Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Avukat Güngör kadına yönelik şiddetle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Afyonkarahisar Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısına Afyonkarahisar Barosu adına katıldığını kaydeden Avukat Gönül Ar Güngör, “6284 sayılı yasa ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) hakkındaki yönetmeliğin maddesine istinaden şiddetle mücadele kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, uygulamadaki sorunların giderilmesi, hizmetlerin hızlı, etkili, amaca uygun ve verimli yürütülmesi amacıyla İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonu 2017 yılı birinci dönem toplantısı geçtiğimiz ay gerçekleştirildi. Bizler bu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda şiddetle ilgili kamuoyunu bilgilendirme adına çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Şiddet an ağır insan hakkı ihlallerinden biridir”
“Şiddet an ağır insan hakkı ihlallerinden biridir” diyen Güngör, “Kadına yönelik şiddet, cinsiyete dayalı ve kadınlarda fiziksel, cinsel, psikolojik herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu doğuran veya bu sonucu doğurmaya yönelik özel yaşamda veya kamu yaşamında gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı veya özgürlüğün keyfi biçimde engellenmesidir. Fiziksel şiddete maruz kaldığınızda en yakın Polis Merkezi veya Jandarma Karakoluna başvurabilirsiniz. Cumhuriyet Savcılığına başvurabilirsiniz. Bu birimlerde yaşadığınız olayı detaylı şekilde anlatarak tutanak altına alınmasını istemelisiniz. Yazılan tutanağı okuyarak yanlışlık veya eksiklik var ise düzeltilmesini sağladıktan sonra imzalamalısınız. Yaşadığınız şiddetin belgelenmesi için zaman geçirmeden doktor raporu alınması gerekmektedir. Bu nedenle başvuru yaptığınız adli mercilerden sağlık kuruluşuna sevkinizin yapılmasını mutlaka isteyin. Koruma, uzaklaştırma veya varsa sığınma evine yerleştirme talebinizi polis, jandarma ya da savcılığa iletmelisiniz. İlk önce hastaneye gitmişseniz şikayetinizi hastane polisine iletmeniz mümkündür. Muayenenizi yapan doktora da olayı anlatmanız önemli olup, doktordan adli vaka bildirimi yapmasını isteyebilirsiniz” diye değerlendirmede bulundu.
“Her türlü şiddet olayında mutlaka yardım istenilmelidir”
Hukuki yardıma ihtiyacı olup maddi durumu müsait olmayanların Afyonkarahisar Barosu’na müracaat ederek adli yardım alabileceklerini belirten Avukat Güngör, “155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 112 Ambulans, 183 Alo Şiddet Hattı ve 157 İnsan Ticareti Acil Yardım Hattı numaraları unutulmamalıdır. Her türlü şiddet olayında mutlaka yardım istenilmelidir. Kadına yönelik ve her türlü şiddete hayır diyoruz” dedi.
Yayın sonrası Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen Avukat Gönül Ar Güngör yayın dolayısıyla Akar’a teşekkür etti. Akar ise Güngör’ü çalışmaları dolayısıyla kutlayarak, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirtti.