Yumurtanın besin değeri, tavuklara hormon verilip verilmediği, GDO'lu yemlerin etkileri gibi konulara dair merak edilenlere yanıt veren Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, bilimsel araştırmaların tüketiciye doğru bilgiyi sağladığını belirtti.
Bilimsel Kanıtlarla Açıklamalar
Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, toplumda tavukların hormonla büyütüldüğü ve antibiyotiklerin kontrolsüz kullanıldığı yönündeki iddiaların hem hukuken yasak hem de teknik olarak mümkün olmadığını vurguladı.
Bozbay, hormon kullanımının ekonomik olarak da mantıksız olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde büyütme amaçlı antibiyotik kullanımı yasaktır. Ayrıca tavuklara hormon verilmesi teknik olarak imkânsızdır. Gelişmiş genetik, dengeli besleme ve çevresel faktörlerin kontrolü sayesinde, etlik piliçler doğal bir süreçle büyür."
Yumurta Sarısının Rengi Besin Değerini Etkilemiyor
Yumurtanın sarı renginin tavuğun tükettiği yemle ilgili olduğunu açıklayan Bozbay, karotenoid içeren yemlerin yumurta sarısını daha koyu hale getirdiğini ancak besin değerinde büyük fark yaratmadığını belirtti.
Bozbay, yumurtanın kabuk rengi ile besin değeri arasında bir bağlantı olmadığını, yumurtanın genetik yapısının kabuk rengini belirlediğini ifade etti.
Tavuk Eti ve Yumurtanın Doğru Bilinmesi Önemli
Tavuk ve yumurta yüksek biyolojik değere sahip, kaliteli ve dengeli hayvansal protein kaynakları olarak öne çıkıyor. Bozbay, bilimsel verilerin, kişisel görüşlerden ve yanıltıcı bilgilerden ayrılması gerektiğini belirterek, tüketicilere güvenilir kaynaklardan bilgi edinme çağrısında bulundu.






