a bir hizmettir" diye konuştu.

Kitabı eline alıp okuyan bir kişinin Afyon'un kültürel ve sanatsal yönden ne kadar zengin bir il olduğunu anlayabileceğini dile getiren Arkeolog-Müzeci-Yazar Ahmet Semih Tulay, "Ayrıca her ne kadar üstünde benim ismim yazıyorsa da bu kitabın gerçek yazarı kitabın içinde adı geçen siyasetçi, bilim adamı, sanatçı, milli mücadele kahramanı ve diğer birçok isimdir. O nedenle bu kitabı ben Afyonkarahisar'ın kültür ve sanatına hizmet etmiş kişilere adadım. Onlar olmasaydı bu kitapta olmazdı" ifadelerini kullandı.

 "Gelecek nesiller mutlaka istifade edecektir"

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Afyonkarahisar'ın kültür ve sanatına ışık tutacağını belirttiği kitaptan dolayı Ahmet Semih Tulay'a tebrik ve teşekkürlerini iletti. Tulay'ın daha önce iki ciltten oluşan İlk Çağlardan Günümüzü Çoban Kültürü Sözlüğü kitabını Belediye olarak bastıklarını hatırlatan Başkan Çoban, "Ahmet Semih Tulay ağabeyimiz, aslında Afyonkarahisarlı değil; ancak eşinin hemşehrimiz olması ve birlikte uzun yıllar ilimizde yaşamış olmaları nedeniyle Afyonkarahisar'ın kültür ve sanatına büyük önem vermiş değerli bir arkeolog, müzeci ve yazar" dedi.

Kitabın basımında emeği geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık ile Müdürlük çalışanlarını da tebrik eden Başkan Çoban, "Değerli hocamızın, yine çok uzun emek harcayarak ve yoğun araştırmalar yaparak hazırladığı, kısmen ansiklopedi sayılabilecek bu kitabın, ilimizin kültür ve sanatına ışık tutacağına inanıyorum. Hem günümüz nesli hem de gelecek nesiller bu kitaptan mutlaka en güzel şekilde istifade edeceklerdir. İnşallah hocamız çalışmalarına devam eder, biz de Afyonumuza dair bu çalışmaları kültürümüze kazandırmanın onurunu yaşarız." diye konuştu.