Nüfusta Yeni Kimlik Mesaisi

Abone Ol

Nüfus Müdürlüğü hem vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek için hem de yaşanan yoğunluğu bir nebzede olsun azaltabilmek için hafta sonu da mesai yapıyor.

10 Şubat’tan itibaren İçişleri Bakanlığı’ndan açıklanan kararla beraber Afyon Nüfus Müdürlüğü hafta sonu mesai yapıyor. Afyonkarahisar İl Vatandaşlık ve Nüfus Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; şuana kadar yaklaşık 8 bin kişi yeni kimlik için başvuru yaptı. Alınan bilgilere göre, vatandaşlar hiçbir sorun yaşamadan yeni kimliklerine kavuşuyor. Yaşanan hızlı hizmetten dolayı memnun olduklarını ifade vatandaşlar, yeni kimliklerine kavuşmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. 

Yeni kimliğin özellikleri

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanıma sahip.  Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmış.  Proje ile; kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecek. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. 

Parmak izi alınıyor

On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen son altı ay içerisinde, ön cepheden çekilmiş arka fon renginin beyaz, alın, yüz ve çenenin açık olduğu bir adet biyometrik fotoğraf ile başvurması gerektiği ve başvuru sahiplerinin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izinin biyometrik verilerinin alınıyor. 

Kimliklerde bebeklerin fotoğrafı da olacak

On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafın zorunlu olmamakla birlikte ancak talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenleniyor. Başvuru sırasında ayrıca T.C. Kimlik Kartlarının PIN kodlarını içen kapalı bir zarf içinde kimlik sahiplerine teslim ediliyor. 

Yeni kimliğin bedeli

2017 yılı kimlik kartı bedelinin ise; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL olduğu açıklandı.

Abone Ol