Kahramanlar Gururla Yürüdü

Abone Ol

Ellerine Türk bayrağı alan binlerce vatandaş, gazilerler birlikte Ata’nın huzuruna yürüdü. 

19 Eylül Gaziler Günü Afyonkarahisar’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Afyonkarahisar Valiliği ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce organize edilen etkinlikler, ‘Gazilere Saygı’ yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşe; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tugg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektörü Mustafa Solak, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, STK Temsilcileri,  gaziler, gazi yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, eski yoğurt pazarı kavşağından başlayıp Kocatepe Parkı’na kadar devam etti. Yürüyüş esnasında gaziler ve vatandaşlar, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’, ‘Vatan sana canım feda’ sloganları attı. Yürüyüş esnasında ayrıca Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerince Kurutuluş Caddesi kısa süreliğine trafiğe kapatıldı.

Büyük Gazi’ye saygı sunuldu

Yürüyüş sonunda Kocatepe parkına ulaşan topluluk Atatürk Anıtı önünde toplandı. Burada Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tugg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Yusuf Aytaç Hürkal Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Daha sonra gaziler adına bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilcisi Yusuf Aytaç Hürkal, tüm gazilerin gününü kutlayarak konuşmasına başladı. 19 Eylül Gaziler günü, Türk kahramanlığının En Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gün olduğunu dile getiren Gazi Hürkal; “19 Eylül Gaziler Günü bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşında, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri terör örgütlerine karşı kahramanca müdahale eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür” dedi.

“Türk milleti işgale ‘dur’ dedi”

‘Türkün Anadolu’daki bin yıllık varlığını yok etmek isteyen emperyalist güçler, 1. Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler’ diyen Hürkal: “Bu işgal ile yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış esarete alışık olmayan asil Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu, Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesiyle yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir yıl sonrada Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı. TBMM’si 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, Başkomutan M. Kemal Atatürk’e Türk milleti adına ‘Gazilik unvanı ile ‘Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir” diye konuştu. 

“Topraklarımız kutsal emanet olarak korunuyor”

Ülkenin dün olduğu gibi bugünde, sınırlar içinde ve dışında dış destekli terör örgütlerinin tehdidi altında olduğunu kaydeden Hürkal: “Terör örgütlerinin hedefleri ülkede karışıklık çıkarmak Türk ordusunu yıpratarak, Türkiye Cumhuriyetini bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk silahlı Kuvvetlerin vatansever asker, polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asıl Türk milletinin bağrından çıkan, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine ne biz, nede bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki; kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” şeklinde konuştu. 

“Gaziler Atatürk’ün temsilcileridir”

19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerin şeref ve kahramanlık günü olduğuna dikkat çeken Hürkal şunları kaydetti: “Kahraman Gaziler ‘Gaziler Gününüz’ kutlu olsun. Sizler en büyük Gazi M. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşısınız. Sizler kutsal vatan görevinizi hakkıyla yerini getirip; vatan, milletin bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunun değerler olduğunu ve bu değerler için nelerin göze alınabildiğini gösterdiniz. Bayrağımız vatanımızın üzerinde özgürce dalgalanıyorsa sizin emsalsiz fedakarlığınız sayesindedir. Gururla taşıdığınız gazi unvanı, Ata’nızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleri ile ortaya koymaktadır. ‘Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan minnet ve şükran duygularınızı ifade etmek milli bir görevdir. Atatürk’ün bu sözler ışığında gazilere daha fazla sahip çıkmasını diliyor ve yıllardır dile getirdiğimiz, gazilerimizin taşıdıkları onura yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri hak etikleri imkan ve şartlara kavuşmalarını konusunda sizlerin çözümlerini bekliyoruz.” Açılış konuşmasının ardından Kocatepe Parkındaki program sona erdi. Daha sonra gün içerisindeki etkinlikler kapsamında Vali Mustafa Tutulmaz ve il protokolü Türkiye Muharip Gaziler Derneği Afyonkarahisar Temsilciliğine ziyarette bulundular. Ziyaret karşılıklı bilgi alış verişi ile sona erdi. 

   

      
 
 

Abone Ol