Eğitim alan bir öğrenciniz gelecek kaygısı olmayacağını ifade eden Makine Teknolojisi Alan Şefi Öner Özkan; “Makine bölümünden mezun olacak bir öğrenci için neredeyse tüm sektörlerde iş olanağı var” diye konuştu.

Tüm sektörler içerisinde makine teknolojisinin kullanıldığını belirten Özel Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Makine Teknolojisi Alan Şefi Öner Özkan, makine teknolojisi eğitimi alan ve kendini geliştirmeye odaklanan öğrencilerin mesleki gelecek kaygısı çekmeyeceğini nedeninin ise gelişen teknoloji ile birlikte her alanda makine teknolojisinin kullanılıyor olmasından kaynaklandığını söyledi.

MAKİNE TEKNOLOJİSİ GELİŞMİŞ BİR SEKTÖRE SAHİP

Makine Teknolojisi Alan Şefi Öner Özkan, geleceğini planlayan öğrencilerin neden Makine Teknolojisi bölümünde eğitim alması gerektiğini anlattı. Özkan; “Okulumuz Özel AOSB Rahmiye Sare Palalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde öğrenim görmeye başlayan 9. Sınıf öğrencilerimizi ilgi ve yeteneklerine göre makine teknolojisi alanı, elektrik elektronik teknolojisi alanı, gıda teknolojisi alanı ve motorlu araçlar teknolojisi alanı bölümlerinden bir tanesine yönlendirmelerini yapıyoruz. Bu bölümlerden alan şefliğini yaptığım makine teknolojisi alanı oldukça gelişmiş bir sektöre sahiptir. Bu bağlamda öğrencilerimizin ve velilerimizin en çok dikkat ettiği nokta olan iş olanaklarıdır. Makine sektörü iş olanakları oldukça fazla olan bir sektördür. Öğrenci velilerimiz ve öğrencilerimiz de bölüm tercihi yaparken bu konuya çok dikkat ediyorlar. Makine bölümünü seçerek başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilerimiz kendi dallarında teknik eleman olarak bir başka tabirle sanayimizin de kanayan yarası olan ara eleman olarak çok rahatlıkla istihdam sağlayabilirler” dedi. 

“MESLEKİ EĞİTİME 10. SINIFTA BAŞLIYORLAR”

OSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’nin, Afyonkarahisar ve ülke için önemli bir eğitim hizmeti verdiğine dikkat çeken Makine teknolojisi alan Şefi Öner Özkan; “Okulumuza kayıt yaptıran öğrencilerimiz 9. Sınıfta temele eğitim müfredatında yer alan dersleri alıyorlar. Yılsonu puanlamalarına göre de Anadolu Teknik Programı veya Anadolu Meslek Programı kapsamında sınıflara ayrılarak 10. Sınıftan itibaren alanlarına göre mesleki eğitim dersleri almaya başlıyorlar. Anadolu Teknik Programı’na dahil olan bir öğrenci liseden mezun olduğunda üniversitede mühendislik bölümü okuma imkanına sahip oluyor. Anadolu Meslek Programı okuyan ve mezun olan öğrencimiz ise Meslek Yüksek Okullarında eğitim alarak teknisyen olabiliyorlar. Şayet üniversiteyi okumak istemiyorlar ise de doğrudan sektörde çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip ara eleman olarak çalışabilirler. Sektörün en büyük istihdam açığı da zaten ara eleman yetersizliği olarak göze çarpıyor” diye konuştu.

“PİYASADA KULLANILAN MAKİNE VE EKİPMANLARLA EĞİTİM GÖRÜYORLAR”

