Güney Kafkasya'da gerilimin bir kez daha tırmanmasına yol açan rota sorunu Pazartesi sabahı itibarıyla çözüldü, artık Karabağ'daki işgalci Ermenilerin yaşadığı Hankendi'ye aynı anda iki güzergahtan TIR geçişi sağlanıyor.

Ağdam-Hankendi ve Laçın-Hankendi yollarından Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) TIR'ları bu sabah itibarıyla eş zamanlı geçmeye başladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Hikmet Hacıyev, sosyal medya hesabından "Ağdam-Askaran-Hankendi yolu açık ve işlevseldir, öyle de olmalıdır. Bu, Azerbaycan'ın ilkeli, adil, meşru ve geri dönülemez tutumudur" mesajını paylaştı.

Ermenistan, aylardır Laçın-Hankendi rotasının Azerbaycan tarafından kapatıldığını savunup Karabağ'daki Ermeni nüfusun 'abluka' altında tutulduğunu savunuyordu.

Bakü yönetiminin Ağdam-Hankendi yolunun eş zamanlı kullanılması teklifine ise Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeniler karşı çıkıyordu.

Uluslararası haber ajansı AFP, hiçbir ülkenin tanımadığı Karabağ'daki Ermenilerin konvoyların Azerbaycan topraklarından teslimini kabul ettiklerini bildiriyor.

Yeni anlaşmaya göre, insani yardım ve diğer ürünler Uluslararası Kızılhaç Komitesi araçları tarafından taşınacak.

AFP, istikrarsız bölgede tansiyonun düşmesi için ilk adımın atıldığı yorumunu yaparken, son aylarda sınır hattındaki askeri hareketliliğin 'baş düşmanlar' arasında yeni bir savaş korkusunu tetiklediğini yazdı.

2020 sonbaharında yalnızca 44 günde Ermenistan'a tarihi bir hezimet yaşatan Azerbaycan, Karabağ'da işgal altında tutulan topraklarının büyük bölümünü geri aldı. Savaşı bitiren ateşkes anlaşması imzalandı ancak taraflar arasında henüz kalıcı bir barış anlaşması yok.