Türk akademisinin saygın isimlerinden biri olan Şemsa Özar, 3 Şubat 2026 tarihinde yaşamını yitirdi. Uzun yıllar boyunca kadın emeği, istihdam, sosyal politika ve feminist iktisat alanlarında yürüttüğü çalışmalarla tanınan Özar’ın vefatı, başta akademik çevreler olmak üzere çok sayıda kurum ve araştırmacı tarafından üzüntüyle karşılandı.

ŞEMSA ÖZAR KİMDİR?

Prof. Dr. Şemsa Özar, Türkiye’de feminist iktisat alanının öncü isimleri arasında yer aldı. Akademik yaşamı boyunca iktisat, sosyal politika ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında çok sayıda çalışma yürüten Özar, özellikle kadın emeği ve istihdamı üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

Özar, yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamladı. 1978 yılında yüksek lisans derecesini aldıktan sonra meslek hayatına Devlet İstatistik Enstitüsü’nde başladı. Buradaki görevinden sonra Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda çalıştı ve ekonomi alanındaki uygulamalı deneyimini akademik birikimiyle birleştirdi.

Akademik kariyerini sürdürme kararı alan Şemsa Özar, doktora eğitimini Avusturya’da Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde tamamladı. 1990 yılında iktisat alanında doktora derecesini aldıktan sonra aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. 2018 yılına kadar Boğaziçi Üniversitesi’nde ders verdi ve akademik çalışmalarını burada sürdürdü.

ŞEMSA ÖZAR KAÇ YAŞINDAYDI?

Prof. Dr. Şemsa Özar’ın doğum yılına ilişkin kamuoyuna açık net bir bilgi bulunmuyor. Ancak 1978 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladığı ve aynı dönemde meslek hayatına başladığı dikkate alındığında, vefat ettiği tarihte yaklaşık 65 ila 70 yaş aralığında olduğu değerlendiriliyor.

ŞEMSA ÖZAR NERELİ?

Şemsa Özar’ın memleketine ilişkin ayrıntılı bir bilgi kamuoyuna yansımış değil. Eğitimini ve meslek yaşamını büyük ölçüde Türkiye’de sürdüren Özar’ın Türk akademisyen olduğu biliniyor. Uzun yıllar İstanbul merkezli üniversitelerde görev yapması nedeniyle akademik yaşamını Türkiye’de şekillendirdi.

Yozgat’ta Ekmeğe Zam Geldi: 210 Gram Ekmek 15 Lira Oldu
Yozgat’ta Ekmeğe Zam Geldi: 210 Gram Ekmek 15 Lira Oldu
İçeriği Görüntüle

PROF. DR. ŞEMSA ÖZAR NEDEN ÖLDÜ?

Prof. Dr. Şemsa Özar, 3 Şubat 2026 tarihinde hayatını kaybetti. Ölüm nedeni hakkında resmi makamlar veya ailesi tarafından ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle Özar’ın vefatına ilişkin kesin bir sağlık nedeni kamuoyuyla paylaşılmış değil.

Kaynak: HABER MERKEZİ