Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Afyonkarahisar’ın okuma ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yıllardır hizmet veren kütüphanede 87 bin 919 adet kitap bulunuyor. Bunun yanında 96 bin 294 aktif okuyucusunun olduğu kütüphane kentin en büyük kütüphanesi. 1927’den beri gazete, dergi gibi çeşitli yayınların arşivlerinin tutulduğu kütüphane de, araştırmacıların ve kariyer hedefleyenlerin uğrak yeri haline gelen yerlerden. 21’inci asrın ihtiyaçlarını karşılayabilecek; en son teknolojik donanıma sahip yeni ve büyük bir kütüphane kazandırma yolunda çalışmalarını sürdüren Kütüphane de, her yaş grubuna hitap edecek ortam oluşturulmuş. 

Okuyucu sayısı gün geçtikçe artıyor

Kütüphanenin çalışmaları hakkında bilgiler veren Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin, okuma seviyesini yükseltme için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Gün geçtikçe kütüphaneden faydalanan sayısının arttığını ifade eden Kütüphane Müdürü Abdullah Aytekin: “Kütüphanemizden yararlananların sayısı her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Şöyle bir soruyla sık sık karşılaşıyoruz; “Artık internette her türlü bilgiye ulaşmak mümkün, kütüphaneye hala talep var mı?” Bilgisayar ve iletişim teknolojisi artık hayatın her alanında yaygın şekilde kullanılmakta, teknolojinin yaşamımıza olan etkisi her geçen gün artarak yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Ancak kütüphane ortamında doğru ve güvenilir bilgiye erişim internet ortamına göre çok daha avantajlıdır. İnternet veri kirliliğinin olduğu bir havuzdur ve doğru bilgiyi ayıklamak gerekmektedir. Kütüphane koleksiyonumuz Genel Müdürlüğümüz tarafından gönderilen yayınlar, okuyucularımız tarafından yapılan bağışlar ve temin edilen ödenek ile yayın seçme politikamız çerçevesinde sağlanmaktadır. Yayınlarımız okuyucuya sunulmadan önce meslek uzmanlarımız tarafından değerlendirilmektedir” dedi.

“10 binin üzerinde üyemiz var”

Amaçlarının okuyucu hedefini sürekli olarak yükseltmek olduğunu ifade eden Aytekin, kurum olarak hizmet için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını dile getirdi. Aytekin şunları kaydetti: “Son yıllarda kütüphane kaynak ve hizmetleri de büyük bir değişime uğramış, bilgisayar ve internet teknolojisi ile depolama kapasitesindeki gelişmelerle beraber hizmetlerin çoğu elektronik olarak verilmeye başlanmıştır. Bir araştırmacının kütüphaneye gelmeksizin ve zaman sınırlaması olmaksızın literatür taraması yapması, istediği kitapları web üzerinden ayırtması,  üzerindeki yayınların süresini uzatması sıradan işler haline gelmiştir. Kütüphanemizin üye sayısı 10 binin üzerindedir. Bunun dışında kütüphaneye araştırma yapmak, ders çalışmak, internet hizmetinden faydalanmak için gelen okuyucularımız da azımsanacak ölçüde değildir. Kütüphanemiz de ücretsiz olarak internet hizmeti veren 15 adet bilgisayar bulunmaktadır. Tüm okuyucularımız buradan çıktı alabilmekte ve internet hizmetinden yararlanabilmektedir. Bizim amacımız okuyucu hedef kitlemizi geniş tutmak ve okuyucu sayımızı düzenli olarak arttırmaktır. Bu amaç doğrultusunda mesleki etik ilkeler çerçevesinde elimizden gelenin en iyisini yapmak görevimizdir.”

Gezici kütüphane hizmet götürmeye devam ediyor

Kurum bünyesinde bulunan Gezici Kütüphane Aracı 2003 yılından beri merkeze bağlı köy ve kasabalara hizmet götürdüğünü dile getiren Aytekin: “Gezici Kütüphane Aracı 2016 yılında 7 bin 784 kitap ile 10 kasaba ve köye hizmet götürmüştür. Yıl içinde duraklara gidiş sayısı 103’dür. 2016 yılı istatistiklerine göre gezici kütüphanemizin üye sayısı 1200’dür. Okullarla eşgüdümlü çalışarak daha çok okuyucuya ulaşma ve daha farklı noktalara hizmet verebilme amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Merkeze bağlı köy ve kasaba ilköğretim okulu yöneticilerinden gelen her türlü talep değerlendirilmekte ve gereken yapılmaktadır. Amaç hizmet götürdüğümüz okullardan kütüphaneye kayıtlı olmayan öğrenci kalmamasıdır. Tabii ki halkımızdan da talep geldiği ölçü de; aynı hizmet onlara da verilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Okuma alışkanlığı ailede başlar”

