Server Gençlik ve Spor Kulübü tarafından bu yıl beşincisi yapılan Ufka Yolculuk Kültür Yarışması, meal alanında, Türkiye ve 75 ülkeden 588 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Yarışmanın Afyonkarahisar etabını Necat Gençlik ve Spor Kulübü tarafından oluşturulan yarışma tertip heyeti gerçekleştirdi. Afyonkarahisar’da yarışma sınavı il merkezi ve ilçelerin tamamındaki 253 sınav merkezi ve 6 cezaevinde aynı anda yapıldı, sınavda 890 gönüllü gözetmen görev aldı. Ufka Yolculuk Kültür Yarışması, meal alanında Afyonkarahisar’dan yarışmaya 19 bin 700 kişi iştirak etmişti. Düzenlenen yarışmanın sonuçlarının belirlenmesinin ardından da hafta sonunda AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde ödül töreni gerçekleştirildi.

“EN ANLAMLI YARIŞMALARLA FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR”

Ufka Yolculuk Kültür Yarışması’na katılan yarışmacılardan dereceye girenlerin ödüllendirildiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve mealinin okunmasıyla devam eden programda AKÜ Kritik Analitik Düşünme Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Yalçın; “Ufka Yolculuk 5. Bilgi ve Kültür Yarışması ödül törenine katılımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün burada organize edilen güzel, faydalı ve gerekli etkinliğin ödül töreni için toplandık. Doç Dr. Mehmet Kahraman hocamızın gayretleri ve siz Afyonkarahisarlı vatandaşlarımızın teveccühleriyle 20 bin katılım sağlandı. Topluluk olarak böyle güzel bir organizasyonun parçası olmanın gururunu yaşıyoruz. Topluluk Başkanımız Muhammet Uyuşmaz ve arkadaşları üniversitemizde çok güzel ve faydalı çalışmalar yapıyorlar. Ancak öğrencilerimizin Kur’an-ı Kerim ile buluşma, tanışma, anlama ve bir farkındalık oluşturmaya yönelik bu organizasyon sanıyorum en anlamlısıdır” yorumunda bulundu. 

UFKA YOLCULUK’TA KAYBEDENİN OLMADIĞI YARIŞMALAR DÜZENLENİYOR”

Yarışmanın ‘Kaybedenin olmadığı yarışma’ olarak yapıldığını ifade eden AKÜ Kritik Analitik Düşünme Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın; “Bu yarışma bütün kalbimle inanıyorum ki gerçekten kaybedeni olmayan bir yarışma olmuştur. Üstelik bu organizasyonda görev alan hiçbir kimsenin en ufak bir maddi menfaatleri dahi sözkonusu değildir. Aksine Allah’ın dininin yardımcıları olduğunu düşündüğüm bu gönül erlerinin en büyük hedefleri ‘Allah’ın kelamını nasıl yapar da bir kişiye daha ulaştırırım ve Allah’ın rızasını kazanabilirim’ düşüncesiyle fedakarca ve gayretle çalıştıklarına yakından şahidim. Belki de bazılarımız Kur’an mealini ilk kez elimize aldık inşallah bunu bir fırsat bilerek bundan sonraki hedefimiz okuyup öğrendiklerimizi hayata geçirmek olsun çünkü Allah Resulünün bize bıraktığı iki sağlam ip Kur’an-ı Kerim ve sünnete sarılmaktan başka çıkar yolumuzun olmadığı çok açık” dedi.

“KUR’AN-I KERİMİ OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK ARZUSUNDAYIZ”

Ufka Yolculuk Afyonkarahisar İl temsilcisi Mehmet Kahraman’da konuklara hitaben bir konuşma yaptı. Kahraman; “son 2 yılda uluslar arası bir hüviyet kazanan Ufka Yolculuğumuza 2013 yılında ilmihal yarışması ile başlamıştık. 2014 yılında Kur’an-ı Kerim meali,2015 yılında Peygamber Efendimizin hayatı ve 2016 yılında Riyâzü’s-Sâlihînden 1001 Hadis Seçkisi bu yıl da yaklaşık 600 bin katılımcı ile tekrar Kur’an-ı Kerim Meali üzerine yarışma düzenlendi. Bir istatistiği sizlerle paylaşmak istiyorum Kur’an’ın Anlamıyla Buluşmak Platformu tarafından yaptırılan bir araştırmada Türkiye’de evlerin yüzde 94’ünde Kur’an-ı Kerim var. Yüzde 78’inde Türkçe Meali var ancak Türkiye genelinde düzenli Kur’an-ı Kerim okuma oranı maalesef yüzde 5. Bizde bu organizasyon ile istedik ki Oku emri ile yeryüzünü aydınlatan cahiliye toplumundan saadet asrını inşa eden peygamberin ‘En hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir’ müjdesinin sırrına hep beraber erelim” diye konuştu. 

”EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan kız ve erkek ilahi grupları tarafından seslendirilen ilahilerle devam eden programın son bölümünde Ufka Yolculuk Kur’an-ı Kerim Meali yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin takdimine geçildi. Yarışmada birinciliği Emirhan Esad Avcıoğlu, ikinciliği İkra Coşkun, üçüncülüğü ise Tuğçe Köksal elde ederken sıralamada ilk 10’a giren tüm öğrenciler ödüllendirildi. Ödül töreni sırasında kısa bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’da; “Allah’ın kelamı olan ‘Oku’ emri ile Kur’an-ı Kerimi okuma noktasında gerçekleştirilen bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yarışmaya gönül verip katılan ve Allah’ın kelamını anlamak noktasında emek sarf eden tüm katılımcı öğrencilerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Program yarışmaya katılarak dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin takdiminin ardından sona erdi.