Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Ipart 2 Programının ilk çağrısına ise 449 proje başvurusu aldıklarını kabul edilmesi halinde yatırım miktarının ise 260 milyon TL olacağını söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Ipart 1 programının kapanışıyla birlikte Afyonkarahisar’dan kabul edilen projelerin sayısı ve maddi karşılığı hakkında bilgiler verirken Ipart 2 proje dönemi hakkında da açıklamalarda bulundu.

“YAKLAŞIK 134 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ SAĞLADIK”

TKDK İl Koordinatörü Zülgari Özdemir; “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü olarak 2016 yılı 31 Aralık tarihi itibariyle Ipart 1 programını kapatmış bulunuyoruz. 2011 yılının Temmuz ayında başladığımız Ipart 1 programının 1. Çağrısı ile başlayan programın 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle kapanışı yapılırken bu süre zarfında toplam 15 çağrı dönemi yapıldı. Bu süre zarfında 15 çağrı itibariyle 389 proje yapılan değerlendirmeler neticesinde onaylandı ve sözleşmelerini imzaladık. Sözleşmesi imzalanan 389 proje karşılığında yaklaşık ilimize 264 milyon TL’lik yatırım sağlamış olduk. Hibe destekli olan 389 projeye 133 milyon 971’bin TL’lik tutarını ise hibe olarak vatandaşlarımızın hesabına aktardık” dedi.

“IPART 2 İLK ÇAĞRISINDA 449 PROJE BAŞVURUSU ALDIK”

Ipart programının 2014-2020 yıllarını kapsayacak olan Ipart 2 programının Afyonkarahisar’da başladığını belirten İl koordinatörü Zülgari Özdemir; “Ipart 2 programıyla ilgili geçtiğimiz yıl Mart ve Nisan aylarında aldığımız projelerin değerlendirmeleri halen devam ediyor. Yakın zamanda incelemelerin tamamlanacağını düşünüyoruz. Afyonkarahisar’dan Ipart 2 Programı kapsamında yapılan proje başvurularında da yaklaşık 260 milyon TL’lik bir yatırım ve 156 Milyon TL’lik de bir hibe desteği başvuru sahipleri tarafından talep edildi. İlimizden Ipart 2 programı kapsamında toplamda 449 tane proje başvurusu aldık. Projelerin değerlendirme ve inceleme aşamalarının tamamlanmasının ardından kurumumuz tarafından onaylanan projelerin sözleşmeleri de kısa sürede imzalanacak” diye konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ IPART 2 PROGRAMINA DAHİL EDİLDİ”

Ipart 1 programına 9 alanda hibe desteği verilerek başlandığını ancak ilerleyen yıllarda yeni hibe desteği alanları oluşturulduğunu belirten Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu Afyonkarahisar İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, Ipart 2 programının da Ipart 1 Programına oranla daha geniş alanlara yayılacağını söyledi. Özdemir; “Ipart programının 2’nci etabında manda üreticiliğinde süt üreten işletmeler dahil edildi daha önce et üreten işletmeler vardı. Mantar ve misel yetiştiriciliği programa dahil edildi. Bunların yanı sıra bizim de çok önemsediğimiz yenilenebilir enerji konusu programa dahil edildi. Yenilenebilir enerji alanında da güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, biyogaz enerjisinden elektrik üretimi ve jeotermal kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi gibi destekler programda yer alıyor. Ipart 2 programı ile yenilenebilir enerji üretimine yönelik her alan neredeyse bu programa dahil edilmiş oldu. Ipart 2 programı 1. Çağrı başvurularında da enerji alanında projelerimizi de aldık ilerleyen dönemlerdeki çağrılarımızda da yenilenebilir enerji projelerinin devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“PROJE DANIŞMANLIĞI KONUSUNDA İLİMİZDE BİR SIKINTI YAŞAMIYORUZ”

Avrupa Birliği hibe destekli projelerin değerlendirilmesinde geçmiş yıllarda en önemli sorunu doğru şekilde proje hazırlayamamak oluşturuyordu. Afyonkarahisar’da proje hazırlama konusunda bir eksiklik veya aksaklık olup olmadığı yönündeki soruya da yanıt veren il Koordinatörü Zülgari Özdemir; “Afyonkarahisar’da proje hazırlama noktasında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Sıkıntı yaşamamamızın nedeni ise danışmanlar artık bizim paydaşımız, çözüm ortağımız ve son yıllarda da kendilerini ciddi anlamda geliştirdiler. Yakın zamanda da kurumumuz Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile protokol imzaladı. Danışman firmalara yönelik bir eğitim ve belgelendirme sistemine geçilecek. Artık bu iş daha kaliteli ellerde daha güzel projelerin çıkmasına vesile olacak. İlimiz bugün itibariyle danışmanlık yapan firma kapasitesi anlamında gelişmiş durumda. Yeni çağrı dönemleriyle birlikte daha güzel projelerin ilimize kazandırılacağını düşünüyorum” dedi.

“GENEL DEĞERLENDİRMEDE 5, BÖLGEDE İSE 1’İNCİ SIRADAYIZ”

Afyonkarahisar’dan yapılan proje başvuruları ve kabul edilerek sözleşmesi imzalanan proje sayısı itibariyle 42 ilde bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlükleri içerisinde ilk 5’te Afyonkarahisar’ın yer aldığını belirten Özdemir; “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 42 ilde koordinatörlükleri var. Bu koordinatörlükler arasında da ilimiz Ipart 1 programı kapsamındaki yatırımlarıyla 42 il içerisinde dağıttığı fon itibariyle ilk 5’te bulunuyor. Bölge olarak da Ege Bölgesi’nde yatırım ve dağıtılan fon itibariyle ilk sıradaki ildir. 

“BİR KİŞİ DE OLSA AYAĞINA GİDİP ANLATIYORUZ”

Avrupa Birliği hibe destekli fonlardan üretici ve yatırımcıların en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak için reklam ve tanıtımın kendileri için önemli olduğuna değinen İl Koordinatörü Zülgari Özdemir; “Ipart programlarının tanıtımı ve reklam çalışmaları bizim için çok önemli. Tanıtım faaliyetlerini her yolu deneyerek yapmaya özen gösteriyoruz bunun için de medyaya çıkıyoruz, basın toplantıları aracılığı ile yapıyoruz, Açıkhava reklamcılığını, autdoor reklamcılığı, otobüs giydirmesi, bilboordlar aracılığı ile tanıtım ve reklamlarımızı paylaşıyoruz. Programdan faydalanmak için belediye başkanları, köy muhtarları, ilçelerde kaymakamlar veya İlçe Tarım Müdürlükleri başta olmak üzere kimden talep gelirse ben ve ekip arkadaşlarım gece-gündüz demeden gidiyoruz ve anlatıyoruz. İllaki bir grubun olması da şart değil, bir vatandaşımız dahi bizi arayıp yatırım yapmak istediğini belirterek bilgi almak istediğini söylediğinde gidip kendisiyle görüşüyoruz ve yönlendiriyoruz. Yatırımcının hayalinin hayat bulmasını sağlıyoruz. Fondan daha fazla insanımız ve memleketimiz faydalansın arzusu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.