Okuma alışkanlığının aile de başlaması gerektiğini ifade eden Aytekin, hem aileleri hem de gençlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Aytekin: “Ailelere bu konu da naçizane tavsiyelerim olabilir.  Aileler çocuklarına rol model olabilmeyi başarmalıdır. Bunun için neler yapılabilir? Evde okuma saatleri düzenlenebilir; kitaplık oluşturma girişimleri başlatılabilir; eve düzenli olarak bilim sanat kültür konulu dergiler alınabilir. Biz bu düşüncelerimizi okuyucu velilerimiz ile paylaşıyoruz. Kitap okumayı alışkanlık haline getirebilme konusunda algı oluşturmaya gayret ediyoruz, bu yönde stratejiler hedefler belirliyoruz. Kütüphane Haftası’na da en çok okuyan öğrencilerimize ödül vererek onların motivasyonunu güçlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.  

Yarım asırlık kütüphane

Kütüphane binasının yaklaşık yarım asırlık olduğunu ifade eden Müdür Aytekin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin yanı sıra halkımızın da kütüphaneye eğilimi iyi seviyededir. Sınav zamanları dışında da yüksek oranda doluluk görülmektedir.  Ancak kütüphane binamız 1970 yılında yapılmıştır. O zaman Afyon nüfusu yaklaşık 60 bin civarındadır. Bugün ise 280 bine ulaşmıştır. Kütüphane binamız yaklaşık yarım asırlıktır. 1971 yılından beri mevcut bina da hizmet verilmektedir. Her geçen gün artan öğrenci ve nüfus sayısı sebebiyle bina yetersiz kalmakta, okuyucu ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanmaktadır. Bu nedenle daha büyük ve teknolojik donanıma sahip bir kütüphaneye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuyla ilgili Bakanlığımızca yürütülen Kültür Han projesi gündemdedir. İlimize 7’den 70’e herkese nitelikli hizmet verebilecek, 21. Asrın ihtiyaçlarını karşılayabilecek; en son teknolojik donanıma sahip yeni ve büyük bir kütüphane kazandırma yolunda çalışma yürütülmektedir.” 

1928’den beri arşiv tutuluyor

1928 yılından beri kütüphaneye ulaşan dergi ve gazetelerin ciltlendiğinden ifade eden Aytekin: “Kütüphanemize 2016 yılı içerisinde 256 adet süreli yayın aylık, 2 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 9 adet yerel gazete gelmiştir. Cilt birliği sağlanan dergiler ve yerel gazeteler ciltlendirme işlemi yapıldıktan sonra süreli yayınlar salonunda bulunan özel yaptırılmış raflara yerleştirilmekte ve okuyucu hizmetine sunulmaktadır. 1928 yılından itibaren ilimiz de çıkarılan ve kütüphanemize gönderilen tüm yerel gazeteler büyük bir itina ile korunarak yıllara göre arşivlenmiştir. Gazete arşivimizden faydalanarak; 1928 – 2016 yılları arasında yaşanmış olayları, haberleri, ekonomik sosyal ve teknolojik gelişmeleri incelemek ve hazır bilgiye ulaşmak çok daha kolaydır. Bu arşiv yaklaşık 90 yıllık geçmişimize tarihimize ışık tutmakta ve araştırmacılarımıza büyük kolaylıklar sağlamaktadır.”

“Tüm öğrencileri üye yapmayı hedefliyoruz”

2017 yılı çalışma ve hedeflerinden bahseden Aytekin konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılında ilimiz de bulunan tüm ilk ve orta öğretim okul müdürlüklerine yazı yazarak “Haydi çocuklar kütüphaneye” sloganı ile öncelikle tüm öğrencilerimizin, kütüphanemize üye olmalarını, ardından öğrencisi en fazla kitap okuyan okulu ödüllendirerek, diğer okul öğrencilerini de adeta bir kitap okuma yarışması içerisindeymiş gibi özendirmeyi hedefliyoruz. Ardından başta ceza ve tutuk evleri başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarına yazı yazarak; en güzel şekilde kitap okuma alışkanlığını kazandırmak ve bu konu da algı oluşturmak istiyoruz. Sonuç olarak; halkımızı tüm koleksiyonumuzdan faydalanmaya, gerçek dostlar olan kitaplarla buluşmaya, tanışmaya davet ediyoruz. Bu konu da yazılı ve görsel basınımızın da desteklerini bekliyoruz.”