2018 yılı için yaklaşık 9 bin keklik üretimi yapılması planlanıyor. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, 2009 yılında açılan Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda 2014 yılına kadar kınalı keklik üretimi yapıldığı üç yıl önce ise çil keklik üretme çalışmalarına da başlandığını söyledi.

a2-301.jpg

“Sadece çil keklik üretimi yapılacak”

Türkiye Genelinde bakanlığa bağlı 6 tane keklik üretme istasyonu olduğunu belirten Temel, bunlardan birinin de Şuhut’ta bulunduğunu dile getirerek şunları kaydetti: “Türkiye’deki keklik üretme istasyonlarında sadece kınalı keklik üretiliyor. Ama biz üç yıl önce çil keklik üretme denemelerine başlamıştık. Geçen süre içinde yapılan denemelerden sonra geçtiğimiz yıl çok sağlıklı bir çil keklik üretimi gerçekleştirildi. Geçen yıl 11 bin kınalı kekliğin yanında 5 bin adette çil keklik üretimi yapılarak belirli bir kısmı damızlık ayrılarak doğaya bırakıldı. Çil keklik üretiminin başarıya ulaşmasının ardından Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda bundan sonra sadece çil keklik üretimi yapılacak. Çil keklik üretimi yapılan tek istasyon ve ilk istasyon olma özelliğimiz var.”

“10 bin çil keklik üretilmesi planlandı”

Kekliğin Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu dile getiren Temel, doğal denge ve tarımsal üretime zarar veren zararlılarla doğal yoldan mücadelede de aktif olduğunu aktardı. Kekliğin av hayvanı olarak da avlandığını hatırlatan Temel, “Bu nedenlerden dolayı doğada sayıları son derece azaldı. Bunun üzerine genel müdürlüğümüz muhtelif yerlerde üretme istasyonları kurdu. Doğadaki bozulan bu dengeyi normale çevirmeyi hedefliyoruz. Kınalı keklik üretiminde ülke genelinde ciddi ir aşama kaydedildi. 2018 yılında yaklaşık 9-10 bin Çil keklik üretimi ile de bozulan bu dengeye destek olmaya çalışacağız” diye konuştu.