Afyonkarahisar Seyahat A.Ş’nin (AFSU) şehir içi yeni minibüslerinin tanıtımına katılan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentte ulaşım ağına yeni 24 aracın hizmete girdiğini belirtti.

Emek Otopark’ında düzenlenen programda Başkan Çoban, ‘Ülkemi seviyorum, yerli malı kullanıyorum” kampanyasına katılan AFSU’ya teşekkür ederek, şöyle konuştu:

“Afyonkarahisar Belediyesi olarak, yerli malı kampanyası başlatmış bir belediyeyiz. Karsan Şirketimizin böylesine güzel, engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun, aynı zamanda çevreci ve ekonomik, bakım maliyetleri düşük araç üretmesi çok güzel bir şeydir. AFSU A.Ş’nin de onlarca alternatif arasında yerli üretim bir aracı da seçmesi ayrıca bir güzelliktir. Bundan dolayı da Karsan ve AFSU A.Ş’yi tebrik ediyorum.”

“Türkiye’de ilkiz ve başka örneğimiz yok”

Çoban, 2009 yılında Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunda Afyonkarahisar’da 363 minibüs hattı olduğunu kaydetti. Bu sayının Türkiye ortalamaları üzerinde bir sayı olduğunu aktaran Çoban, “ 8 yıllık Belediye Başkanlığı dönemimde minibüs sayısını hiç artırmadım. Geçmişte çok kötü uygulamalarla Belediye para lazım olduğunda sürekli minibüs hattı satışa çıkarılıyormuş. Buradan elde edilen gelirle de belediye personelinin maaşını ödüyorlarmış. İlaveten de 2008 yılında 80 tane otobüs ihalesi yapılmış. Ve parası da peşin alınmış. Türkiye ilkiz ve başka bir örneği yok. Alınan para da halkın hizmetine kullanılmış. Allah razı olsun.”dedi.

“Hep sorun, sorun, sorun”

‘Bize de bunun sorunları kaldı’ diyen Başkan Çoban, minibüsçülerle otobüsçüler arasında her gün kavga çıktığını belirterek, “Bıçaklar, silahlar, pompalılar, hakaretler, taşlamalar vs. Kimi zaman minibüsçü esnafı otobüse, kimi zaman da otobüsçü esnafı minibüse benzer şeyleri yaptı. Hep sorun, sorun, sorun. Bu kavgalar nedeniyle hep rekabet oldu. Otobüs ücretleri 50 kuruşa kadar indi. Taşıma işi yapan otobüs firması da minibüsçü esnafı da bundan zarar gördü. Bu şekilde olunca da iş iyice taşınamayacak hale geldi. Sonunda minibüsçü esnafımız sonunda bir araya geldi. 363 minibüs hat esnafımızın 300’ünün üzerindeki esnafımız yeni bir şirket kurdu ve bu güzel hizmeti devir aldılar. Ben kendilerine bol kazançlar diliyorum. Allah birliklerini ve beraberliklerini bozmasın.” ifadelerini kullandı.

“Toplamda 36 araç hizmete girecek”

AFSU Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Satılmış, göreve geldikleri günden beri halka daha iyi hizmet vermeği amaçladıklarını belirtti.

Bu düşüncelerle Afyonkarahisar’da bazı uygulamaların hayata geçtiğini dile getiren Satılmış, konuşmasında şunları kaydetti:

“Daha önceki yıllarda Özel Halk Otobüsleri ile Minibüs şoförleri arasında çıkan tartışmalara son vermek için yönetimin tek elden yapılmasını kararlaştırdık. Böylelikle tartışmaların ve kavgaların önüne geçmiş olduk. Geçen yıllar içerisinde bazı araçlarımızın kullanışa elverişli olmadığına ve taleplere cevap vermediği gerekçesiyle araçlarımızı yenileme ihtiyacı duyduk. Ve belediyemizin de büyük katkılarıyla yaklaşık 36 tane yeni aracımız bugün hizmete giriyor. Sıfır kilometre araçlarımızla engelli ve yaşlılarımızın erişimini kolaylaştıracak araçlarımızı hizmete sokmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Satılmış, diğer bir yeniliğin ise, şirketin yeni isim değişikliği olduğunu belirterek, amaçlarının kurumsallaşma olduğunu kaydetti.

Öte yandan yeni araçlar için kurbanlar kesilerek, protokol tarafından 24 yeni aracın toplu açılış töreni gerçekleşti.