Mesleki eğitimlerde uygulanan çalışmalara ilişkin olarak da bilgiler veren Alan Şefi Öner Özkan; “Makine teknolojisi alanını seçerek öğrenim görmeye başlayan 10. Sınıf öğrencilerimize temel imalat ve çizim derslerinde teorik bilgileri vererek uygulamalar yaptırıyoruz bu sayede makine sektörüne ilk adımlarını atıyorlar. 11. Sınıfta öğrencilerimiz dal seçimlerini gerçekleştiriyorlar. Makine teknolojisi alanımızda makine bakım onarım ve bilgisayar kontrollü tezgahlarla üretim piyasadaki adıyla CNC dallarımız bulunmaktadır. Her iki dalda da deneyimli ve tecrübeli öğretmenlerimizle öğrencilerimiz gereken teorik bilgileri alarak uygulamalar yapıyorlar. Böylelikle öğrencilerimizi reel sektöre en başarılı ve bilgili bir şekilde hazırlıyoruz. Anadolu teknik gurubu öğrencilerimizin 11. Sınıf yaz döneminde 40 iş günü Anadolu meslek gurubu öğrencilerimizde ise 12. Sınıfta haftada 3 gün stajları bulunmaktadır. Bu stajlar öğrencilerimize tecrübe kazandırarak alanlarında uzmanlaşmalarına çok büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle organize sanayi bölgesinde kurulan bir okul olmamız fabrikalarla iç içe çalışarak öğrencilerimizin makine sektörüne adaptasyonlarını artırmaktadır” ifadelerini kullandı. 

“MAKİNELERE MERAKINIZ VAR İSE VE TAMİR ETMEYE ÇALIŞIYORSANIZ  POTANSİYEL OLARAK MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİSİSİNİZ DEMEKTİR”

Ortaokulu tamamlayarak lise eğitimi için okul tercihi yapan öğrencilerin kafalarını karıştıran konuların başında meslek lisesini tercih edip etmemek olduğunu dile getiren OSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Makine teknolojisi Alan Şefi Öner Özkan, farklı bir yaklaşımda bulundu. Özkan; “Lise eğitimine başlayacak olan öğrencilerin meslek lisesini seçmeli miyim acaba yapabilir miyim gibi kafasında soru işaretleri oluşuyor. Eğer bir taşıtın benzinden aldığı enerjiyi nasıl hareket enerjisine çevirdiğini merak ediyorsanız, bir uçağın tonlarca ağırlığına rağmen havada nasıl dengeli bir şekilde uçtuğunu merak ediyorsanız ve en önemlisi evinizde bulunan elektronik veya mekanik cihazları tamir etmeye çalışıyorsanız siz potansiyel bir meslek lisesi adayısınız demektir ve alanınızda da başarılı olacağınızdan ve işinizi severek yapacağınızdan emin olabilirsiniz. Öncelikli temel konu yapmayı istediğiniz mesleği sevmeniz ve bunun için çaba harcamanızdır. Makinenin işleyişini merak ediyor ve bu alanda çalışmayı arzu ediyorsanız inanın ki başarılı olursunuz. Yüksek teknik donanıma sahip makine ve ekipmanlarımızla vereceğimiz eğitimlerin sonunda aldığınız bilgileri mesleki yaşamınızda da pekiştirip üzerine koyacağınız yeni bilgilerle beraber en büyük firmaların dahi aradığı eleman olma şansına sahip olursunuz” dedi.

“BAŞARILI MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÖĞRNCİSİNİN GELECEK KAYGISI OLMAZ”

Anadolu Teknik Programı alanında eğitim alan ve liseden mezun olduğunda üniversiteye gitmeyi, gelecekte ise mühendis olmayı hedefleyen öğrencilere de seçebilecekleri alanlardan bazılarını paylaşan Özkan; “Üniversiteye gitmek isteyen ki bu öğrenci kitlesi okulumuzda oldukça fazla makine mühendisliği bölümüne, robotik mühendisliği bölümüne, enerji mühendisliği bölümüne, metalürji ve malzeme mühendisliği bölümüne, otomotiv mühendisliği bölümüne gibi birden çok bölümlere öğrencilerimiz yerleşebilirler. Makine her alanda kullanılan ve artık otomasyon sistemleriyle üretimin hızlandığı bir çağı yaşıyoruz. Gıda sektöründen makine, otomotiv, elektrik ve elektronik, enerji gibi bir çok sektörün teknik donanımı da makine ile sağlanıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere Makine Teknolojisi eğitimi almış başarılı bir öğrencinin gelecek kaygısı olmaz” ifadelerine yer verdi.